PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | nr 162 | 111-125
Tytuł artykułu

Suplementy diety

Autorzy
Warianty tytułu
Food Supplements
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Suplementy diety, zgodnie z definicją zawartą w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 roku, to środki spożywcze stanowiące skoncentrowane źródło witamin, składników mineralnych lub innych substancji o żywieniowym lub fizjologicznym efekcie działania. Ich stosowanie sprzyja uzupełnieniu codziennej diety ubogiej w niektóre składniki odżywcze. Suplementy diety są wytwarzane w wygodnej do stosowania postaci, między innymi w formie tabletek, kapsułek, drażetek, saszetek z proszkiem, ampułek z płynem, butelek z kroplomierzem i w innych płynnych lub sproszkowanych postaciach przeznaczonych do konsumpcji w małych, odmierzonych ilościach jednostkowych. (fragment tekstu)
EN
Food supplements are concentrated sources of vitamins, minerals or other substances with a nutritional or physiological effect whose purpose is to supplement the normal diet. The paper deals with legal aspects concerning food supplements basing on valid acts and directives. A specific form in which supplements are available and the place of purchase (e.g. pharmacy) hint their connection with drugs. The article shows main differences between dietary supplements and drugs. It describes procedures of launching onto the market and advertising issues of both groups of products. Moreover, the elements of the market of supplements are presented. The author mentions different types of described foodstuffs, concentrating mostly on food supplements containing. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
111-125
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
Bibliografia
  • Ambroziak, S, Bycza terapia, Kulturystyka i Fitness Sport dla Wszystkich 2003, 26.
  • Bartels, CL, Miller, S.J, Dietary Supplements, w: R.H. Schmidt, G.E, Rodrick (red.), Food Safety Handbook, John Wiley & Sons, Inc., Hoboken, New Jersey 2003, s. 641-672.
  • Berdanier, CD, Herbal Supplements, w: CD. Berdanier, J. Dwyer, E.B. Feldman, Handbook of Nutrition, Taylor & Francis Group, CRC Press, Boca Raton, 2008, s. 1241-1245.
  • Brzozowska, A, Roszkowski, W, Pietruszka, B, Kałuża, J, Witaminy i składniki mineralne jako suplementy diety, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2005, 4 (45), s. 5-16.
  • Budzińska, K, Wpływ starzenia się organizmu na biologię mięśni szkieletowych, Gerontologia Polska, t. 13, 2005, 1, s. 5.
  • Ciok, J, Choroby na tle wadliwego żywienia, w: L. Szponar, J. Ciok (red.), Suple- mentacja a zdrowie człowieka, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa, 2002.
  • Codex Guidelines for Vitamin and Mineral Food Supplements, CAC/GL 55-2005
  • Czajkowska, D, Suplementy diety pochodzenia roślinnego i zwierzęcego - limity zanieczyszczeń chemicznych i mikrobiologicznych, Przemysł Spożywczy 2006, 7 s.22.
  • Dawson, Jr R, Biasetti, M, Messina, S, Dominy, J, The cytoprotective role of taurine in exercise-induced muscle injury, Amino Acids 2002,22(4), s. 309-324.
  • Dyrektywa 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 10 czerwca 2002 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich odnoszących się do suplementów żywnościowych.
  • Franco-Obregón, A, Creatine: a practical quide, NSN Publishing, 1998-2009.
  • Gaull, G.E, Taurine in pediatrie nutrition: review and update, Pediatrics 1989, 83 (3), s. 433-442.
  • http://www.olimp-labs.com/.
  • http://www.herbapol.com.pl/.
  • http://www.rynekzdrowia.pl/ - Czyszczenie leków i suplementów diety z zakazanych składników, artykuł z dnia 08.10.2009.
  • http://www.rynekzdrowia.pl/, Suplement diety czy lek-ostatnie miesiące na decyzję producentów, artykuł z dnia 08.10.2009.
  • Hathcock, J.N, Vitamin and mineral safety, 2nd ed. Council for Responsible Nutrition 2004.
  • Huxtable, R.J, The physiological actions of taurine, Physiological Review 1992, 72, s. 101-163.
  • Jarosz, M, Suplementy diety a zdrowie. Porady lekarzy i dietetyków, PZWL, Warszawa 2008.
  • Karbarczyk, M, Rynek OTC w Polsce, Manager Apteki 2006,3.
  • Kiely, M, Flynn, A, Harrington, K.E, Robson, P.J, O'Connor, N, Hannon, E.M, O'Brien, K.M, Bell, S, Dtrain, J.J, The efficacy ad safety of nutritional supplement use in a representative sample of adults in the North/South Ireland Food Consumption Survey, Public Health Nutr. 2001,4 (5A), s. 1089-1097.
