Nowa wersja platformy, zawierająca wyłącznie zasoby pełnotekstowe, jest już dostępna.
Przejdź na https://bibliotekanauki.pl

PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | nr 1 | 25-33
Tytuł artykułu

Od Taylora do postmodernizmu

Warianty tytułu
From Taylor to postmodernizm
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem niniejszego opracowania jest przedstawienie stanowiska w kwestii tradycji i nowoczesności w naukach o zarządzaniu. Wychodząc od tradycji, pokazano zręby klasyki zarządzania. Następnie syntetycznie przedstawiono podstawowe tendencje, jakie miały miejsce w gospodarce i zarządzaniu w XX w. Wśród nich dwie zasługiwały na nieco szerszy komentarz, a mianowicie komercjalizacja zarządzania i postmodernizm w zarządzaniu. Pozostaje sprawą do dyskusji, czy te dwa zjawiska są synonimem nowoczesności w zarządzaniu. (abstrakt oryginalny)
EN
The article discusses traditions and modernity in management. It attempts to answer the question of whether commercialization and post-modernism are synonymous with modernism in management. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
25-33
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • 1. Ciurla M., Hopej M., (1996), Nowe koncepcje w zarządzaniu?, "Przegląd Organizacji", nr 6.
  • 2. Dudzik M., (2002), Najpopularniejsze narzędzia zarządzania, "Gospodarka Materiałowa i Logistyka", nr 1.
  • 3. Dvorak P., (2006), Why Management Trends Quickly Fade Away, Wall Street Journal z 26 czerwca.
  • 4. Fayol H., (1947), Administracja przemysłowa i ogólna, Księgarnia W. Wilaka, Poznań.
  • 5. Florkowski H., (2003), Dzieło generała z Turwi, Towarzystwo Miłośników Ziemi Kościańskiej, Kościan.
  • 6. Gendo F., Konschak R., (1999), Mythos Lean Production. Die wahren Erfolgskonzepte japanischer Unternehmen, Verlag Betrieb & Wirtschaft, Essen.
  • 7. Grucki K., (2003), Logistyka a koncepcja konkurowania czasem, [w:] M. Ciesielski (red.), Logistyka we współczesnym zarządzaniu, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, Poznań.
  • 8. Höllermann S., (2005), Managementmoden: sinnvolle Konzepte oder Spielerein?,"New Management", nr 8.
  • 9. Klimczak B., (2005), Uwagi o powiązaniach między standardową ekonomią i nową ekonomią instytucjonalną, [w:] S. Rudolf (red.), Nowa ekonomia instytucjonalna, Wyższa Szkoła Ekonomii i Administracji im. prof. Edwarda Lipińskiego w Kielcach, Kielce.
  • 10. Koźmiński A.K., (2004), Zarządzanie w warunkach niepewności, PWN, Warszawa.
  • 11. Krimsky S., (2006), Nauka skorumpowana? O niejasnych związkach nauki i biznesu, PIW, Warszawa.
  • 12. Laskowska A., (2001), Konkurowanie czasem, Difin, Warszawa.
  • 13. Martyniak Z., (2001), Organizacja i zarządzanie. 70 problemów teorii i praktyki, Oficyna Wydawnicza Antykwa, Kraków-Kluczbork.
  • 14. Morgan G., (1997), Obrazy organizacji, PWN, Warszawa.
  • 15. Piotrkowski W., (2006), Organizacja i zarządzanie: kierunki, koncepcje, punkty widzenia, [w:] A.K. Koźmiński, W. Piotrkowski (red.), Zarządzanie. Teoria i praktyka, PWN, Warszawa.
  • 16. Riedel J., (2005), Coaching von Führungskräften: Besser Handeln durch besseres Denken, "Zeitschrift Führung + Organisation", nr 2.
  • 17. Skodlarski J., (1995), Zarys historii gospodarczej Polski do 1939 roku, PWN, Warszawa.
  • 18. Sokal A., Bricmont J., (1998), Modne bzdury. O nadużywaniu pojęć z zakresu nauk ścisłych przez postmodernistycznych intelektualistów, Wydawca Prószyński i S-ka, Warszawa.
  • 19. Thommen J.P., (2005), Coaching: Modewort oder modernes Managementinstrument?, "Zeitschrift Führung + Organisation", nr 2.
  • 20. Welch J., Welch S., (2005), Winning znaczy zwyciężać, Wydawnictwo Studio Emka, Warszawa.
  • 21. Womack J.P., Jones D.T., (2001), Odchudzenie firm. Eliminacja marnotrawstwa - kluczem do sukcesu, Centrum Informacji Menedżera, Warszawa.
  • 22. Wywiad z prof. W. Noszczykiem. Jak zaufać lekarzowi, (2006), "Rzeczpospolita" z 1 września.
  • 23. Zaugg R.J., (2003), Organisation - Quo Vadis?, "Zeitschrift Führung + Organisation", nr 1.
  • 24. Zimniewicz K., (1996), Dezydery Chłapowski - praktyk organizacji XIX wieku, "Organizacja i Kierowanie", nr 2.
  • 25. Zimniewicz K., (2004), Aktualność klasyki zarządzania w świetle ustaleń H. Fayola, "Współczesne Zarządzanie", nr 1.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000163084811
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.