PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
9 (2010) | nr 4 | 467-475
Tytuł artykułu

Miejsce małych i średnich miast w rozwoju turystyki na przykładzie Tarnowa

Autorzy
Warianty tytułu
The Position of Small and Medium Towns in Tourism Development on the Example of Tarnów
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W zwięzłym opracowaniu podjęto problem potencjału turystycznego małych i średnich miast w Polsce, wpisującego się w dziedzictwo kulturowe Europy. Problem zilustrowano przykładem miasta Tarnowa. W świetle historii i ogólnej charakterystyki wskazano na walory i atrakcje turystyczne - przyrodnicze i kulturowe. W dalszej części scharakteryzowano ruch turystyczny oraz niektóre ważniejsze elementy zagospodarowania turystycznego. W krótkim zarysie omówiono także perspektywy w świetle strategii i przyjętych kierunków rozwoju turystyki. (abstrakt oryginalny)
EN
The article is a concise presentation of the town of Tarnów position on a tourist map of Poland. In the light of its history and general characteristics the tourist values, natural and cultural attractions of the city were discussed. Further, the tourist movement was characterized and some more important elements of tourist facilities development. The perspectives were outlined briefly in the light of adopted strategy and directions in tourism development. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
467-475
Opis fizyczny
Twórcy
  • Małopolska Wyższa Szkoła Ekonomiczna w Tarnowie
Bibliografia
  • Bańburski K., 2000. Przewodnik po Tarnowie. S-Can, Tarnów, 21.
  • Ginalska T, 2001. Tarnów - miasto z tradycją, otwarte na przyszłość. PUW, Tarnów, 7.
  • Informator Statystyczny - Miasto Tarnów, 2009. GUS, Oddział Kraków.
  • Kiryk F., Ruta Z., 1983. Tarnów - dzieje miasta i regionu. Wyd. UM w Tarnowie.
  • Kowalczyk A., 2002. Geografia turyzmu. PWN, Warszawa.
  • Marciniak B., Strojny A., 2007. Tarnów - perła renesansu. Wyd. "Bezdroże", Kraków.
  • Kurek W., Mika M., 2007. Turystyka Tarnowa jako przedmiot badań naukowych. PWN, Warszawa, 14.
  • Raport o stanie m. Tarnów za rok 2008. Internet: www.tarnow.pl/indeks php/pl/Miasto/Urząd m. Tamowa.
  • Siekierski J., 2009. Polityka rozwoju regionalnego w Małopolsce w latach 2000-2007. Urząd Marszałkowski, Kraków.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171192337
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.