PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | nr 4 | 153-163
Tytuł artykułu

Koordynacja - semantyczny i terminologiczny rozbiór językowy kluczowego pojęcia teorii organizacji i zarządzania

Warianty tytułu
Coordination - a Semantic and Terminological Analysis of the Main Concept in the Organizational Theory
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule dokonano językowego rozbioru pojęcia koordynacji z próbą zarysowania jego obszaru pojęciowego i wprowadzenia wybranych propozycji terminologicznych. (abstrakt oryginalny)
EN
An analysis of the key notions of "co-ordination" in the SM science was undertaken. It allowed an attempt to systematize this concept area and attempt to divide the general term into consecutive terms - taking into account its particular species. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
153-163
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • 1. Ajdukiewicz K., (1960), Język i poznanie, t. 1, PWN, Warszawa.
  • 2. Grzegorczykowa R., (2002), Wprowadzenie do semantyki językoznawczej, Wyd. PAN, Warszawa.
  • 3. Kleiber G., (2003), Semantyka prototypu, Universitas, Kraków.
  • 4. Kopaliński W., (1989), Słownik wyrazów obcych, WP, Warszawa.
  • 5. Kotarbiński T., (1999, 2003), Prakseologia cz. I, II, PAN Zakł. Narodowy Ossolińskich, Wrocław.
  • 6. Marciszewski W., (1977), Metody analizy tekstu naukowego, PWN, Warszawa.
  • 7. Martyniak Z., (2002), Historia myśli organizatorskiej, Wyd. AE w Krakowie, Kraków.
  • 8. Nowak L., (1977), Wstęp do idealizacyjnej teorii nauki, PWN, Warszawa.
  • 9. Nowicki W., (1986), Podstawy terminologii, PAN Komitet Naukoznawstwa. Ossolineum, Wrocław.
  • 10. Pawłowski T., (1978), Tworzenie pojęć i definiowanie w naukach humanistycznych, PWN, Warszawa.
  • 11. Tabakowska E., (2001), Kognitywne postawy języka i językoznawstwa, Universitas, Kraków.
  • 12. Taubwurcel S., (1966), Organizacja i kierownictwo jako nauka, Min. Finansów. Zakł. Organizacji i Techniki Pracy Biurowej, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000163951016
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.