PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | nr 4/1 | 109-117
Tytuł artykułu

Uwarunkowania jakości zarządzania w sektorze publicznym

Warianty tytułu
Determinants of Management Quality in Public Sector
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule przedstawiono istotę jakości zarządzania w sektorze publicznym oraz jej uwarunkowań, ze szczególnym zwróceniem uwagi na zasoby i interesariuszy. Zakres prowadzonych rozważań wynikał z przyjętej tezy badawczej, a mianowicie że w Polsce w małym stopniu uwzględnia się jakość w zarządzaniu organizacjami publicznymi, co ogranicza zakres dokonywanych zmian. (abstrakt oryginalny)
EN
The article presents the essence of quality management in the public sector and its determinists, particularly: resources and stakeholders. The scope of this research resulted from the adoption of the research thesis, that in Polish public organizations a little consideration has the management quality, which limits the scope of the changes. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
109-117
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Warszawski
Bibliografia
  • Drucker P. (1995), Zarządzanie organizacją pozarządową. Teoria i praktyka, Fundusz Współpracy, Warszawa.
  • Hamrol A (2008), Zarządzanie jakością z przykładami, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa.
  • Łunarski J. (2008), Zarządzanie jakością. Standardy i zasady, Wyd. Naukowo-Techniczne, Warszawa.
  • Mingus N. (2002), Zarządzanie projektami, Wyd. Helion, Gliwice.
  • Rządca R. A. (2003), Negocjacje w interesach, Jak negocjują organizacje, PWE, Warszawa.
  • Szromnik A. (2008), Marketing terytorialny. Miasto i region na rynku, Oficyna a Wolters Kluwer Business, Kraków.
  • Wiatrak A.P. (2010), The Role of Public Consultations in Strategic Public Management, "Współczesne Zarządzanie", nr l.
  • Zalewski A. (2005), Reformy sektora publicznego w duchu nowego zarządzania publicznego, [w:] Nowe zarządzanie publiczne w polskim samorządzie terytorialnym, Zalewski A. (red.), Oficyna Wydawnicza SGH, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171222405
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.