PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | nr 229 | 311-320
Tytuł artykułu

Zarządzanie usługami formacyjnymi

Warianty tytułu
Managing Formative Services
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Autor artykułu proponuje wyodrębnienie usług formacyjnych ze względu na charakter świadczonej usługi (celowe kształtowanie osoby ludzkiej rozwijające jej kompetencje) oraz podaje ich przykłady. Następnie opisuje specyficzne cechy usług formacyjnych oraz wyjaśnia implikacje wynikające z ich wyodrębnienia dla zarządzających. Uznaje, że kierowanie może być traktowane dodatkowo jako usługa formacyjna świadczona wewnątrz organizacji. Dlatego proponuje wykorzystanie kultury organizacji oraz marketingu relacyjnego dla zarządzania procesem usług na dwóch poziomach: bezpośrednim i pośrednim. Podaje różne podstawy określające pozycję usługodawcy i usługobiorcy oraz charakter relacji (ustawowe, stanowione, organizacyjno-prawne, rynkowe, tradycyjne). Na koniec proponuje zarządzanie wartością i zastosowanie relation-mix obejmującego najistotniejsze etapy i czynniki świadczenia usług formacyjnych: motywację, adaptację, rytualizację, kapitalizację oraz akredytację. (abstrakt oryginalny)
EN
The author proposes to distinguish formative services from other types, due to the character of provided service (intentional shaping of a person that helps develop the person's competences), and gives examples of the said services. Next, he describes the specific characteristics of formative services and explains the implications of distinguishing these services for the management staff. The author claims that management may also be treated as a formative service that is provided within the organization. That is why he proposes to take advantage of the organizational culture and relational marketing in order to manage the provision of services at two levels: direct and indirect. The paper presents various bases which determine the status of the service provider and the service user, as well as the character of their relationship. Finally, the author suggests the management of value and the use of a relation-mix which covers the most crucial stages and factors of the provision of formative services: motivation, adaptation, ritualization, capitalization and accreditation. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
311-320
Opis fizyczny
Twórcy
  • Wyższa Szkoła Umiejętności Społecznych w Poznaniu
Bibliografia
  • Dąbrowski, K. (red.), 1981, Zdrowie psychiczne, PWN, Warszawa. Dembo, M.H., 1997,
  • Stosowana psychologia wychowawcza, WSiP, Warszawa.
  • Kłoskowska, A., 1981, Socjologia kultury, PWN, Warszawa.
  • Kozielecki, J., 1987, Koncepcja transgresyjna człowieka, PWN, Warszawa.
  • Kowalczyk, S., 1981, Podstawy światopoglądu chrześcijańskiego, Warszawa.
  • Rogoziński, K., 1998, Nowy marketing usług, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, Poznań.
  • Kostera, M., Kownacki, S., 1997, Kierowanie zachowaniami organizacyjnymi, w: Koźmiński, A.K., Piotrowski, W. (red), Zarządzanie. Teoria i praktyka, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  • Szewczyk, W., 1989, Kim jest człowiek? Zarys antropologii filozoficznej, "Biblos", Tarnów.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171220035
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.