PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | nr 4 | 153-165
Tytuł artykułu

Problematyka zarządzania jakością w przedsiębiorstwach przetwórstwa rolno-spożywczego ze szczególnym uwzględnieniem wnioskodawców SAPARD

Autorzy
Warianty tytułu
The Problems of Quality Management in Foodprocessing Enterprises with an Emphasis on SAPARD Applicants
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Artykuł opisuje badanie, którym objęto 34 wnioski SAPARD złożone przez przetwórców artykułów rolnych w województwie łódzkim. Potwierdzono hipotezę, iż program SAPARD wywiera pozytywny wpływ na integrację wstępującą, umowną kanału dystrybucji. Znikoma część badanych firm miała w momencie składania wniosku SAPARD zakończony proces wdrażania jakiegokolwiek systemu zarządzania jakością, ale 2/3 firm zadeklarowało, że znajduje się na etapie wprowadzania systemu HACCP. (abstrakt oryginalny)
EN
The rise of competitiveness of Polish foodprocessing enterprises depends on many factors. Some of them are macroeconomic, whereas the others concern the linkage of these companies with their suppliers and clients or entail changes inside the enterprises. In order to compete in the Single European Market, it is necessary to respect the EU sanitary, veterinary and ecological standards. The accession of Poland to the EU implies the necessity for implementation of a quality management system called HACCP in the foodprocessing plants. The research sample comprised 34 SAPARD applications submitted by foodprocessors in the Lodz region. The meat sector predominated. The study allows to confirm the hypothesis that the SAPARD programme exerted positive influence on the backward contractual distribution channel integration. Very few firms under study had completed the implementation process of any quality management system at the time of submitting the SAPARD application, but 2/3 declared implementing the HACCP system. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
153-165
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • 1. Chechelski P., Morkis G., (1999a), Powiązania integracyjne przemysłu spożywczego z otoczeniem rynkowym, Studia i Monografie, nr 90, IERiGŻ, Warszawa.
  • 2. Chechelski P., Morkis G., (1999b), Rozwój produkcji żywności wysokoprzetworzonej w Polsce w latach dziewięćdziesiątych, Komunikaty, Raporty, Ekspertyzy, nr 448, IERiGŻ, Warszawa.
  • 3. Deja A., (2001), Zadania przemysłu spożywczego z zakresu ochrony środowiska w świetle przepisów polskich i UE. Część II, "Przemysł Spożywczy", nr 3.
  • 4. Halicka E., Kowrygo B., Rejman K., (2002), Uwarunkowania rozwoju polskiej gospodarki żywnościowej w aspekcie rozbudowy otoczenia instytucjonalnego, "Wieś i Rolnictwo", nr 2.
  • 5. Kaźmierczak A., Kołożyn-Krajewska D., (2001), Zaawansowanie polskich producentów żywności we wdrażaniu systemu HACCP, "Przemysł Spożywczy", nr 5.
  • 6. Kłosiewicz-Górecka U., (2004), Skutki integracji Polski z Unią Europejską dla przedsiębiorstw funkcjonujących na rynku artykułów żywnościowych, "Marketing i Rynek", nr 5.
  • 7. Leat P., Middleton J., Kupiec B., Entwistle G., (2000), Konkurencyjność rolno-żywnościowa Polski w czasie akcesji do Unii Europejskiej. Eklektyczne spojrzenie z zewnątrz, [w:] E. Majewski, G. Dalton (red.), Strategiczne opcje dla polskiego sektora agrobiznesu w świetle analiz ekonomicznych, SGGW, 2000.
  • 8. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, (2003), Sektorowy Program Operacyjny. Restrukturyzacja i modernizacja sektora żywnościowego i rozwój obszarów wiejskich 2004-2006, Warszawa.
  • 9. Pasternak K., (2001), Przedsiębiorstwa przemysłu spożywczego przed wejściem do Unii Europejskiej, "Przemysł Spożywczy", nr 9.
  • 10. Rogut A., (2002), Małe i średnie przedsiębiorstwa w integracji ekonomicznej. Doświadczenia Unii Europejskiej. Lekcje dla Polski, praca habilitacyjna, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego.
  • 11. Urban R., (1999), Stan przemysłu spożywczego w Polsce, [w:] R. Urban (red.), Strategiczne problemy przemysłu spożywczego, Studia i Monografie, nr 94, IERiGŻ, Warszawa.
  • 12. Viaene J., Gellynck X., (1999), Competitiveness of the Food and Drinks Industry in Poland and the Czech Republic, [w:] M. Hartmann, J. Wandel (red.), Food Processing and Distribution in Transition Countries: Problems and Perspectives, Institut für Agrarentwicklung in Mittel - und Osteuropa, Kolonia.
  • 13. Ziajka S., Dzwolak W., Cybulski A., Tarczyńska A., (2001), Uwarunkowania wdrażania i funkcjonowania systemu HACCP, "Przemysł Spożywczy", nr 4.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000164798633
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.