PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | nr 3 (208) | 29-36
Tytuł artykułu

Wzrost cen żywności na świecie - przyczyny i prognozy

Autorzy
Warianty tytułu
Rising World Food Prices - Reasons and Forecasts
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Światowy rynek żywności stał się w ostatnich latach niestabilny. Najbardziej widocznym zjawiskiem na tym rynku są rosnące ceny, które powodują, że codzienne życie staje się bardziej kosztowne. Wzrost cen żywności szczególnie mocno uderza w kraje biedniejsze. W sytuacji, gdy ceny są wyższe o 30% niż przed rokiem, FAO prognozuje, że w roku 2011 niedożywionych będzie miliard ludzi. Artykuł omawia charakter zmienności cen na rynkach rolno-spożywczych, główne czynniki najbardziej wpływające na głównie spekulacyjny wzrost cen żywności, wliczając w to produkcję biopaliw i najnowsze tendencje cenowe na światowym rynku żywności. W uwagach końcowych zostały przedstawione pewne rozwiązania, reorientacja istniejącego modelu konsumpcji i zmiany przeregulowanego rynku żywności. (abstrakt oryginalny)
EN
The world food market has become unstable in the recent times. The most visible phenomenon on that market is rising prices, which make everyday life more expensive. The rise of food prices hits poorer countries particularly hard. With prices being 30 percent higher than one year ago, the FAO is predicting that one billion people will be malnourished in 2011. The article discusses the nature of price volatility in food and agricultural markets, the main factors influencing mostly speculative rise of food prices including the production of biofuels and the recent price trends on the world food market. In the concluding remarks some solutions have been presented which include the reorientation of the existing consumption pattern and changing the character of the overregulated food market. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
29-36
Opis fizyczny
Twórcy
autor
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy; Szkoła Wyższa Prawa i Dyplomacji w Gdyni
Bibliografia
  • The Asian Development Bank, Global Food Price Inflation and Developing Asia, March 2011, s. 14.
  • W. Bello i M. Riviera, Wojny żywnościowe, "Le Monde Diplomatique", 2009, nr 10 (październik), s. 14.
  • Benzyna droższa przez rewolty i urzędy, "Dziennik Gazeta Prawna" 26.04.2011, s. 1.
  • A. Biec, Prognoza koniunktury i eksportu dla gospodarki globalnej, regionów i krajów, w: Migracje kapitału w globalnej gospodarce, A. Szablewski (red. nauk.), Warszawa 2010, s. 60.
  • J. v. Braun, Grappling with grain prices, "OECD Observer", 2009, nr 274, s. 8-9.
  • L.R. Brown, How to feed 8 billion people, "The Futurist", 2010, nr 1, s. 30.
  • Ceny żywności zagrażają wzrostowi w Azji, "Dziennik Gazeta Prawna", 27.04.2011, s. A 9.
  • I. Filc-Redlińska, Krwisty stek z probówki, "Rzeczpospolita", 2011, nr 26, s. B6.
  • A. Gwiazda, Demograficzne wyzwania dla Unii Europejskiej i świata, "Wspólnoty Europejskie", 2010, nr 1, s. 16, 49.
  • A. Gwiazda, Kurcząca się podaż ropy naftowej zagrożeniem dla ładu globalnego, "Prawo i Polityka", 201 0, nr 2, s. 60.
  • R. Korzycki, USA uniezależniają się od obcej ropy, "Dziennik Gazeta Prawna", 2010, nr 25, s. 11.
  • Z. Kowalik, Świat musi iść na dietę, "Forbes", 201 1, nr 5, s. 25.
  • E.L. Morse, Low and behold. Making the most of cheap oil, "Foreign Affairs", 2009, nr 5, s. 51-52.
  • OECD-FAO, Agricultural Outlook 2010-2019, Paris 2010, s. 9-11.
  • OECD-FAO Agricultural Outlook 2011-2020, Paris, 17.06.2011.
  • Price volatility in food and agricultural markets: policy responses, FAO, IFAD, OECD, UNCTAD, WFP, World Bank, WTO, Rome, 2 June 2011, s. 18-19.
  • J. Rankin, Czy Europa ma zapewniony dostęp do żywności?, "Wprost", 2011, nr 6, s. 112 (przedruk z "The Economist", Intellegence Unit Ltd).
  • С.F. Runge i С. Piehl Runge, Against the grain, "Foreign Affairs", 2010, no 1, s. 9.
  • M. Saltmarsh, S. Erlanger, C-20 tries to cut food price swings, "International Herald Tribune", 24.06.2011.
  • P. Steinberger, Pożegnanie z mięsem (przedruk z Sueddeutsche Zeitung, 9.01.2010), "Forum" 2010, nr 9, s. 37.
  • S. Tangermann, Trends on global food markets: what is the significance of biofuels?, Berlin 2007, s. 12.
  • D. Walewska, Producenci ropy straszą dalszym wzrostem cen, "Rzeczpospolita" 6.04.2011.
  • J. Winiecki, Za jedzenie jak za zboże, "Polityka", 2011, nr 8, s. 43.
  • K. Zuchowicz, Miliard ludzi nie ma co jeść, "Rzeczpospolita", 16-17.10.2010, s. А 13.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171193713
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.