PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | Badania ekonometryczne w teorii i praktyce | 41-69
Tytuł artykułu

Dziewiąta zero zero, czyli o Zbigniewie Pawłowskim

Autorzy
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem nauki jest doskonałość i perfekcja.Efektywność, uzyteczność, zastosowania, to biznes - nie nauka. Pawłowski dobrze wiedział, że bramą prowadzącą do nauki jest matematyka, że nauka jest wiedzą o strukturze świata, o relacjach rządzących przyrodą i społeczeństwem.Nie ma nauki o niczym.Każda nauka ma substrat w realnym świecie; bez wprowadzenia tego postulatu w życie nie ma nauki, a tylko zabawa akademicka - paranauka. (fragment tekstu)
Słowa kluczowe
Twórcy
Bibliografia
  • Dynkin J., Uspienski W. (1956). Ciekawe zagadnienia matematyczne. Państwowe Zakłady Wydawnictw Szkolnych. Warszawa.
  • Estreicher K. (1938). Kraków.Kraków.
  • Jasińska A. (2010). Sztukmistrz z Paryża. "Twój Styl" 1 (234), s. 88-91
  • Kompaniejec B. (1983). Symetria w mikro- i makroświecie. Wiedza Powszechna. Warszawa.
  • Verbum crucis. (1974). Red. J.Krucina. Wydawnictwo Wrocławskiej Księgarni Archidiecezjalnej, Wrocław.
  • Dei virtus. (1974). Red. J.Krucina. Wydawnictwo Wrocławskiej Księgarni Archidiecezjalnej, Wrocław.
  • Odiniec W.P. (2005). Zarisowki po istorii matiematiki. Komi Gosudarstwiennyj Piedagogiczieskij Institut. Syktywkar.
  • Ozdowski J. (1974). Nowe metody badań społecznych. Verbum crucis.
  • Pawłowski Z. (1961). Ekonometryczne metody badania popytu konsumpcyjnego. PWN. Warszawa
  • Pawłowski Z. (1963). Modele ekonometryczne równań opisowych. PWN, Warszawa
  • Pawłowski Z. (1968). Teoria prognozy ekonometrycznej w gospodarce socjalistycznej. PWN. Warszawa.
  • Pawłowski Z. (1978). Horyzont predykcji ekonometrycznej. "Przegląd Statystyczny", t. XXV, z. 3, s. 279-294.
  • Pawłowski Z. (1979). Discriminatory Prediction and its Relation to Optimum Control of Economic Systems. "Control and Cybernetics", Vol. 8. No. 1, p. 55-66
  • Smoluk A. (1968). O zależności długości przedziału prognozy od dokładności prognozy. WSE, Wrocław, 12, s. 165-168.
  • Smoluk A. (2005). Prawo natury, stożki i fale Elliotta. W: Przestrzenno-czasowe modelowanie i prognozowanie zjawisk gospodarczych. Red. A.Zeliaś. Akademia Ekonomiczna, Kraków 2005, s. 67-78.
  • Smoluk A. (2005). The Principle of Periodicity. "Mathematical Economics", 9, s. 31-36.
  • Turkiewicz L. (2010). Sonia, Gala, Franciszka i inne. "Angora", 11, 14.03., s.83.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171220695
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.