  • Kulasek, G, Jank, M, Stwosz, E, Biologiczna rola tauryny u ssaków, Życie Weterynaryjne 2004, 79 (11), s. 603.
  • Manabe, S, Kurroda, I, Okada, K, Morishima, M, Okamoto, M, Harada, N, Ta-kahashi, A, Sakai, K, Nakaya, Y, Decreased blood levels of lactic acid and urinary excretion of 3-methylhistidine after exercise by chronic taurine treatment in rats, Journal of Nutritional Science and Vitaminology 2003, 49(6), s. 375-80.
  • Militante, J, Lombardini, J.B, Age-related retinal degeneration in animal models of aging: possible involvement of taurine deficiency and oxidative stress, Neurochemical Research 2004,29, s. 151-160.
  • Mou, S, Ding, X, Liu, Y, Separation methods for taurine analysis in biological samples, Journal of Chromatography B 2002, 781, s. 252.
  • Pietruszka, B, Kołłajtis-Dołowy, A, Chmara-Pawlińska, R, Suplementacja diety i spożycie produktów wzbogaconych w witaminy i/lub składniki mineralne przez młodzież w wieku 16-19 lat, Żywienie Człowieka i Metabolizm 2003, 30 (1-2), s. 441-446.
  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 9 października 2007 r. w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety (Dz.U. 2007 nr 196, poz. 1425).
  • Schlegel-Zawadzka, M, Barteczko, M, Ocena stosowania suplementów diety pochodzenia naturalnego w celach prozdrowotnych przez osoby dorosłe, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2009,4 (65), s. 375-387.
  • Schuller-Levis, G.B, Park, E, Taurine: new implications for an old amino acid, FEMS Microbiology Letters 2003, 226, s. 195-202.
  • Sigłowa, A, Bertrandt, B, Conder, M, Bertrandt, K, Lisiecka, A, Kubiak, P, Urbańska, A, Suplementacja diety wśród studentów, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2009, 4 (65), s. 236-249.
  • Skałecki, A, Rynek suplementów diety. Rozwój, potencjał, komunikacja z klientem, MpK-T2008, 199.
  • Stapleton, P.P., Charles, R.P, Redmond, H.P, Bouchier-Hayes, D.J, Taurine and human nutrition, Clinical Nutrition 1997, 16, s. 103.
  • Stefańczyk, M, Stawarka, A, Rynek suplementów diety w Polsce 2009, PMR Publication, 2009.
  • Stefańczyk, M, The billion zloty dietary supplements market in Poland to expand by 25% in 2007, PMR Publication, 2007.
  • Szymański, K, Winiarska, K, Tauryna i jej potencjalne wykorzystanie w terapii, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej 2008, 62, s. 76 i 81.
  • Timbrell, J.A, Seabra, V, Waterfield, C.J, The in vivo and in vitro protective properties of taurine, General Pharmacology 1995,26, s. 453.
  • Ustawa z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz.U. 2001 nr 63 poz. 634), art. 3).
  • Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. 2006 nr 171, poz. 1225).
  • Ustawa z dnia 30 marca 2007 r. o zmianie ustawy - Prawo farmaceutyczne oraz 0 zmianie niektórych innych ustaw (Dz.U. 2007, nr 75, poz. 492).
  • Ustawa z dnia 8 stycznia 2010 r. o zmianie ustaw}' o bezpieczeństwie żywności 1 żywienia oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. 2010, nr 21, poz. 105).
  • Waszkiewicz-Robak B, Suplement diety - środek spożywczy czy alternatywa produktu leczniczego, Agro Przemysł 2009,2, s. 34-37.
  • Wieczorkiewicz, R, Rozwija się rynek suplementów diety, Rynek Spożywczy, 07.07.2009.
  • Goryński, P, Wojtyniak B. (red.), Sytuacja zdrowotna ludności, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego-Państwowy Zakład Higieny, Warszawa 2008, s. 47 i 74.
  • Wrześniewska-Wal, I, Regulacje prawne rynku suplementów diety, Przemysł Spożywczy 2007, 12, s. 42.
  • Wrześniewska-Wal, I, Suplementy diety w nowej ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia, Przemysł Spożywczy 2007, 6, s. 49.
  • Zhang, M, Izumi, I, Kagamimori, S, Sokejima, S, Yamagami, T, Liu, Z, Qi, B, Role of taurine supplementation to prevent exercise-induced oxidative stress in healthy young men, Amino Acids 2004,26, s. 203-207.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171220025
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.