PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | nr 178 | 30-39
Tytuł artykułu

Surowce przeciwutleniające stosowane w przemyśle kosmetycznym

Warianty tytułu
Antioxidant Compounds Used in Cosmetic Industry
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W niniejszym opracowaniu omówiono charakterystykę, rodzaje i mechanizm działania przeciwutleniaczy stosowanych w przemyśle kosmetycznym. Związki te w bardzo małych stężeniach, rzędu 0,001-0,1%, zabezpieczają surowce lipidowe i gotowe wyroby kosmetyczne przed autooksydacją oraz neutralizują wolne rodniki, zapobiegając powstawaniu uszkodzeń lipidów i białek skóry. Ponadto opisano naturalne przeciwutleniacze - polifenole, które oprócz właściwości przeciwutleniających wykazują również działanie uszczelniające naczynia kapilarne, przeciwzapalne, przeciwalergiczne, promieniochronne, przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. (abstrakt oryginalny)
EN
In this study the profile, kinds and mechanism of effect of antioxidants used in the cosmetic industry, are described. These compounds, at very low concentration of 0,001-0,1%, protect lipid constituents and cosmetic products from auto-oxidation and they neutralize free radicals, preventing damages of skin lipids and proteins. Besides, we describe natural antioxidants - polyphenols, which apart from antioxidant activity, demonstrate also sealing capillary vessels, antiphlogistic, antiallergic, UV protective, antimycotic, antibacterial and antiviral activity. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
30-39
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
Bibliografia
  • Afaq, F., Mukhtar, H., 2006, Botanical antioxidants in the prevention of photocarcinogenesisand photoaging, Exp. Dermatol., 15, 678-684.
  • Arct, J., Pytkowska, K., 2008, Flavonoids as components of biologically active cosmeceuticals, Clin. Dermatol., 26, 347-357.
  • Baxter, R.A., 2008, Anti-aging properties of resveratrol: review and report of a patent newantioxidant skin care formulation, J. Cosmet. Dermatol., 7 (1), 2-7.
  • Brand-Garnys, E.E., Denzer, H., Meijer, H., Brand, H.M., 2004, Flavonoids: the ultimate functionality, J. Pol. Soc. Cosm. Chem., 7 (1/2), 22-27.
  • Dweck, A.C., 2005, Scrutinising special qualities of phytochemicals, Personal Care Magazine, 6 (2), 29-38.
  • Elmets, C.A., Singh, D., Tubesing, K., Matsui, M., Katiyar, S., Mukhtar, H., 2001, Cutaneous photoprotection from ultravioletinjury by green tea polyphenols, J. Am. Acad. Dermatol., 44 (3), 425-432.
  • Evans, J.C., Kodali, D.R., Addis, P.B., 2002, Optimal tocopherol concentrations to inhibit soybean oil oxidation, J. Am. Oil Chem. Soc., 79 (1), 47-51.
  • Farris, P., 2007, Idebenone, green tea, andCoffeeberry® extract: new andinnovative antioxidants, Dermatol. Ther., 20 (5), 322-329.
  • Field, S., Hazelwood, E., Bourke, B., Bourke, J.F., 2007, Allergic contact dermatitis from tertiarybutylhydroquinoneandLaureth12 in a hair dye, Contact Dermatitis, 56 (2), 116-117.
  • Frankel, E.N., 1998, Lipid Oxidation, The Oily Press LTD, Dundee, Scotland.
  • Glinka, R. Góra, J., 2000, Związki naturalne w kosmetyce, Warsaw Voice, Warszawa.
  • Glinka, Ł., Ochocki, J., 2004, Flavonoids and their synthetic derivatives in contemporary therapy of the diseases of the cardiovascular and urinary systems, Pol. J. Cosmetol., 2, 70-80.
  • Glinka, Ł., Ochocki, J., 2005, Natural antioxidants - the properties and applications in antineoplastic andantimicrobial therapy, Pol. J. Cosmetol., 3, 162-172.
