PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | nr 4 | 128-145
Tytuł artykułu

Ocena możliwości nasion roślin strączkowych w Polsce

Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Powierzchnia zasiewów roślin strączkowych w Polsce od roku 1990 uległa silnemu zmniejszeniu i w ostatnich latach zajmują one obszar około 120 tys. W latach dziewięćdziesiątych dominującym w uprawie gatunkiem był groch siewny, obecnie wzrasta znaczenie uprawy łubinów, głównie wąskolistnego. Soja uważana za najważniejszą roślinę strączkową na świecie, nie ma w Polsce dużego znaczenia gospodarczego ze względu na niesprzyjające do jej uprawy warunki klimatyczne. Wykorzystanie potencjalnych możliwości produkcyjnych roślin strączkowych jest niskie, w granicach od 37 do 66%. Około 65-70% produkowanych nasion przeznacza się na paszę i około 25% jako pożywienie dla ludzi w Polsce. Do produkcji pasz treściwych zużywa się około 2,5 mln ton wysokobiałkowych surowców roślinnych. Udział nasion grochu siewnego, bobiku i łubinów jako komponenta białkowego w krajowej produkcji pasz wynosi niespełna 10%, a około 70% zapotrzebowania stanowi import, głównie w postaci śruty sojowej (w 2007 r. ponad 2 mln ton). Koszty wskazują, iż nie ma wyraźnych różnic w cenach białka pomiędzy mieszankami paszowymi opartymi na soi i na nasionach krajowych gatunków roślin strączkowych. Najniższe przychody brutto zapewnia uprawa łubinu żółtego, a jedynie groch jest gatunkiem opłacalnym, przy założeniu, że jego plon wyniesie 4 t z 1 ha. Jednym z ważniejszych czynników ograniczających uprawę roślin strączkowych w Polsce jest stosunkowo niski poziom i mała stabilność plonowania oraz słabe wyposażenie techniczne producentów. Uzasadnione jest wdrażanie i upowszechnianie nowych plennych odmian, jak również wprowadzenie nowych technologii produkcji uprawy tych gatunków. (abstrakt oryginalny)
Rocznik
Numer
Strony
128-145
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • 1.Dzienia S., Romek B., Sosnowski A.: Wpływ następczy roślin strączkowych na plonowanie zbóż /w:/ Nowe kierunki w uprawie i użytkowaniu roślin motylkowatych. AR, Szczecin 1989.
  • 2.Fabiański J., Chmielewski J., Roszak W.: Wpływ członów zmianowania z udziałem roślin motylkowatych na niektóre właściwości fizyczne i chemiczne gleby oraz plon rośliny następczej /w:/ Nowe kierunki w uprawie i użytkowaniu roślin motylkowatych. AR, Szczecin 1989.
  • 3.Faostat http://apps.fao.org/
  • 4.Fordoński G., Łapińska A.: Stan i perspektywy uprawy roślin strączkowych w Polsce na tle krajów Unii Europejskiej. IERiGŻ, Warszawa 1997.
  • 5.Gawłowska M., Święcicki W.: Uprawa, rynek i wykorzystanie roślin strączkowych w Unii Europejskiej. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, nr 522, 2007.
  • 6.Główny Urząd Statystyczny. Departament Rolnictwa i Ochrony Środowiska. Warszawa 2006.
  • 7.Harasim A.: Efektywność ekonomiczna wybranych elementów agrotechniki pszenicy ozimej w różnych stanowiskach. Acta Academiae Agriculturae ac Technicae. Olstenensis, nr 66, 1998.
  • 8.Jasińska Z., Kotecki A.: Rośliny strączkowe. PWN, Warszawa 1993.
  • 9.Katańska-Kaczmarek A., Majchrzycki D., Mikulski W: Ekonomiczne aspekty wykorzystania roślin strączkowych w uprawie polowej i żywieniu zwierząt gospodarczych w dobie biopaliw. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, nr 522, 2007.
  • 10.Klocek B., Adamczyk M.: Proponowane do wdrożenia receptury mieszanek pełnoporcjowych dla trzody chlewnej i drobiu z udziałem nasion roślin strączkowych i rzepaku. CLPP, Lublin 1990.
