PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | z. nr 13 | 379-382
Tytuł artykułu

Rola państwa w instytucjonalnej transformacji relacji ekonomicznych

Autorzy
Warianty tytułu
The Role of a State in an Institutional Transformation of Economic Relationships
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule analizowana jest rola państwa w instytucjonalnej transformacji relacji ekonomicznych w gospodarce przejściowej. Uwzględniono zadania państwa w zakresie likwidacji przestarzałych rozwiązań instytucjonalnych, kreacji otoczenia instytucjonalnego sprzyjającego efektywnemu funkcjonowaniu gospodarki rynkowej oraz konieczną zmianę metod regulacji i kontroli. (abstrakt oryginalny)
EN
The role of a state in an institutional transformation of economic relationships in the countries with transitive economy has been studied. The formation of institutional environment of the market economy has been considered. Liquidation of out-of-date institutions and creation of more efficient ones has been analyzed. The most prospective directions of changing the state's role on the new stage of institutional transformation and efficient methods of control and regulation have been determined. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
379-382
Opis fizyczny
Twórcy
  • Klasyczny Prywatny Uniwersytet w Melitopolu, Ukraina
Bibliografia
  • Гелбрейт Дж.К. [1979], Экономическая теория и цели общества. - М..
  • Норт Д. [2000], нституцп, шституцшна змша та функцюнування економти I Пер з англ. I. Дзюб. - К..
  • Серегина С.Ф. [2002], Роль государства в экономике. - М..
  • Тамбовцев В. [1997], Государство и переходная экономика: пределы управляемости. - М..
  • Ткач А.А. [2005], 1нституцюналън1 основи ринковог шфраструктури. - К..
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000164822784
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.