PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | nr 6 | 12-20
Tytuł artykułu

Kreatywna transmisja wiedzy

Autorzy
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Dużo mówi się o społeczeństwie rozwijającym się, społeczeństwie informacyjnym, jednak powrót do jednego z podstawowych terminów społeczeństwa opartego na wiedzy wydaje się być bardzo potrzebny. Opracowanie omawia sposoby kreatywnej transmisji wiedzy.
Rocznik
Numer
Strony
12-20
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie
Bibliografia
  • Amabile T.M., 1983, The social psychology of creativity; NY, Springer--Verlag.
  • de Bono E., 1998, Myślenie równolegle, Warszawa, Prima Oficyna Wydawnicza.
  • de Bono E., 2001, Z nowym myśleniem w nowe tysiąclecie, Poznań, Dom Wydawniczy Rebis.
  • Bury Bevy, 1998, Idea postępu, Prima Oficyna Wydawnicza, Warszawa.
  • Chomsky N., 1957, Syntactic structures, Moyton, The Hague.
  • Dawis R.H., Alexander T., Yelon S.L., 1983, Konstruowanie systemu kształcenia,Warszawa, Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne Spółka Akcyjna.
  • Fisher R., 1999, Uczymy jak myśleć, Warszawa, Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne Spółka Akcyjna.
  • Fisher R., 1999, Uczymy jak się uczyć, Warszawa, Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne Spółka Akcyjna.
  • Goleman D., 1999, Inteligencja emocjonalna, Poznań, Media Rodzina.
  • Guilford J.P., 1950, Creativity, American Psychologist, vol. 4, s. 444-445.
  • Guilford J.P., 1978, Natura inteligencji człowieka, Warszawa, PWN.
  • Kwiatkowska H., 2003, Społeczno-kulturowe konteksty edukacji nauczycieli i pedagogów, Warszawa, Wyd. Instytutu Technologii i Eksploatacji.
  • Kozielecki J., 1997, Transgresja i Kultura, Warszawa, Wydawnictwo Akademickie Żak.
  • Nęcka E., 1995, Proces twórczy i jego ograniczenia, Kraków, Oficyna Wydawnicza Impuls.
  • Nęcka E., 2001, Psychologia twórczości, Gdańsk, Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne.
  • Perkins D., 1981, The mind's best work, Cambridge, Harvard University MA. Press.
  • Regis E., 2001, Nanotechnologia, czyli świat cząsteczka po cząsteczce, Warszawa, Prószyński i S-ka.
  • Śnieżyński M., 1997, Dydaktyka dialogu, Kraków, Papieska Akademia Teologiczna.
  • Toorance P, 1965, Rewarding creative behavior. Experiments in classroom creativity, NY, Englewood Cliffs, Prentice Hall.
  • Weisberg R., 1986, Creativity, Genius and other myths, NY, Freeman.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000167907563
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.