PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | nr 4 | 36-43
Tytuł artykułu

Produkty rolnictwa ekologicznego i ich konsumenci

Warianty tytułu
Organic farming produce and their consumers
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule przedstawiono podstawowe zagadnienia dotyczące żywności ekologicznej. Starano się znaleźć pozytywne i negatywne aspekty tej żywności. Omówiono wyniki pilotażowych badań ankietowych w obszarze biożywności. Badania zostały przeprowadzone wśród studentów szczecińskich szkół wyższych i miały na celu sprawdzenie wiedzy i opinii dotyczących bioproduktów. Pokrótce przedstawiono sylwetkę ekokonsumenta i przybliżono jego postawy oraz potrzeby wobec bioproduktów.(abstrakt oryginalny)
EN
The article features basic issues in organic foods. It attempts to find their positive and negative aspects. There are discussed results a pilot survey. The survey was conducted on a group of students of Szczecin universities with the aim of testing knowledge and opinions regarding biofoods. The article gives a brief profile of an eco-consumer, his attitudes and needs with respect to biofoods.(original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
36-43
Opis fizyczny
Bibliografia
  • [1] Miśniakiewicz M. (2005) Rolnictwo ekologiczne w Polsce - regulacje prawne, stan i perspektywy rozwoju po integracji z Unią Europejską, Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie, nr 678, 53-69.
  • [2] http://www.ijhar-s.gov.pl/download/061113_092150_undefined_znakowanie.pdf
  • [3] Zientek-Varga J. (2006) Ekożywność-patrz na certyfikat, Agro Trendy, 1(45), 11-15.
  • [4] Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów (2004) Raport - Reklama a konsument, Warszawa, 2004, s. 16 (http://83.238.108.19/download/reklamaakonsument.pdf)
  • [5] Fleszar J., Stasiak J. (2006) Czynniki i motywacje zakupu żywności ekologicznej konsumentów rynku koszalińskiego. J. Res. Appl. Agric. Eng., 51 (2), Зб-40.
  • [6] WFM, Nearly Two-Thirds of Americans Have Tried Organic Foods and Beverages, 2005; http://www.wholefoodsmarket.com/company/pressroom.html
  • [7] Rembiałkowska E. (2002) Jakość żywności pochodzącej z gospodarstw organicznych, Jakość żywności a rolnictwo ekologiczne, Jednodniowe warsztaty zorganizowane w ramach projektu Accompying Measure dla projektu Flair-Flow Europe IV, Kraków 18.11. 2002.
  • [8] Backer B.P., Benbrook C.M., Groth III E., Benbrook K.L. (2002) Pesticide residues in conventional, integrated pest management (IPM) - grown and organic foods: Insights from three US data sets. Food Additives Contaminants, 5 (19), 427-446.
  • [9] Rembiałkowska E.: Jakość ziemiopłodów z rolnictwa ekologicznego; http://duw.inng.pulawy.pl/eko/rembia/eko3.doc
  • [10] Szołtysek K., Dziuba Sz. (2006) Właściwości funkcjonale żywności ekologicznej. J. Res. Appl. Agric. Eng., 2 (51), 186-189.
  • [11] Rembiałkowska E., Hallmann E. (2007)Wwpływ metody uprawy ekologicznej i konwencjonalnej na wybrane parametry wartości odżywczej marchwi, Żywienie Człowieka i Metabolizm, XXXIV (1/2), 550-556.
  • [12] Ellis K. (2005) Comparing the composition of milk produced on organic and conventional dairy farms in the UK, 4th SAFO Workshop, System development: Quality and safety of organic livestock products, 17-18.03.2005, Frick, Szwajcaria; http://www.sfonetwork.org.
  • [13] Staiger D. (1998) The nutritional value of foods from conventional and biodynamic agriculture, IFOAM Bulletin, nr4, 9-12.
  • [14] Jensen A.N. (2005) Salmonella infection risk associated with outdoor organic pig productions, 4th SAFO Workshop, System development: Quality and safety of organic livestock products, 17-18.03.2005, Frick, Szwajcaria.
