PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | Systemy gospodarcze i ich ewolucja. Model polskiej gospodarki w kontekście przyszłego członkostwa w Unii Europejskiej | 307-312
Tytuł artykułu

Ochrona konsumenta w Polsce a rozwiązania Unii Europejskiej

Warianty tytułu
Consumer Protection in Poland and the European Union's Protection Solutions.
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Zaprezentowano założenia polityki ochrony konsumentów w Unii Europejskiej, a następnie regulacje prawne i projekty polityki konsumenckiej w Polsce.
EN
The foundations of the consumer protection policies in the European Union were presented, as well as regulations and consumer policy projects in Poland. (AT)
Twórcy
Bibliografia
  • "Dziennik Ustaw" 1993. nr 47, poz. 211. ze zmianami.
  • "Dziennik Ustaw" 2000. nr 122. poz. 1319.
  • "Dziennik Ustaw" 2000. nr 15, poz. 179.
  • "Dziennik Ustaw" 2000. nr 22. poz. 271.
  • "Dziennik Ustaw" 2001. nr 100, poz. 1081.
  • "Vertrag żur Gründung der Europäischen Gemeinschaft" 1957, 25. März.
  • ABC Unii Europejskiej. Polityka ochrony konsumentów w UE. Warszawa 2002, s. 2.
  • Doliwa-Klepacki Z.M.: Wspólnoty Europejskie. Analiza oraz wybrane dokumenty. Białystok 1993. s. 131.
  • Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady nr 2000/13/WE z 20 marca 2000 roku w sprawie zbliżania ustawodawstwa państw członkowskich odnoszącego się do etykietowania, prezentacji i reklamy produktów spożywczych przeznaczonych do sprzedaży konsumentowi finalnemu. ABC Unii Europejskiej.
  • Dyrektywa Rady nr 79/581/EWG z 19 czerwca 1979 roku w sprawie ochrony konsumenta poprzez umieszczanie ceny na środkach spożywczych.
  • Dyrektywa Rady nr 84/450/EWG z 10 września 1984 roku w sprawie ujednolicenia przepisów prawnych i administracyjnych państw członkowskich dotyczących reklamy wprowadzającej w błąd.
  • Dyrektywa Rady nr 88/314/EWG z 7 czerwca 1988 roku w sprawie ochrony konsumenta poprzez umieszczanie cen na towarach nie będących środkami spożywczymi.
  • Dyrektywa Rady nr 92/59/EWG z 22 czerwca 1992 roku w sprawie ogólnego bezpieczeństwa wyrobów.
  • Dyrektywa Rady nr 93/13/EWG z 5 kwietnia 1993 roku w sprawie nieuczciwych klauzul umownych w umowach zawieranych z konsumentem.
  • Dyrektywa Rady nr85/374/EWG z 25 lipca 1985 roku w sprawie zasady odpowiedzialności za wadliwy produkt.
  • Europäische Union. Europäische Gemeinschaft. Die Vertragtexte von Maastricht mit den deutschen Begleitgesetzen. Bonn 1997, s. 207.
  • Olsson M., D. Piekenbrosk: Kompakt-Lexikon. Umwelt- und Wirtschaftspolitik. Bonn 1996, s. 376.
  • Projekt Rządowej Polityki Konsumenckiej na lata 2002-2003. Informacja prasowa, www.kprm.gov.pl.
  • Stanowisko negocjacyjne Polski w obszarze "Ochrona konsumentów i zdrowia'", przyjęte przez Radę Ministrów 6 lutego 2001, s. 437-439.
  • Ustawa r dnia 5 lipca 2002 r. o zmianie ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji. "Dziennik Ustaw" 1002, nr 126. poz. 1071.
  • Widenfeld W., W. Wessels: Europa od A do Z. Podręcznik integracji europejskiej. Gliwice 1998. s 175.
  • www.federacja-konsumentow.org.pl.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000161629843
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.