PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2010 | nr 9 | 37-42
Tytuł artykułu

Dożywianie dzieci

Warianty tytułu
Additional Child Nutrition
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Omówiono zjawisko niedożywienia i nieracjonalnego żywienia, jako problem socjalny i zdrowotny. Przedstawiono wyniki badań obrazujące skalę problemu oraz politykę dożywiania na przykładzie programów rządowych, które od 1996 r. wspierają działalność samorządów. Obszernie opisano rolę organizacji pozarządowych dożywianiu dzieci.
EN
The aim of the article is to review and analyze the programmes of providing additional nutrition by public (territorial self-governments and government) institutions in Poland, as well as non-governmental organizations and companies (as a part of social corporate responsibility). The problem in question was not only if the programmes of additional nutrition realized are effective in relation to their main objective, i.e. combating poverty among children and youth, but also if in these programmes a sufficient attention is paid on health-related criteria of products and meals offered for children and youth with. There were reason for assuming that realized additional nutrition programmes take insufficiently into account health aspects of nutrition. The analysis was based on results of researches, which were done in Poland in that subject and on reports on realization of additional nutrition programmes of main responsible institutions. The analysis is of preliminary character because of highly insufficient information concerning the social and health outcomes of activities carried out. As a result of the review and the analysis there have been conclusions and recommendations formulated concerning the directions of social policy encompassing additional nutrition of children and youth. (original abstract)
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
37-42
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie; Instytut Pracy i Spraw Socjalnych
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
Bibliografia
  • Blumsztajn A. (2004), Niedożywienie dzieci w Polsce: korelat ubóstwa czy problem zdrowia publicznego, "Polityka Społeczna" nr 9.
  • Caritas (2006), Roczny Raport Caritas w Polsce, Warszawa.
  • Brugg J., Klepp K-I. (2007), Children and adolescents, w: M. Lawrence, T. Worsley (red.), Public Health Nutrition. From principles to practice, Berkshire: Open University Press. Danone (2006), "Masz Pomysł? Podziel się Posiłkiem!", podsumowanie programu grantowego Danone 2004-2006, Warszawa.
  • Danone (2007), Raportu z realizacji III edycji Programu Grantowego Danone "Masz pomysł? Podziel się posiłkiem", www.podzielsieposilkiem.pl
  • Danone (2008), Raportu z realizacji IV edycji Programu Grantowego Danone "Masz pomysł? Podziel się posiłkiem", www.podzielsieposilkiem.pl
  • Danone (2009), Raport z realizacji V edycji Programu Grantowego Danone "Masz pomysł? Podziel się posiłkiem", www.podzielsieposilkiem.pl
  • Danone (2007), Niedożywienie dzieci w Polsce - na drodze do skutecznego rozwiązania problemu - raport otwarcia Danone, Warszawa.
  • FAO (2009), The State of Food Insecurity in the World. Economic crises - impacts and lessons learned, Rome.
  • Gillard D. (2003), Food for Thought: child nutrition, the school dinner and the food industry, www.educationengland.org.uk/articles/22food.html
  • Giza-Poleszczuk A. (2007), Problem niedożywienia dzieci w Polsce, w: Niedożywienie dzieci w Polsce - na drodze do skutecznego rozwiązania problemu - raport otwarcia Danone, Warszawa: Danone.
  • Golinowska S. (2009), The social and health determinants of children development, w: Special Issue of The Polish Monthly Journal on Social Policy, Warsaw.
  • Hamułka J. (1999), Studia nad powiązaniem oceny żywienia z wynikami w nauce dzieci w wieku szkolnym z regionu Polski południowo-wschodniej w latach 1996-1998, praca doktorska, Warszawa: SGGW.
  • Klemarczyk W. (2007), Aspekt żywieniowo-zdrowotny problemu niedożywienia dzieci w Polsce, w: Niedożywienie dzieci w Polsce - na drodze do skutecznego rozwiązania problemu - raport otwarcia Danone, Warszawa: Danone.
  • Kowalska A. (2005), Dożywianie dzieci w wieku szkolnym zamieszkujących wsie i małe miejscowości na Śląsku, Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa Agrobiznesu Roczniki Naukowe I tom IX I zeszyt 2, s.153-157.
  • Kristjansson В., Petticrew M., MacDonald В., Krasevec J., Janzen L., Greenhalgh T., Wells G.A., MacGowan J., Farmer A.P., Shea В., Mayhew A., Tugwell P., Welch V. (2007), School feeding for improving the physical and psychosocial health of disadvantaged students, Cochrane Database of Systematic Reviews 2007, Issue 1. Art. No.: CD004676. DOI: 10.1002/14651858.CD004676.pub2.
  • Lawrence M., Worsley T., red. (2007), Public Health Nutrition. From principles to practice, Berkshire: Open University Press.
  • Marek A., Marek K. (2002), Niedożywienie białkowo-kaloryczne u dzieci, nowy element w patofizjologii, "Pediatria Współczesna. Gastroenterologia, Hepatologia i Żywienie Dziecka" nr 4, s. 193-197.
  • MPiPS, РАН, Danone (2003), Niedożywienie dzieci w Polsce Fakty, wyzwania i inicjatywy na rzecz walki z problemem, raport, Warszawa: MPiPS.
  • MPiPS (2007, 2008, 2009, 2010), Sprawozdania z realizacji programu wieloletniego "Pomoc państwa w zakresie dożywiania" w kolejnych latach: 2006, 2007,2008, 2009, www.mpips.gov.pl
  • Podgórska J. (2004), Rządowa ogórkowa, "Polityka" 40 (2472), s. 20-22.
  • NIK (2010), Informacja o wynikach kontroli skuteczności i prawidłowości realizacji przez gminy województwa małopolskiego programu wieloletniego "Pomoc państwa w zakresie dożywiania" w latach 2006-2009, Delegatura NIK w Krakowie, www.nik.gov.pl
  • ROPS Kraków (2007), Ubogie dzieci Małopolski. Badanie ankietowe w szkołach podstawowych i gimnazjalnych województwa małopolskiego, Kraków.
  • Skocpol T. (1992), Protecting Soldiers and Mothers: The Political Origins of Social Policy in the United States, Cambridge: Cambridge University Press.
  • Social Protection Committee (2008), Child Poverty and Well-Being in the EU - Current status and way forward. New report on Child Poverty and Well-Being adopted by the Social Protection Committee, Brussels.
  • Szponar L., Sekuła W., Rychlik E., Ottarzewski M., Figurska K. (2003), Badania indywidualnego spożycia żywności i stanu odżywienia w gospodarstwach domowych, Prace Instytutu Żywności i Żywienia 101, Warszawa.
  • Tarki, Applica (2010), Child poverty and child well-being in the European Union, Report for the European Commission, Budapest.
  • Szymańczak J. (2005), Dożywianie dzieci. Analizy BAS nr 1179, Warszawa.
  • Szymańczak J. (2010), Rządowe programy dożywiania, Analizy BAS nr 2, Warszawa.
  • Woynarowska B. (2003), Aktualna sytuacja w zakresie posiłków szkolnych w Polsce, w: Niedożywienie dzieci w Polsce. Fakty, wyzwania i inicjatywy na rzecz walki z problemem, Warszawa: MPiPS.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171191511
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.