PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | nr 7-8 | 65-66
Tytuł artykułu

Zasada elastyczności w stosowaniu systemu HACCP na przykładzie przedsiębiorstw przetwarzających produkty rolnictwa ekologicznego

Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule przedstawiono rozważania dotyczące wymagań związanych z wdrożeniem i stosowaniem systemu bezpieczeństwa zdrowotnego żywności HACCP w małych i średnich przedsiębiorstwach. Przedstawiono zasadę elastyczności, pozwalającą na ułatwienia we wdrażaniu procedur opartych na zasadach HACCP w niektórych przedsiębiorstwach sektora spożywczego. W artykule wykorzystano wyniki badań dotyczących wdrażania systemu HACCP w przedsiębiorstwach przetwarzających produkty rolnictwa ekologicznego. (abstrakt oryginalny)
EN
There has been presented a deliberation about implementation and functioning of HACCP system in small and medium enterprises in this article. The flexibility rule was decried as useful in implementing procedures process based on HACCP rules in particular sectors of food industry. There also has been used all research results concerning HACCP system implementation in enterprises where the organic food is being processed. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
65-66
Opis fizyczny
Twórcy
autor
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
Bibliografia
  • [1] Badania statutowe Katedry Zarządzania Jakością Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, pod red. T. SIKORY, Kraków 2009 (materiały niepublikowane).
  • [2] KUDEŁKA W., Żywność ekologiczna, "Zeszyty Naukowe AE w Krakowie" nr 664, Kraków 2004.
  • [3] Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych.
  • [4] Rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91, Dz. U. L 189 z 20.7.2007 r.
  • [5] STASZEWSKA E., JANIK M., Słowo klucz - elastyczność, "Przegląd Piekarski i Cukierniczy" 10/2006.
  • [6] Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, Dz. U. 2006, nr 171, poz. 1225.
  • [7] Ustawa z dnia 25 czerwca 2009 r. o rolnictwie ekologicznym, Dz. U. 2009, nr 116, poz. 975.
  • [8] Wytyczne dotyczące wdrażania procedur opartych na zasadach HACCP oraz ułatwiania wdrożenia zasad HACCP w niektórych przedsiębiorstwach sektora spożywczego, http:// ec.europa.eu/food/food/biosafety/hygienelegislation/guidan-ce_doc_haccp_pl.pdf
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000168288426
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.