  • Jurkowska, S., 2003, Surowce kosmetyczne, Wydawnictwo Wyższej Szkoły Fizykoterapii we Wrocławiu, Wrocław.
  • Laguerre, M., Lecomte, J., Villeneuve, P., 2007, Evaluation of the ability of antioxidants to counteract lipidoxidation: Existing methods, new trends and challenges, Prog. Lipid Res., 46 (5), 244-282.
  • Lupo, M.P., 2001, Antioxidants and vitamins in cosmetics, Clin. Dermatol., 19 (4), 467-473.
  • Matławska, I., 2005, Farmakognozja, Wydawnictwo Akademii Medycznej w Poznaniu, Poznań.
  • Marcinkiewicz-Salmonowiczowa, J., 1995, Zarys chemii i technologii kosmetyków, Wydawnictwo Politechniki Gdańskiej, Gdańsk.
  • Martini, M.C., 2007, Kosmetologia i farmakologia skóry, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa.
  • Michniak, J., Stolarczyk, A., Burczyk, J., 2001, Działanie i zastosowanie polifenole i garbników w medycynie, Wiadomości Zielarskie, 9,19-22.
  • Mielczarek, C., Brzezińska, E., 2000a, Flavonoids in cosmetics and cosmetology, part 1: Biological properties of flavonoids, Pol. J. Cosmetol., 1, 11-21.
  • Mielczarek, C., Brzezińska, E., 2000b, Flavonoids in cosmetics and cosmetology, part 2: Flavonoid substances and their practical application, Pol. J. Cosmetol., 2, 74-87.
  • Oborska, A., Arct, J., Mojski, M., 2001, Cosmetic application of flavonoids - practical aspects, J. Pol. Soc. Cosm. Chem., 4 (3-4), 26-31.
  • Petsitis, X., Kipper, K., 2007, Kosmetyka ozdobna i pielęgnacja twarzy, MedPharm Polska, Wrocław.
  • Potargowicz, E., Szerszenowicz, E., 2006, Vegetal polyphenols in cosmetics, Pol. J. Cosmetol., 9 (2), 70-76.
  • Schmid, D., Zulli, F., Nissen, H.P., Prieur, H., 2003, Penetration and metabolism of isoflavones in human skin, Cosmetics & Toiletries Magazine, 118 (9), 71-76.
  • Sevin, A, Oztas, P., Senen. D., Han, U., Karaman, C., Tarimci, N., Kartal, M., Erdogan, B., 2007, Effects of polyphenols on skin damage due to ultraviolet A rays: an experimental study on rats, J. Eur. Acad. Dermatol. Venerol., 21 (5), 650-656.
  • Shahidi, F., Naczk, M., 2004, Phenolics in food and nutraceuticals, CRC Press LLC, Florida.
  • Sikora, M., 2003, Bioflawonoidy - naturalne antyoksydanty, Rynek Chemiczny, 2, 30-33.
  • Sroka, Z., Gamian, A., Cisowski, W., 2005, Niskocząsteczkowe związki przeciwutleniające pochodzenia naturalnego, Postępy Hig. Np. Dośw., 59, 34-41.
  • Szukalska, E., 2003, Wybrane zagadnienia utleniania tłuszczów, Tłuszcze Jadalne, 38 (1-2), 42-61.
  • Svobodova, A., Psotova, J., Walterova, D., 2003, Naturalphenolics inprevention of UV induced skin damage, Biomed. Papers, 147 (2), 137-145.
  • Wojdyło, A., Oszmiański, J., Czemerys, R., 2007, Antioxidant activity and phenolic compounds in 32 selected herbs, Food Chem., 105 (3), 940-949.
  • Yamaki, K., Taneda, S., Yanagisawa, R., Inoue, K.I., Takano, H., Yoshino, S., 2007, Enhancement of allergic responses in vivo and in vitro bybutylatedhydroxytoluene, Toxicol. Appl. Pharmacol., 223 (2), 164-172.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171197183
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.