PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | nr 162 | 66-81
Tytuł artykułu

Odpady z przetwórstwa pomidorów jako źródło składników o właściwościach prozdrowotnych

Warianty tytułu
By-products of Tomato Processing as a Souce of Nutritive and Health-Enhancing Components
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Podejmowanie systematycznych działań nad zagospodarowaniem i racjonalnym wykorzystaniem odpadów w celu redukcji zagrożeń dla środowiska naturalnego jest obowiązkiem każdego podmiotu gospodarczego. Wprowadzenie powszechnego obowiązku zagospodarowania odpadów jest koniecznością obecnego czasu i kompleksowe rozwiązanie tego problemu jest niezbędne. Ilość występujących w zakładzie przetwórczym odpadów oraz sposób ich zagospodarowania rzutuje na oddziaływanie zakładu na środowisko przez zanieczyszczenia ścieków, gleby, powietrza. Stąd szczególne znaczenie ma wdrażanie odpowiednich rozwiązań organizacyjnych i technologicznych, uwzględniających zasady recyklingu, utylizacji i unieszkodliwiania odpadów poprodukcyjnych. (fragment tekstu)
EN
By-products of tomato processing have not been sufficiently used in Poland as a source of natural substances with nutritional or even health promoting properties. The results of the study show the possibility of using the investigated material as natural inhibitors of oxidation processes as well as a source of natural substances having nutritional properties. These by-products contain substances that are valuable constituents of functional foods. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
66-81
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
Bibliografia
  • Analizy rynkowe: Rynek owoców i warzyw, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, Państwowy Instytut Badawczy, czerwiec 2009.
  • Barowicz, T., Pietras, M., Przeciwutleniające działanie witaminy E u tuczników żywionych mieszanką z udziałem nasion lnu, Rośliny Oleiste, 2000, XXI, z. 2, s. 693-699.
  • Borycka, B., Górecka, D., Charakterystyka nowych wysokobłonnikowych preparatów wytłokowych, Przem. Ferm. Owoc-Warzyw. 2001, 2, s. 30-33.
  • Chachułowa, J., Produkty uboczne przemysłu rolno-spożywczego pochodzenia roślinnego, w: D. Jamroz, W. Podkówka, J. Chachułowa (red.), Żywienie zwierząt i paszoznawstwo, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2001.
  • Crazier, A., Lean, M.E.J., McDonald, M.S., Black, C, Quantitative analysis of the flavonoid content of commercial tomatoes, onions, lettuce, and celery, J. Agric. Food Chem., 1997,45, s. 590-595.
  • Figuerola, F., Hurtado, M.L., Estevaz, A.M., Chiffelle, I., Asenjo, F., Fibre concentrates from apple pomace and citrus peel as potential fibre sources for food enrichment, Food Chemistry, 2005, 91, s. 395-401.
  • Gordon, M.H., Magos, P., Products from the autooxidation of 5-avenasterol, Food Chemistry 1984, 14, s. 295.
  • Grummer, R.R., Influence oil fatty acids on ruminal fermentation and nutrient di- gestability, J. Dairy Sci., 1988, 71 (1), s. 117-123.
  • Hertog, M.G., Hollman, P.C., Katan, M.B., Content of potentially anticarcinogenic flavonoids of 28 vegetables and 9 fruits commonly consumed in the Netherlands, J. Agric. Food Chem. 1992, 40, s. 2379-2383.
  • Ikwuegbu, O.A., Sutton, J.D., The effect of varying the amount of linseed oil supplementation on rumen metabolism in sheeo, Brit. J. Nutr. 1982,48, s. 365-370.
  • Kiosseoglou, B., Boskow, D., The composition of free and esterified sterols in tomato seed oil, Oligineaux 1989,44, s. 113.
  • Kumider, J., Zielnica, J., Ekologiczne aspekty pozyskiwania i przetwarzania żywności, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, Poznań 2004.
  • Kumider, J., Utylizacja odpadów przemysłu rolno-spożywczego. Aspekty towaroznawcze i ekologiczne, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, Poznań 1996.
  • Lauridsen, C, Jakobsen, K., Protecting dietary and tissue fat. Feed. Mix, 1997, 5, s. 8-11.
  • Małecka, M., Przeciwutleniające własności wybranych składników nieglicerydowych olejów roślinnych, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, Poznań 1996.
