PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2009 | nr 6 | 31-35
Tytuł artykułu

Komunikacja marketingowa na rynku produktów regionalnych i tradycyjnych

Autorzy
Warianty tytułu
Marketing communication on the regional and traditional products market
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Każde przedsiębiorstwo działające na współczesnym rynku powinno umiejętnie komunikować się z segmentem potencjalnych nabywców, podejmując działania mające na celu informowanie o zaletach produktu i przekonywanie docelowych klientów do dokonania zakupu. Każde zatem przedsiębiorstwo i każdy produkt wymagają powiadomienia o nich nabywców za pomocą różnego rodzaju elementów składających się na promocję. W zależności od rodzaju produktu, nabywcy czy charakteru rynku przedsiębiorstwo decyduje o właściwym rodzaju komunikacji marketingowej. W przypadku rynku produktów regionalnych i tradycyjnych komunikacja z odpowiednim segmentem odgrywa znaczącą rolę i w ciągu najbliższych lat jej skutki będą miały znaczący wpływ na zaistnienie polskich tradycji kulinarnych i polskich regionów za granicą. Celem artykułu jest zaprezentowanie możliwości i sposobów komunikacji producentów wytwarzających produkty regionalne i tradycyjne z segmentem nabywców zainteresowanych tradycyjną żywnością. (abstrakt oryginalny)
EN
The aim of this article is the presentation of possibilities and means of communication between producers manufacturing regional and traditional products and purchasers interested in traditional food. On the regional and traditional products market, the communication with a suitable segment plays an important role, and in the following years its results will substantially affect the presence of Polish culinary traditions as well as Polish regions abroad. The article also presents the characteristic of the system of protection and registration of names of regional and traditional products and discusses the current situation on these products' market. (original abstract)
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
31-35
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • A. Borowska, Charakterystyka konsumentów produktów tradycyjnych/regionalnych w Polsce, Konferencja "Rynek tradycyjnej żywności o uznanej jakości", materiały konferencyjne, Ożarów Mazowiecki 2007.
  • K. Duczkowska-Małysz, Problemy budowy rynku produktów o uznanej jakości, Konferencja "Rynek tradycyjnej żywności o uznanej jakości", materiały konferencyjne, Ożarów Mazowiecki 2007.
  • M. Gąsiorowski, Doświadczenia programu Agro-Smak, Konferencja "Rynek tradycyjnej żywności o uznanej jakości", materiały konferencyjne, Ożarów Mazowiecki 2007.
  • W. Henrykowski, Klient na wolnym rynku (Systemy oceny wyrobów w obszarze dobrowolnym). W: Klient w organizacji zarządzanej przez jakość, praca pod red. T. Sikory, materiały konferencyjne, Kraków 2006, s. 25.
  • J. Jasiński, Wyróżnianie produktów regionalnych na rynku i wynikające z tego korzyści. W: O produktach tradycyjnych i regionalnych, praca zbior. pod red. M. Gąsiorowskiego, Fundacja Fundusz Współpracy, Warszawa 2005, s. 294-301.
  • I. Kamińska, Powrót do tradycji, "Wiedza i Jakość" 2007, nr l.
  • I. Kamińska, Proces rejestracji nazw produktów, "Wiedza i Jakość" 2007, nr 1.
  • K. Kotra, A. Pysz-Radziszewska, Marketing w teorii i praktyce, Wyd. Wyższej Szkoły Bankowej, Poznań 2004, s. 153-154.
  • I. Kowalik, T. Sikora, Marketing produktów regionalnych - cz. 2, "Marketing i Rynek" 2007, nr 10.
  • B. Pietrzyk, Problemy dobrowolnej certyfikacji, Konferencja "Rynek tradycyjnej żywności o uznanej jakości", materiały konferencyjne, Ożarów Mazowiecki 2007.
  • M. Rzytki, Sprzedać produkt tradycyjny. W: O produktach tradycyjnych i regionalnych, praca zbior. pod red. M. Gąsiorowskiego, Fundacja Fundusz Współpracy, Warszawa 2005, s. 322-326.
  • http://ec.europa.eu
  • http://www.agro-smak.org.pl
  • http://www.arr.gov.pl
  • http://www.minrol.gov.pl
  • http://www.produktyregionalne.pl
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000162118627
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.