PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2011 | nr 4 | 7-11
Tytuł artykułu

Ochrona ryzyka starości a odrzucone paradygmaty społecznego ubezpieczenia emerytalnego

Warianty tytułu
Retirement Risks and Neglected Patterns of Social Protection
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Obowiązujący od 1999 r. system emerytalny w znaczący sposób ograniczył konstytucyjne prawo obywateli do zabezpieczenia społecznego po osiągnięciu wieku emerytalnego, gdyż pozbawiony jest podstawowych cech (paradygmatów) ubezpieczenia społecznego. W konstrukcji I filaru (repartycyjnego) utrzymano pewne paradygmaty ubezpieczenia emerytalnego (m.in. elementy solidarnościowe i redystrybucyjne). Jednakże wprowadzenie kont indywidualnych (ewidencjonujących wpłaty) oraz formuły zdefiniowanej składki znacząco osłabiło ubezpieczeniową ochronę ryzyka emerytalnego nadając jej formę oszczędności przymusowych. Konstrukcja II filaru (kapitałowego) z założenia pozbawiona jest cech ubezpieczenia społecznego. Opiera się na zindywidualizowanym systemie przymusowych inwestycji, który przerzuca na jego członków szereg ryzyk, zarówno jednostkowych (ryzyka biotyczne) jak i zbiorowych (rynkowych, politycznych itp.), eliminując socjalne efekty społecznej solidarności. (abstrakt oryginalny)
EN
The superannuation system introduced in Poland in 1999 has largely limited the constitutional right of individuals to social security after retirement as it lacks primary features (paradigms) of social insurance. In the first pillar insurance scheme (repartition scheme), some of the superannuation insurance paradigms have been retained (including solidarity and redistribution). However, new elements such as individual accounts (with contribution payments record) or defined contribution payments have grossly reduced the retirement risk protection turning the superannuation insurance compulsory saving scheme. The second pillar insurance scheme (capital scheme), by definition, is not a typical social insurance. It is based on the system of compulsory individual investments where a number of risks, including both individual risk (biotic risk) and general risk (market, political etc.), are imposed on its members and social solidarity effects are eliminated. (original abstract)
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
7-11
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Wrocławski
Bibliografia
  • Antonów K. (2002), Prawo do emerytury, "Praca i Zabezpieczenie Społeczne" nr 9, s. 8-15.
  • Jędrasik-Jankowska I. (2010), Pojęcia i konstrukcje prawne ubezpieczenia społecznego, Warszawa: Lexis Nexis.
  • Jończyk J. (2006), Prawo zabezpieczenia społecznego, Kraków: Zakamycze.
  • Muszalski W. (2004), Ubezpieczenie społeczne. Podręcznik akademicki, Warszawa: PWN.
  • Piotrowski J. (1966), Zabezpieczenie społeczne. Problematyka i metody, Warszawa.
  • Wagner B. (2009), Zabezpieczenie społeczne po osiągnięciu wieku emerytalnego, w: Dziesięć lat reformy emerytalnej w Polsce, red. B. Wagner, J. Gajos, Kudowa Zdrój: Polskie Stowarzyszenie Ubezpieczenia Społecznego.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171193775
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.