PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | nr 582 | 120
Tytuł artykułu

Układy równań liniowych w ekonometrii a macierze brzegowe

Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Przedstawiono rozważania dotyczące pojęcia macierzy brzegowej, zagadnienia szczegółowe związane z wykorzystaniem macierzy brzegowych do podania przedziału, w którym leżą wszystkie składowe wektora x rozwiązań cramerowskiego niejednorodnego układu równań liniowych postaci Ax=b. Zaprezentowano także zastosowania macierzy brzegowych w zagadnieniach praktycznych występujących w ekonometrii, które jednocześnie prowadzą do rozwiązywania układów równań liniowych.
Rocznik
Numer
Strony
120
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Ara K. [1959], The Aggregation Problem in Input-Output Analysis, "Econometrica" vol. 27.
  • Bartosiewicz S. [1980], Ekonometria, PWN, Warszawa.
  • Czechowski T. [1960], Kilka uwag o agregacji w modelu Leontiewa, "Przegląd Statystyczny" nr 3.
  • Demidowic B.P., Maron I. [1967], Podstawy metod numerycznych, PWN, Warszawa.
  • Faddajew WN. [1958], Metody numeryczne algebry liniowej, PWN, Warszawa.
  • Faddajew D.K., Faddajew WN. [1963], Wyczyslitielnyje mietody algebry liniowej, Moskwa.
  • Hatanaka M. [1952], Note on Consolidation with Leontieff System, "Econometrica" vol. 4.
  • Hellwig Z. [1969], O optymalnym wyborze predykant, "Przegląd Statystyczny" nr 3.
  • Hellwig Z. [1976], Przechodniość relacji skorelowania zmiennych losowych i płynące stąd wnioski ekonometryczne, "Przegląd Statystyczny" nr 3.
  • Kiełbasiński A., Schwetlik H. [1992], Numeryczna algebra liniowa, WNT, Warszawa.
  • Kolupa M. [1969], O eliminacji błędów w prognozach wykonywanych na podstawie modelu Leontiewa, "Przegląd Statystyczny" nr 2.
  • Kolupa M. [1982], Macierze brzegowe w badaniach ekonometrycznych, PWE, Warszawa.
  • Kolupa M. [2007], O macierzy M i jej zastosowaniach, "Przegląd Statystyczny" nr 2.
  • Kolupa M. [2007], O prognozowaniu na podstawie jednoznacznie identyfikowalnego modelu o równaniach współzależnych, "Przegląd Statystyczny" nr 3.
  • Kolupa M., Łukasik J. [1986], O pewnej metodzie doboru zmiennych objaśniających zapewniających koincydentność i statystyczną istotność modelu, "Monografie i Opracowania" nr 200, SGPiS, Warszawa.
  • Kolupa M., Łukasik J., Michalski T. [1986], Podstawy modelowania ekonometrycznego z wykorzystaniem macierzy brzegowych - zbór zadań, PWN, Warszawa.
  • Kolupa M., Nowakowski J. [1990], Wielokrotne macierze brzegowe, PWN, Warszawa.
  • Kolupa M., Plebaniak J. [2009], O eliminacji błędów w prognozowaniu wykonywanym na podstawie modelu Leontiewa w przypadku agregacji niedoskonałej w sensie Hatanaki, "Przegląd Statystyczny" nr 3-4.
  • Kolupa M., Plebaniak J. [2010], Wykłady z metod ilościowych dla ekonomistów, C.H. Beck, Warszawa.
  • Kolupa M., Szczepańska-Gruźlewska E. [1991], Macierze brzegowe, teoria, algorytmy zastosowania ogólne i ekonometryczne, PWE, Warszawa.
  • Łukasik J. [1986], Zastosowanie macierzy brzegowych do prognozowania na podstawie modelu Leontiewa, "Monografie i Opracowania" nr 200, SGPiS, Warszawa.
  • Zeliaś A. [1992], Teoria prognozy, WN PWN, Warszawa.
  • Zeliaś A. [2000], Metody statystyczne, WN PWN, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171195327
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.