  • 11.Kołodziej J., Nierodzik A., Kasperek K.: Przykładowe receptury mieszanek pełnoporcjowych dla prosiąt i tuczników. Lublin 1993.
  • 12.Krasowicz S.: Ekonomiczna ocena uprawy rubinów na nasiona /w:/ Łubin we współczesnym rolnictwie. PTŁ, Olsztyn 1997.
  • 13.Księżak J., Lenartowicz W, Ufhowska J.: Ocena ekonomiczna trzech technologii produkcji nasion bobiku. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, nr 446, 1997.
  • 14.Księżak J.: Postęp w hodowli roślin strączkowych w Polsce w latach 1986-1998. Biuletyn Informacyjny IUNG, Puławy 1998.
  • 15.Księżak J., Lenartowicz W., Ufnowska J.: Efektywność ekonomiczna wybranych technologii produkcji nasion grochu. Roczniki AR Poznań, 1998, CCCVII, Rolnictwo, cz. II.
  • 16.Księżak J.: Rola roślin strączkowych w systemie rolnictwa zrównoważonego. Pamiętnik Puławski, nr 120, 2000.
  • 17.Księżak J.: Rośliny strączkowe źródłem białka paszowego w rolnictwie zrównoważonym. Zeszyty Naukowe AR, nr 76. Kraków 2001.
  • 18.Księżak J.: Stan i perspektywy produkcji nasion roślin strączkowych w Polsce. FAPA, Poznań 2004.
  • 19.Lampart-Szczapa E.: Nasiona roślin strączkowych w żywieniu człowieka. Wartość biologiczna i technologiczna. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, nr 446, 1997.
  • 20.Lista opisowa odmian. COBORU, Słupia Wielka 2002-2007.
  • 21.Normy Żywienia Drobiu. Praca zbiorowa. Wydanie II. PAN, IFiŻZ, Jabłonna 1993.
  • 22.Normy Żywienia Świń. Wartość pokarmowa pasz. PAN, IFiŻZ, Jabłonna 1993.
  • 23.Pastuszewska B.: Wartość pokarmowa nasion roślin strączkowych w żywieniu zwierząt. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, nr 446, 1997.
  • 24. Podleśny J.: Produkcja i wykorzystanie nasion roślin strączkowych w Polsce i innych krajach UE. Wieś Jutra, nr 3, 2006.
  • 25.Podleśny J.: Obecne i perspektywiczne znaczenie roślin strączkowych w Polsce. Wieś Jutra, nr 3, 2008.
  • 26.Podleśny J.: Ocena efektów doskonalenia wybranych elementów technologii produkcji nasion roślin strączkowych. Raporty IUNG-PIB, nr 9, 2007.
  • 27.Podleśny J.: Produkcja i wykorzystanie nasion roślin strączkowych w Polsce i w Unii Europejskiej. Pamiętnik Puławski, nr 132, 2003.
  • 28.Podleśny J.: Rośliny strączkowe w Polsce i innych krajach Unii Europejskiej. Postępy Nauk Rolniczych, nr 4, 2004.
  • 29.Roczniki Statystyczne GUS 1989-2007.
  • 30.Rynek Pasz. Stan i perspektywy, nr 10-11/2001 oraz nr 12/2002. IERiGŻ, Warszawa.
  • 31.Suwara L, Gawrońska-Kulesza A.: Rola przedplonu w ograniczaniu nawożenia azotem pod pszenicę ozimą. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, nr 439, 1997.
  • 32.Szyrmer J., Boros L.: The production of grain legumes in Poland. Grain Legumes, nr 32, 2001.
  • 33.Święcicki W, Szukała J., Mikulski W, Jerzak M.: Możliwości zastąpienia białka śruty sojowej krajowymi surowcami. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, nr 522, 2007.
  • 34.Żuk J.: Rynek roślin strączkowych /w:/ Strategiczne opcje dla polskiego sektora agrobiznesu w świetle analiz ekonomicznych. SGGW, Warszawa 2000.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000161592716
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.