PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1991 | nr 359 | 49-65
Tytuł artykułu

Spożycie podstawowych składników pokarmowych w krajach RWPG

Autorzy
Warianty tytułu
Consumption of the Basic Nutrients in the COMECON Countries
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Artykuł niniejszy jest próbą zbadania różnic i podobieństw w konsumpcji żywności w krajach członkowskich Rady Wzajemnej pomocy gospodarczej w dwóch okresach: na początku lat sześćdziesiątych (1961-63) i w połowie lat osiemdziesiątych (1984-86). Analiza ta pozwoli m. in na określenie i ocenę przemian odżywiania się ludności badanych krajów. Będzie ona tym samym przyczynkiem do badań nad przemianami gospodarczymi i społecznymi jakie zachodziły w krajach RWPG. (fragment tekstu)
EN
The present paper is an attempt at the presentation of the differences and similarities between the foodstuff consumption patterns of the individual COMECON countries. Using the taxonomic method, groups of the countries characterized by similar consumption patterns have been separated. Two periods have been analysed: the years 1961- 1963 and 1984-1986. The differences which occurred over those twenty-three years have been pointed out. The descriptive comparative analysis of the basic nutrient consumption in the two selected periods has been carried out. The differentiation of the separated groups in those years and the factors which caused it have been presented.(original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
49-65
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Ekonomiczna w Krakowie
Bibliografia
  • Borgstrom G., Głodująca planeta, PWRiL, Warszawa 1971.
  • Chmielewski L., Problemy żywnościowe, PWE, Warszawa 1982.
  • Chojnicki Z., Czyż T., Metody taksonomii numerycznej w regionalizacji geograficznej, PWE, Warszawa 1973.
  • Food and nutrition policy in a changing world, ed. J. Mayer, J. Dwyer New York, Oxford University Press, 1979.
  • Kos C., Nowak J., Tendencje spożycia żywności w wybranych krajach RWPG i EWG, PWN, Warszawa 1988.
  • Pluta W., Wielowymiarowa analiza porównawcza w badaniach ekonomicznych, PWE, Warszawa 1978.
  • Podolec B., Zając K., Ekonometryczne metody ustalania rejonów konsumpcji, PWE, Warszawa 1978.
  • Polityka i organizacja żywienia ludności, praca zbiorowa pod red. W. Kamińskiego, PWE, Warszawa 1980.
  • Spożycie i gospodarka żywnościowa, praca zbiorowa pod red. C. Kos, PWN, Warszawa 1975
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171221741
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.