PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 10 | z. 1 | 431-437
Tytuł artykułu

Wybrane zagadnienia z teorii konkurencji

Warianty tytułu
Chosen Issues of a Competition Theory
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Konkurencja to proces rywalizacji w dążeniu do osiągnięcia analogicznych celów. Natomiast konkurencyjność to zdolność do skutecznego konkurowania. Autor oparł tekst na analizie literatury dotyczącej konkurencji, zwłaszcza jej teorii, po to by wybrać najbardziej trafną definicję. W treści zamieścił też własne przemyślenia i wyniki obserwacji na temat konkurencji oraz konkurencyjności w dostosowaniu do sytuacji panującej w Polsce.
EN
Competition is the process of rivalry that occurs between its participants when pursuing to gain similar objectives. But competitiveness means the ability to enter successful competition. According to the chosen criterion many kinds of competition can be distinguished. It uses a lot of tools, which can generally be described us price tools or off-price tools. Furthermore, competitiveness can also be classified in different ways. In addition, competitiveness can be managed by steering of competition tools. For that management to be successful, a great U knowledge and practical skills as well as indispensable resources shaping competitiveness are necessary. (original abstract)
Rocznik
Tom
10
Numer
Strony
431-437
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Adamkiewicz-Drwillo H.G. 2002: Uwarunkowania konkurencyjności przedsiębiorstwa. PWN, Warszawa, s. 72-134.
  • Foulkner D., Bowman C. 1996: Strategie konkurencji. Gebethner i Spółka, Warszawa, s. 1-3, 35-40.
  • Grupa Lizbońska 1996: Granice konkurencji. Poltext, Warszawa, s. 139.
  • Kay J. 1996: Podstawy sukcesu firmy. PWE Warszawa, s. 178-182.
  • Kielczewski S. (red.) 2000: Zarządzanie strategiczne. Wydawnictwo AE Wrocław, s. 174-183.
  • Kopaliński W. 1999: Słownik wyrazów obcych i zwrotów obcojęzycznych. Wydawnictwo Muza S.A., Warszawa, s. 273.
  • Kotler P. 1999: Marketing. Analiza, planowanie, wdrażanie i kontrola. Wydawnictwo Felberg SJA, Warszawa, s. 206-207.
  • Penc J. 2002: Przedsiębiorstwo w burzliwym otoczeniu. Procesy adaptacji i współpracy. Cz. l. Oficyna Wydawnicza Ośrodka Postępu Organizacyjnego Sp. z o.o., Bydgoszcz, s. 64-65.
  • Porter M.E. 1998: Strategia konkurencji. Metody analizy sektorów i konkurentów. PWE, Warszawa, s. 14-18, 51-59.
  • Schumpeter J.A. 1995: Kapitalizm, socjalizm, demokracja. PWN, Warszawa, s. 77-89, 136-148.
  • Stankiewicz M.J. 1999: Konkurencyjność przedsiębiorstwa. Budowanie konkurencyjności przedsiębiorstw w warunkach globalizacja. TNOiK "Dom Organizatora", Toruń, s. 18-43.
  • Sztucki T. 1998: Encyklopedia marketingu. Agencja Wydawnicza "Placet", Warszawa, s. 134-135.
  • The World Competitiveness Report 1994: World Economic Forum. Lausanne, s. 18.
  • Wrzosek W. 2002: Funkcjonowanie rynku. PWE, Warszawa, s. 252-257, 304-344.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000160762008
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.