PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | nr 166 | 194-205
Tytuł artykułu

Wpływ wymagań prawnych i standardów zarządzania bezpieczeństwem żywności na zapewnienie nadzoru nad wyrobem niezgodnym

Autorzy
Warianty tytułu
The Influence of Legal Requirements and Food Safety Management Systems on Reassurance Audyting of Non-Conforming Product
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule dokonano analizy wymagań aktów prawnych i standardów zarządzania bezpieczeństwem żywności w obszarze identyfikowalności i wycofania wyrobu. Zaakcentowano istotne różnice w tym zakresie pomiędzy wymaganiami prawnymi i standardami. W artykule starano się zweryfikować hipotezę, że przedsiębiorstwa przetwórstwa spożywczego funkcjonujące na podstawie wymagań standardów zarządzania bezpieczeństwem żywności są w stanie zaprojektować skuteczniejszy system identyfikowalności aniżeli przedsiębiorstwa, w których funkcjonowanie systemu zapewnienia bezpieczeństwa żywności opiera się jedynie na wymaganiach prawnych. Zastosowanie wymagań standardów może powodować większą skuteczność organizacji w nadzorowaniu niezgodności. (abstrakt oryginalny)
EN
The article presents an analysis of legal requirements and food safety management systems in the area of traceability and product recalls. The main distinctions between legal requirements and standards were accentuated. The article proves that food processing companies which function on the basis of requirements of food safety management systems are able to design a more effective traceability system than companies where food safety management systems are only based on legal requirements. Application of systems' requirements could improve efficiency of audyting nonconformity in an organization. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
194-205
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
Bibliografia
  • Folinas, D., Manikas, I., Manos, B., 2006, Traceability data management for food chains, British Food Journal, vol. 108, nr 8.
  • Górna, J., 2010, Realizacja wymagań prawnych w zakresie identyfikowalności a wymagania normy ISO 22000 oraz ISO 22005 - studium przypadku, w: Jakość i bezpieczeństwo produktu oraz ochrona środowiska w sektorze rolno-spożywczym, Prace i Materiały Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego, 2/1, Sopot.
  • Górna, J., 2010, Znaczenie systemu identyfikowalności w nadzorze nad wyrobem niezgodnym, w: T. Sikora (red.), Zarządzanie jakością. Doskonalenie organizacji, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, Kraków.
  • International Food Standard, 2007, iss. 5, HDE Trade Services, Berlin.
  • Kher, S.V., Frezer, L.J., De Jonge, J., Wentholt, M., Howell Davies, O., Luijckx, N.B.L., Cnossen, H.J., 2010, Experts' perspectives on the implementation of traceability in Europe, British Food Journal, vol. 112, nr 3.
  • PN-EN ISO 9000:2006 Systemy zarządzania jakością - Podstawy i terminologia, PKN, Warszawa.
  • PN-EN ISO 22000:2006 Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności. Wymagania dla każdej organizacji należącej do łańcucha żywnościowego, PKN, Warszawa.
  • PN-EN ISO 22005:2007 Identyfikowalność w łańcuchu pasz i żywności. Ogólne zasady i podstawowe wymagania przy projektowaniu i wdrażaniu systemu, PKN, Warszawa.
  • Rozporządzenie nr 178/2002 z 28 stycznia 2002 roku ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności.
  • Skilton, P.F., Robinson, J.L., 2009, Traceability and normal accident theory: how does supply network complexity influence the traceability of adverse events?, Journal of Supply Chain Management, vol. 45, no. 3.
  • Taczanowski, M., 2009, Prawo żywnościowe w warunkach członkowstwa Polski w Unii Europejskiej, Wydawnictwo Wolters Kluwer Polska, Warszawa.
  • The BRC Global Standard for Food Safety, 2008, iss. 5, British Retail Consortium, London.
  • Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia, Dz. U., nr 171, poz. 1225 (z późniejszymi zmianami).
  • Ustawa z dnia 8 stycznia 2010 roku o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw, Dz. U., nr 21, poz. 105.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171191319
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.