PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1988 | nr 276 | 211-223
Tytuł artykułu

Zależność niektórych parametrów jakości mięsa jagnięcego od masy przedubojowej jagniąt

Autorzy
Warianty tytułu
The Relation Between Some Quality Parameters of Lamb and the Pre-slaughter Mass of Lambs
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Badając zagadnienia współzależności pomiędzy fizykochemicznymi i sensorycznymi mięsa a zoometrycznymi jagniąt i tusz stwierdzono, że spośród analizowanych parametrów zoometrycznych istotny wpływ na wyróżniki jakości mięsa wywiera masa przedubojowa jagniąt. Dlatego też celowym wydaje się przeanalizowanie zależności pomiędzy masą przedubojową jagniąt, a parametrami charakteryzującymi jakość mięsa.
EN
The report presents the results of research on the relation between pre-slaughter mass of lambs and some quality parameters of lamb. Pre-slaughter mass of lambs has been found to be an important factor determining the quality of lamb. Pre-slaughter mass has a significant effect on water absorption, pH, colour parameters ans the analysed sensory discriminants of meat. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
211-223
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Ekonomiczna w Krakowie
Bibliografia
  • Bünning K., Hamm R., Über die Heminbestimung in Fleischmittels der Methode von Hornsey, "Fleischwirtschaft" 1970, 50, 1541.
  • Doroszewska Z., Osikowski M., Doroszewski B., Różyczka J., Wpływ wieku i systemu tuczu na jakość mięsa jagniąt rasy merynos, "Roczniki Nauk Rolniczych" 1969, B-92-1, 103÷119.
  • Doroszewski B., Osikowski M., Doroszewska Z., Janusz M., Jakość mięsa tryczków i skopków rasy merynos ubijanych w różnym wieku, "Roczniki Nauk Rolniczych" 1970, B-92-1,223.
  • Hamm R., Kolloidchemie des Fleisches, P. Parey Verlag, Berlin-Hamburg 1973.
  • Kortz J., Różyczka J., Grajewska-Kołaczyk S., Methodical aspects of the objective determination of colour in fresh pork meat, "Roczniki Nauk Rolniczych" 1968, B-90-3.
  • Lewczuk A., Badania porównawcze nad wzrostem i wartością poubojową jagniąt merynosowych i pochodzących z krzyżowania towarowego Lincoln x merynos polski, Cz. I, Wpływ krzyżowania na wzrost i wydajność poubojową jagniąt w wieku 120 dni, "Roczniki Nauk Rolniczych" 1975, B-96-3.
  • Lewczuk A., Badania porównawcze nad wzrostem i wartością poubojową jagniąt merynosowych i pochodzących z krzyżowania Lincoln x merynos polski, Cz. II, Wzrost i wydajność poubojowa skopków mieszańców merynosowych w wieku 180 i 240 dni, "Roczniki Nauk rolniczych" 1975, B-96-4.
  • Łabecka S., Charakterystyka użytkowości mięsnej owiec rasy kent z aktualnych warunków produkcyjnych na Pomorzu Szczecińskim, "Zeszyty Naukowe WSR", Szczecin 1971, 36, 61-83.
  • Łabecka S., Charakterystyka wartości mięsa owiec rasy kent z aktualnych warunków produkcyjnych na Pomorzu Zachodnim, Cz. II, "Zeszyty Naukowe AR", Szczecin 1973, 41, 99-119.
  • Nawara W., Osikowski M., Kluz I., Modelska M., Wycena tryków na podstawie badania potomstwa w stacjach oceny tryków Instytutu Zootechniki za rok 1962, PWRiL, Warszawa 1963.
  • Prost E., Higiena mięsa, PWRiL, warszawa 1985.
  • Różyczka J., Kortz J., Grajewska-Kołczyk S., A simplifield method of objective measurement of colour in fresh pork meat, "Roczniki nauk Rolniczych" 1968, B-90-3, 345÷353.
  • Sikora T., Czynniki określające jakość mięsa jagnięcego na przykładzie mieszańców owcy pogórza, praca doktorska, AE, Kraków 1984.
  • Schiefer G., Scharner E., Issledowanija pokazatielej kaczestwa mjasa otkormocznych jagniąt, "Mjasnaja Industrja" 1975, 4, 40÷41.
  • Tyszkiewicz I, Wybrane podstawowe zagadnienia nauki o mięsie. Wczesne zmiany poubojowe a jakość mięsa. Wodnistość mięsa wieprzowego., "Gospodarka Mięsna" 1972, 11, 20÷23.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171222761
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.