PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2011 | nr 1 | 1-7
Tytuł artykułu

Efektywność kształcenia w szkołach wyższych

Warianty tytułu
Economic Effectiveness of Higher Education
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule wskazano znaczenie szkolnictwa wyższego jako siły napędowej rozwoju gospodarki i społeczeństwa. Ukazano najistotniejsze kierunki zmian w tym sektorze edukacji. Szczególną uwagę poświęcono omówieniu stanu szkolnictwa wyższego w Polsce oraz problemowi jego efektywności. Konkluzje artykułu stanowi próba wskazania metod, które zbliżą polskie uczelnie do potrzeb społeczeństwa i gospodarki oraz oczekiwań pracodawców. (abstrakt oryginalny)
EN
The article discusses the meaning of higher educations a driving force behind the development of economy and society. The most significant directions of change in higher education are shown. Moreover, special attention is paid to the state of higher education in Poland and the problem of its effective. The article concludes with the discussion about method to improve the effective if institutions of higher education in Poland, which are already responding to the needs of society and economy and expectations employers. (original abstract)
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
1-7
Opis fizyczny
Twórcy
  • Instytut Pracy i Spraw Socjalnych
Bibliografia
  • GUS (2009), Rocznik Statystyczny, Warszawa.
  • GUS (2010), Bezrobocie rejestrowane. I-IV kwartał 2009 r. Warszawa.
  • Jeruszka U., red. (2000), Efektywność kształcenia zawodowego. Kształcenie zawodowe a rynek pracy, Warszawa IPiSS.
  • Jeruszka U., red. (2001), Metody badania losów i karier absolwentów szkół zawodowych, Warszawa: IPiSS.
  • Jeruszka U. (2006), Metody badania jakości kształcenia w szkołach wyższych, "Polityka Społeczna" nr 8.
  • Kabaj M. (2000), Efektywność kształcenia zawodowego w wybranych krajach. Przewaga systemu dualnego, w: U. Jeruszka (red.), Efektywność kształcenia zawodowego. Kształcenie zawodowe a rynek pracy. Warszawa IPiSS.
  • Kabaj M. (2002), Optymalizacja struktur kształcenia zawodowego i popytu na pracę. Czy grozi nam masowe bezrobocie absolwentów szkół wyższych?, w: U. Jeruszka (red.), Optymalizacja kształcenia zawodowego z punktu widzenia potrzeb rynku pracy, Warszawa: IPiSS.
  • Kabaj M. (2006), Nowe metody badania jakości i przydatności kształcenia w szkołach wyższych, "Polityka Społeczna" nr 5-6.
  • Kabaj M., Jeruszka U. przy współpracy Szatkowskiej D. Kaczyńskiej B. i Magnuszewskiej J. (2006), Raport z badań jakości kształcenia, losów i karier zawodowych absolwentów WSSE w Warszawie, maszynopis, Warszawa IPiSS.
  • Kabaj M., Jeruszka U. (2009), Lepsze przygotowanie absolwentów szkół wyższych do potrzeb gospodarki i funkcjonowania na rynku pracy, ekspertyza, Warszawa: IPiSS Warszawa 2009.
  • Karney J.E. (2007), Przedsiębiorczość jednostki w Polsce jako ważny wyznacznik współczesnych działań edukacyjnych, w: Z. Wiatrowski, K. Ciżkowicz (red.), Pedagogika pracy i andragogika. Z myślą o dorastaniu, dorosłości i starości człowieka w XXI wieku, Włocławek: WTN-WS-E we Włocławku.
  • Kryńska E., red. (2010), Diagnoza potrzeb i oczekiwań pracodawców, Warszawa: IPiSS.
  • Tymowski J. (1975), Studia przemienne w FSO, w: Szkolnictwo wyższe i polityka naukowa w XXX-leciu PRL, Warszawa: IPNISW - MNSWiT - PAN.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171192825
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.