  • Małecka, M., Rudzińska, M., Pachołek, B., Wąsowicz, E., The effect of rasberry, black currant nad tomato seed extracts on oxyphytosterols formation in peanuts, Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 2003, 12, 53, s. 49-53.
  • Nawirska, A., Kwaśniewska, M., Dietary fibre fraction from fruit and vegetable processing waste, Food Chemistry, 2005, 91, s. 221-225.
  • Niewiadomski, H., Surowce tłuszczowe, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 1984.
  • Nowak, K, Zmudzińska-Żurek, B., Pomidory - najlepsze źródło likopenu, Przemysł Spożywczy, 2009, 6, s. 26-29.
  • Pachołek, B., Małecka, M., Antioxidant activity of black currant, raspberry and tomato seeds extracts in B-carotene-linoleic acid model system, 8th International Commodity Science Conferences (IGWT) "Current Trends in Commodity Science", Poznań University of Economics Publishing House, 2005, s. 1144-1148.
  • Pachołek, B., Małecka, M., Pestki pomidora - źródło oleju i przeciwutleniaczy, Tłuszcze Jadalne 2001, XXXVI, s. 35-41.
  • Pachołek, B., Małecka, M., Stabilization of the rapeseed oil by application of natural antioxidants, 13th IGWT Symposium Commodity Science in Global Quality Perspective. Products, Technology, Quality and Environment University of Maribor, Slovenia 2001, s. 1460-1465.
  • Pratt, D.E., Natural antioxidants from plant material, w: Mou-Tuan Huang, Chi-Tang Ho, Chang Y. Lee (red.), Phenolic compounds in food and their effects on health II, ACS Symposium Series 507, ACS Washington DC, 1992.
  • Rocznik Statystyczny GUS, Ochrona Środowiska, 2001-2008.
  • Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych.
  • Sanchez-Moreno, G., Larrauri, J.A., Saura-Calixto, F., A procedure to measure the antioradical effeciency of polyphenols, J. Sci. Food Agric. 1998, 76, s. 270-276.
  • Sogi, D.S., Arora, M.S., Garg, S.K. Bawa, A.S., Fractination and electrophoresis of tomato waste seed proteins, Food Chem. 76 (4) 2002, s. 449-454.
  • Sogi, D.S., Kiran, J., Bawa, A.S., Characterization and utilization of tomato seed oil from tomato processing waste, Journal of Food Science and Technology 1999, 36, 3, s. 248-249.
  • Soska, Z., Wykorzystanie wytłoków jabłkowych, Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 1988, 11, s. 24-26.
  • Stewart, A., Bozonnet, S., Mullen, W., Jenkins, G.I., Lean, M.E.J., Crozier, A., Occurrence of flavonols in tomatoes and tomato-based produtcs, J. Agric. Food Chem. 2000,48, s. 2663-2669.
  • Takasova, J., Drdak, M., Minarovicova, I., Characteristic of lipids in tomato seeds, Nahrung 1995, 39, s. 244-245.
  • Tarko, T., Sobusiak, J., Duda-Chodak, A., Sposoby wykorzystania odpadów przemysłu owocowo-warzywnego, Przemysł Fermentacyjny, 2009,3, s. 32-34.
  • Toor, R.K., Savage, G.P., Antioxidant activity in different fractions of tomatoes, Food Research International 2005, 38, s. 487-494.
  • Zielnica, J. Kumider, J., Pachołek, B., Odpady powstające podczas przetwarzania buraków cukrowych oraz kierunki ich wykorzystania, Ekopartner 2000, 2, s. 22-23.
  • Zielnica, J., Kumider, J., Pachołek, B., Odpady powstające podczas pozyskiwania oleju z nasion oleistych, cz. I., Ekopartner 2000, 5, s. 38.
  • Zielnica, J., Kumider, J., Pachołek, B., Odpady powstające podczas pozyskiwania oleju z nasion oleistych, cz. II, Ekopartner 2000, 6, s. 25.
  • Zielnica, J., Kumider, J., Pachołek, B., Stan obecny i główne kierunki racjonalnego wykorzystania odpadów przetwórstwa warzywnego, cz. 1, Ekopartner 2000, 3, s. 28.
  • Zielnica, J., Kumider, J., Pachołek, B., Stan obecny i główne kierunki racjonalnego wykorzystania odpadów przetwórstwa warzywnego, cz. 2, Ekopartner 2000,4, s. 36.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171220011
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.