PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | nr 172 | 148-158
Tytuł artykułu

Strategia produktu w zrównoważonej działalności marketingowej

Autorzy
Warianty tytułu
Product Strategy in Sustainability Marketing Activity
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Idea osiągania celów ekonomicznych w makro- i mikroskali bez czynienia szkód przyszłym pokoleniom znajduje odzwierciedlenie w tzw. zrównoważonym i trwałym rozwoju (sustainability development). Jednym z najważniejszych obszarów odpowiedzialnych za zrównoważony i trwały rozwój organizacji jest zarządzanie. Zrównoważony marketing (sustainability marketing), będący jego subobszarem, ma na celu osiąganie nie tylko celów marketingowych, lecz również celów ekologicznych i społecznych. Szczególną rolę w tym zakresie odgrywa produkt jako jeden ze składników marketingu mix. Strategie produktu w zrównoważonym marketingu powinny być rozpatrywane przez pryzmat całego jego cyklu życia. Strategie czystego rozwoju produktu i czystej produkcji dominują w fazie powstawania dobra. Strategia bezpiecznych i oszczędnych produktów oraz strategia trwałości mają szczególne znaczenie w okresie jego użytkowania. Strategię przedłużania cyklu życia warto realizować w fazie poużytkowej. Strategie te powinny być powiązane ze strategiami korporacji oraz jednostki biznesu. (abstrakt oryginalny)
EN
The idea of achieving economic goals on a macro and microscale without harming the future generations is reflected in the sustainable development. Management is one of the most important areas responsible for sustainable development. Sustainable marketing, a subarea of sustainable development, aims not only at meeting consumer expectations but also achieving ecological and social goals. Product plays a special role in the process as an element of marketing mix. Product strategies in sustainability marketing ought to be investigated from the point of view of its whole life cycle. Clear product development and clear production dominate in the first stages of the life cycle. A safe and healthy product strategy, as well as the strategy of durability are very important in the stage of product using. The strategy of prolonging life cycle ought to be realized in the post-use stage. It is worth connecting all product strategies with the corporate and business unit strategies. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
148-158
Opis fizyczny
Twórcy
  • Politechnika Częstochowska
Bibliografia
  • Baines P., Fill Ch., Page K., 2008, Marketing, Oxford University Press, New York.
  • Belz F.M., 2006, Marketing in the 21st Century, Business Strategy and the Environment, Vol. 15, No. 3.
  • Belz F.M., Peattie K., 2010, Sustainability Marketing, Wiley & Sons.
  • Lee K., Carter S., 2009, Global Marketing Management, Oxford University Press, New York.
  • Luthans F., Doh J., 2009, International Management. Culture, Strategy and Behavior, McGraw-Hill, Irwin, New York.
  • Pabian A., 2008, Promocja. Nowoczesne środki i formy, Difin, Warszawa.
  • Paliwoda-Matiolańska A., 2009, Odpowiedzialność społeczna w procesie zarządzania przedsiębiorstwem, C.H. Beck, Warszawa.
  • Porter M., Linde C. van der, 1995, Green and competitive: Ending the stalemate, Harvard Business Review, September-October.
  • Peattie K., 1995, Environmental Marketing Management: Meeting the Green Challenge, Pitman Publishing, London.
  • Pride W., Ferrell O., 2008, Marketing, Houghton Mifflin Company, New York.
  • Weizsacker E., Lovins A., Lovins L., 1997, Factor Four: Doubling Wealth, Halving Resource Use, Earthscan, London.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171194967
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.