PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1988 | nr 275 | 53-65
Tytuł artykułu

Krytyczna ocena metody termostatowej w badaniach nad stabilnością tłuszczów jadalnych

Warianty tytułu
A Critical Evaluation of the Thermostatic Method in Studies on Edible Fats Stability
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Metoda termostatowa służąca do oceny stabilności tłuszczów jadalnych jest poręczna ze względu na swoją prostotę i przy tym użyteczna ze względu na warunki oznaczeń liczby Lea, które są zbliżone do naturalnych, tj. w czasie przechowywania i użytkowania produktów w domu. Jak wiadomo warunki oznaczeń polegają w ogólności na utrzymywaniu prób tłuszczów w termostacie w stałej i przy tym podwyższonej temperaturze przy swobodnym dostępie powietrza. Obserwuje się zmiany liczby nadtlenkowej oraz równoległe zmiany cech sensorycznych, które następują w czasie. Niestety, mimo nawet swych zalet, metoda termostatowa w wersji dotychczasowej nie może być w dalszym ciągu stosowana, albowiem wprowadza niewłaściwy sposób postępowania laboratoryjnego i także niewłaściwą interpretację uzyskiwanych wyników. Zasady postępowania w tej metodzie są sprzeczne z podstawowymi zasadami kinetyki chemicznej i kwalitonomicznej. Zagadnienia te są przedmiotem niniejszej pracy. (fragm. tekstu)
EN
The report concerns the thermostatic method commonly used in the evaluation of edible fats oxidability. The authors have also presented a method of evaluating oxidability using soyabean oil as an example. The method is correct from the kinetic viewpoint. Sets of peroxide values have been presented as a time function. They were obtained by means of iodometric determination and presented in the form of the appropriate kinetic function. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
53-65
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Ekonomiczna w Krakowie
  • Akademia Ekonomiczna w Krakowie
  • Akademia Ekonomiczna w Krakowie
Bibliografia
  • Rutkowski A., Krygier K., Technologia i analiza tłuszczów jadalnych, SGGW-AR, Warszawa 1979.
  • Stokłosa K., Sybistowicz D., Kondratowicz E., Kinetyka kwalitonomiczna, AE, Kraków 1985.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171223415
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.