PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | nr 142 | 313-324
Tytuł artykułu

Analiza transferów pieniężnych w ramach przedsiębiorstwa w ocenie opłacalnosci inwestycji

Warianty tytułu
Analysis of Inter-Company Incremental Cash Flows for Investment Valuation Purposes
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule została zaprezentowana metoda właściwego określenia transferów wewnętrznych w ramach inwestycji uruchamianej w obrębie jednego przedsiębiorstwa oraz określenie sposobu analizy transferów pieniężnych z działalności operacyjnej przedsiębiorstwa. Wywód jest ilustrowany przykładami, które mogą unaocznć potencjalne błędy w rachunku opłacalności inwestycji. (fragment tekstu)
EN
The determination of incremental cash flows allows to determine the value transfer between company and its investment project. This article is focused on disbursements to be paid due to investment decision. Their contribution to investment's value is difficult to assess because of presence of committed and sunk costs. In the matter of capital expenditures, the correct investment appraisal requires choosing from: investment, market (realizable) and replacement value. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
313-324
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Leona Koźmińskiego w Warszawie
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
Bibliografia
  • Bonbright J.C. (1937), The Valuation of Property, McGraw-Hill, New York.
  • Buckley A. (2002), Inwestycje zagraniczne. Składniki wartości i ocena, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  • Mayer R. (1978), Capital Expenditure Analysis, Wawland Press, Illinois.
  • Pik R., Neale B. (2003), Corporate Finance and Investment, FT Prentice Hall, London.
  • Rogowski W. (2006), Rachunek efektywności przedsięwzięć inwestycyjnych, Oficyna Ekonomiczna, Kraków.
  • Pluta W., red. (2000), Budżetowanie kapitałów, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171198555
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.