PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | z. nr 18 | 335-345
Tytuł artykułu

Organizacje pozarządowe i ich rola w realizacji spójności społeczno-ekonomicznej - wybrane aspekty prawne

Warianty tytułu
Non-Governmental Organisations and their Role for Socio-Economic Cohesion - Selected Legal Aspects
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Przedmiotem artykułu jest analiza zakresu podmiotowego pojęcia „organizacji pozarządowej". Organizacje pozarządowe, które z założenia są niezależne od administracji publicznej, jednocześnie poprzez przyjęcie ich roli w funkcjonowaniu społeczeństwa, nazywane są trzecim sektorem, odróżniając się od innych podmiotów działalnością non profit, czyli faktem, że ich działalność nie jest nastawiona na zysk. Dokonano szczegółowej analizy podejścia do kwalifikacji poszczególnych form organizacyjno-prawnych do organizacji pozarządowych, wykazując, że spółki kapitałowe w określonych sytuacjach również można uznać za organizacje pozarządowe. (abstrakt oryginalny)
EN
The object of the publication is an analysis of the subject scope of the non-governmental organisation concept. NGOs, which by definition are independent of public administration, due to taking their role in the society's functioning are called the third sector. They are different from other subjects with their non profit activity. Starting with the binding legal provisions up to the stands presented in the doctrine, and the resolutions of the Supreme Court, the publication analyses the approach to qualifying particular organisational and legal forms to NGOs, and indicates that joint stock companies may in specific situations also be considered non-governmental organisations. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
335-345
Opis fizyczny
Twórcy
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie
Bibliografia
  • Bielski P., 2007, Glosa do uchwały SN z dnia 13 stycznia 2006 r., III CZP 122/05, „Prawo Spółek" nr 6.
  • Blicharz J., 2001, Przykład fundacji [w:] Prawo administracyjne, red. J. Boć, Kolonia Limited, Wrocław.
  • Blicharz J, 2002, Ustawa o fundacjach. Komentarz, Kolonia Limited, Wrocław.
  • Brol J., 1995, Problem upadłości organizacji społecznych, „Monitor Prawniczy" nr 1.
  • Bugajna-Sporczyk D., 2001, Fundacja, „Prawo Służb Organizacyjno-Prawnych" nr 11.
  • Ceglarski A., 2006, Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością jako organizacja pożytku publicznego, „Rejent" nr 6.
  • Cioch H., 2000, Status polskich fundacji w świetle judykatury, „Rejent", nr 5.
  • Granata M. (red.), 2000, Organizacje pozarządowe w Polsce. Podstawy prawno-finansowe", ISP, Warszawa.
  • Gnys A., 2004, Spółka to nie organizacja pożytku publicznego,, .Rzeczpospolita" z 20 grudnia.
  • Keti E., 1989, The possibile role of the nonprofit sektor In Hangary, Johns Hopkins University, Baltimore.
  • Kietlińska K., 2010, Rola trzeciego sektora w społeczeństwie obywatelskim, Difin, Warszawa.
  • Kocowski T. [w:] Borkowski A., Chełmoński A., Guziński M., Kiczka K., Kieres L., 2003, Administracyjne prawo gospodarcze, Kolonia Limited, Wrocław.
  • Kopyra J., 2005, Komu status organizacji pożytku publicznego, „Rzeczpospolita" z 20 października.
  • Kopyra J., 2005, Ustawa o działalności pożytku publicznego i wolontariacie. Komentarz, Wydawnictwo C.H. Beck, Warszawa.
  • Kosikowski C. [w:] Waligórski M., 2001, Nowe prawo działalności gospodarczej, Ars Boni et Aequi, Poznań.
  • Lasocik Z., 1994, Kilka uwag o roli organizacji pozarządowych w państwie demokratycznym, Centrum Informacji dla Organizacji Pozarządowych BORDO, Warszawa.
  • Leś E., 1994, Organizacje obywatelskie w Europie Środkowo-Wschodniej, Wydawnictwo Civicus, Waszyngton D.C., USA.
  • Szaniawska L, 2005, Zakres podmiotowy pojęcia „organizacja pozarządowa", „Służba Pracownicza" nr 2.
  • Szydło M., 2007, Zlecanie przez jednostki samorządu terytorialnego tworzonym przez siebie spółkom kapitałowym zadań publicznych, PPP nr 9.
  • Tamo J., 2006, Glosa do uchwały NSA z dnia 12 grudnia 2005 r., II OPS 4/05, „Zeszyty Naukowe Sądownictwa Administracyjnego" nr l.
  • Wiśniewski C., 1999, Tworzenie i funkcjonowanie organizacji pozarządowych - wybrane problemy cywilnoprawne, „Glosa" nr 4.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171192677
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.