PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | nr 172 | 11-20
Tytuł artykułu

Współdziałanie - pożądana kompetencja

Warianty tytułu
Cooperation - a Desirable Skill
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule omówiono zagadnienia współdziałania pracowniczego, które należy zaliczyć do pakietu pożądanych kompetencji. Dobre gospodarowanie kapitałem ludzkim, zwłaszcza w organizacjach wiedzy, wymaga tworzenia warunków sprzyjających wyzwalaniu inicjatywy i zaangażowania, czyli współudziału w procesie decydowania. Uczestnictwo w decydowaniu różnych podmiotów, w tym zwłaszcza pracowników, zapewnia z jednej strony racjonalność decyzji, z drugiej zaś pełne wykorzystanie tkwiącego w nich potencjału. Należy więc umocnić i rozwijać uczestnictwo pracowników. (abstrakt oryginalny)
EN
This paper discusses the issue of employee cooperation, which should be included in the package of desired competencies. Well-handled human resources management, especially in knowledge based organizations, needs to create conducive conditions to spark off initiative and commitment, and thus the participation in the decision making process. The participation of yarious entities in the decision making process, especially the participation of the employees, on the one hand proyides the rationale for decisions, on the other, ensures the full use of employee's potential. That is why it is necessary to strengthen and develop the participation of workers. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
11-20
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Szczeciński
Bibliografia
  • Armstrong M., 2003, Zarządzanie zasobami ludzkimi, Oficyna Ekonomiczna, Kraków.
  • Borkowska Z., 1997, Negocjacje zbiorowe, PWE, Warszawa.
  • Borkowska Z., 2006, Strategie wynagrodzeń, Oficyna Ekonomiczna, Kraków.
  • Janowska Z., 2010, Zarządzanie zasobami ludzkimi, wyd. 2, PWE, Warszawa.
  • Juchnowicz M., 2007, Elastyczne zarządzanie kapitałem ludzkim w organizacji wiedzy, Difin, Warszawa.
  • Juchnowicz M., 2010, Zarządzanie przez zaangażowanie. Koncepcja. Kontrowersje. Aplikacje, PWE, Warszawa.
  • Kieżun W., 1997, Sprawne zarządzanie organizacją, PWE, Warszawa.
  • Kisilowska H., 1998, Partycypacja pracownicza w polskim przedsiębiorstwie w aspekcie integracji europejskiej. Zagadnienia prawne, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa.
  • Król H., Ludwiczyński A. (red.), 2006, Zarządzanie zasobami ludzkimi. Tworzenie kapitału ludzkiego organizacji, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  • Listwan T. (red.), 2002, Zarządzanie kadrami, C.H. Beck, Warszawa.
  • Listwan T. (red.), 2004, Zarządzanie kadrami, wyd. 2, C.H. Beck, Warszawa.
  • Oleksyn T., 2006, Zarządzanie kompetencjami. Teoria i praktyka, Oficyna Ekonomiczna, Kraków.
  • Piotrkowski K., 2001, Organizacja i zarządzanie, Wyższa Szkoła Ekonomiczna, Warszawa.
  • Piwowarczyk J., 2006, Partycypacja w zarządzaniu a motywowanie pracowników, Oficyna Ekonomiczna, Kraków.
  • Pocztowski A., 1998, Zarządzanie zasobami ludzkimi. Zarys problematyki i metod, Antykwa, Kraków.
  • Pocztowski A., 2003, Zarządzanie zasobami ludzkimi, PWE, Warszawa.
  • Pocztowski A., 2007, Zarządzanie zasobami ludzkimi, PWE, Warszawa.
  • Rybak M. (red.), 1998, Zarządzanie zasobami ludzkimi w firmie, Wydawnictwo Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie, Warszawa.
  • Sajkiewicz A. (red.), 2002, Jakość zasobów pracy, Poltext, Warszawa.
  • Sekuła Z., 2008, Motywowanie do pracy. Teorie i instrumenty, PWE, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171194917
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.