  • [15] Blaha T. (2005) Animal health: key element for wholesome food and animal welfare, 3rd SAFO Workshop, Enhancing animal health security and food safety in organic livestock production system, 17-18.03.2005, Frick, Szwajcaria.
  • [16] Hovi M. (2005) Health security organic livestock production: a UK perspective, 3rd SAFO Workshop, Enhancing animal health security and food safety in organic livestock production system, 17-18.03.2005, Frick, Szwajcaria.
  • [17] Winter C.K. (2006) Organic Foods, Food Technology, 10 (60), 44-48.
  • [18] Łyś G. (2004) Produkt czysty jak łza. "Rzeczpospolita", 30.07.2004.
  • [19] Rembiałkowska E. (2006) Organie food quality - axioms and ambiguites, "QLIF News", nr 4; http://www.qlif.org/Library/letter/index.html
  • [20] http://odpady.org.pl/print.php7what = article&id = 205 (Wycinek prasowy Wprost 2003).
  • [21] Śmiechowska M., Smiejkowska I. (2006) Postawy i zachowania mieszkańców województwa pomorskiego wobec żywności ekologicznej. J. Res. Appl. Agric. Eng., 2 (51), 190-198.
  • [22] Łuczka-Bakuła W. (1995) Uwarunkowania produkcji i konsumpcji żywności ekologicznej, Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, seria II, prace habilitacyjne, zeszyt 142.
  • [23] Mackiewicz-Walczak I. (2006) Zachowania nabywcze konsumentów na rynku żywności ekologicznej w świetle badań bezpośrednich - czynniki wpływające na zakup żywności ekologicznej w Polsce. Świat Marketingu, kwiecień 2006.
  • [24] Żakowska-Biemans S., Gutowska K. (2003) Rynek żywności ekologicznej w Polsce i w krajach Unii Europejskiej, Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
  • [25] Śmiechowska M., Newerli-Guz J. (1999) Świadomość ekologiczna, a kształtowanie się nowych postaw konsumenckich młodzieży, Ekonomia i Środowisko, l (14), 119-128.
  • [26] Malinowska K., Schlegel-Zawadzka M. (2007) Żywność ekologiczna - nowy trend czy świadomy wybór przez młodych ludzi z Tarnowa, Żywienie Człowieka i Metabolizm, XXXIV (1/2), 163-169.
  • [27] Binder F. (1993) Jakość żywności. Rolnictwo ekologiczne - od teorii do praktyki, Stowarzyszenie Ekoland, Warszawa.
  • [28] Woźniak L., Cebulak T. (2006) Ekonomiczne, środowiskowe i zdrowotne aspekty żywności ekologicznej, J. Res. Appl. Agric. Eng., 2 (51), 209-213.
  • [29] Magnusson M.K., Arvola A. (2003) Choice of organic foods is related to perceived consequences for human health and to environmentally friendly behaviour. Appetite, 40, 109-117.
  • [30] Stacewicz J. (1993) Pomiędzy społeczeństwem ekonomicznym i ekologicznym. IRWiR PAN, Warszawa.
  • [31] Popek S., Filip A. (2005) Konsumenckie kryteria oceny jakości żywności ekologicznej. Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie, 678, 71-76.
  • [32] Żakowska-Biemans S. (2006) Rynek żywności ekologicznej w Polsce - szanse i możliwości rozwoju, CDR w Brwinowie Odział w Radomiu, Radom.
  • [33] Hamm U., Gronefeld F., Halpin D. (2002) Analysis of the European market for organic food. School of Management and Business, Aberystwyth.
  • [34] Kędzior Z., Karcz K., Badania marketingowe w praktyce, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa, 2007.
  • [35] Hague P. (2006) Badania marketingowe. Planowanie, metodologia i ocena wyników. Wydawnictwo HELION, Gliwice.
  • [36] MW., Ekologiczne produkty z całego świata, Przemysł Spożywczy, 11, 45-46.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000160018390
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.