PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | nr 2 | 29-41
Tytuł artykułu

Can metals affect quality of products containing natural antioxidants?

Warianty tytułu
Czy metale mogą wpływać na jakość produktów zawierających naturalne przeciwutleniacze
Języki publikacji
EN
Abstrakty
W artykule tym postawiono pytanie: czy obecność soli metali w produktach rynkowych może wpływać na jakość zawartych naturalnych przeciwutleniaczy. Szukając odpowiedzi na to pytanie przeprowadzono badania doświadczalne i modelowanie aktywności przeciwutleniającej kwercetyny w obecności dwuwartościowych kationów metali. Zastosowano metodę spektrofotometrycznego badania kinetyki procesu wygaszania rodnika DPPH• w obecności kwercetyny i różnych ilości dwuwartościowych kationów wybranych metali (Mg, Ca, Zn, Cu i Pb). Stwierdzono, że dodatek do układu kationów metali dwuwartościowych wywołuje znaczący wzrost aktywności przeciwutleniającej tego układu dopóty, dopóki stężenie metalu jest stosunkowo niskie. W celu wyjaśnienia zaobserwowanego wzrostu aktywności przeciwutleniającej kwercetyny w obecności kationów metali przeprowadzono modelowanie komputerowe zachodzących procesów. Wstępne wyniki naszych obliczeń dla układów modelowych wskazują, że kompleksy utworzone pomiędzy obojętną formą kwercetyny i kationami metali są lepszymi donorami wodoru niż wolna kwercetyna.(abstrakt oryginalny)
EN
In this paper we try to answer the following problem if metals can affect quality of natural antioxidants. Looking for the answer to the question both experimental and modeling study of antioxidant activity of quercetin in the presence of divalent cations of selected metals have been carried out. Kinetics of DPPH* radical scavenging in the presence of quercetin and variable quantities of divalent cations of selected metals (Mg, Ca, Zn, Cu and Pb) was carried out spectrophotometrically. It was found that an addition of the divalent metal cation to the system.(original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
29-41
Opis fizyczny
Bibliografia
  • [1] Frejnagel S.S., Gomez-Villalva E., Urbano G., Zdunczyk Z. (2003) The influence of grapefruit phenolic compounds on mineral absorption in rat. Polish J. Food Nutrition Sci., 12/53, SI 1,137-140.
  • [2] Bushman J.L. (1998) Green tee and cancer in humans, a review of literature. Nutrition and Cancer, 31, 151-159.
  • [3] Waladkhani A.R., Clemens MR. (1998) Effect of dietary phytochemicals on cancer development. Int. J. Mol. Med., 1, 747-753.
  • [4] Brune M., Rossander L., Hallberg L. (1989) Iron absorption and phenolic compounds, importance of different phenolic structures. European Journal of Clinical Nutrition, 43, 547-557.
  • [5] Prystai E.A., Kies C.V., Driskell J.A.(1999) Calcium, copper, iron, magnesium and zinc utilization of human as affected by consumption of black, decaffeinated black and green teas. Nutrition Res., 19, 176-177.
  • [6] McDonald M., Mila I., Scalbert A. (1996) Precipitation of metal ions by polyphenols, optimal conditions and origin of precipitation. J. Agric. Food Chem., 44, 599-606.
  • [7] Afanas'ev I.B., Dorozhko A.I., Brodskii A.V., Kostyuk V.A., Potapovitch A.I. (1989) Chelating and free radical scavenging mechanisms of inhibitory action of rutin and quercetin in lipid peroxidation. Biochem. Pharmacol., 38, 1763-1769.
  • [8] Brown J.E., Khodr H., Hider R.C., Rice-Evans C.A. (1998) Structural dependence of flavonoid interactions with Cu2+ ions: implications for their antioxidant properties. Biochemistry J., 330,1173-1178.
  • [9] Cheng I.F., Breen K. (2000) On the ability of four flavonoids, baicalein, luteolin, naringenin, and quercetin, to suppress the Fenton reaction of the iron-ATP complex. Biometals, 13,77-83.
  • [10] Deng H, Van Berkel G.J. (1998) Electrospray mass spectrometry and UV/Visible spectrophotometry studies of aluminium (Ill)-flavonoid complexes. J. Mass Spectrometry, 33, 1080-1087.
  • [11] Jovanovic S.V., Simic M.G., Steenken S., Hara Y. (1998) Iron complexes of gallocatechins. Antioxidant action or iron regulation?. J. Chem. Soc., Perkin Trans. 2, 2365-2369.
  • [12] Kostyuk V.A., Potapovitch A.I. (1998) Antiradical and chelating effects in flavonoid protection against silica-induced cell injury. Arch. Biochem. Biophys., 355, 43-48.
  • [13] Kostyuk V.A.., Potapovitch A.I., Vladykovskaya E.N., Korkina L.G., Afanas'ev I.B. (2001) Influence of metal ions on flavonoid protection against asbestos-induced cell injury. Arch. Biochem. Biophys., 385. 129-137.
  • [14] Kostyuk C.A., Potapovich A.I., Strigunova E.N., Afanas'ev I.B. (2004) Experimental evidence that flavonoid metal complexes may act as mimics of superoxide dismutase. Arch. Biochem. Biophys., 428, 204-208.
  • [15] Morel I., Cillard P., Cillard J. (1998) Flavonoid-metal interactions in biological systems. In: Flavonoids in health and disease, ed. C.A. Rice-Evance & L. Packer, Marcel Dekker, Inc. New York Basel, pp. 163-177.
  • [16] Van Acker S.A., Van den Berg D.J., Tromp M.N., Griffioen D.H., van Bennekom W.P., Van der Vijgh W.J., Bast A. (1996) Structural aspects of antioxidant activity of flavonoids. Free Radical Biol. Med., 20, 331-342.
  • [17] Vasconcelos M.T., Azenha M., de Freitas V. (1999) Role of polyphenols in copper complexation in red wines. J. Agric. Food Chem., 47, 2791-2796.
  • [18] Yoshino M., Murakami K. (1998) Interaction of iron with polyphenolic compounds: application to antioxidant characterization. Anal. Biochem., 257, 40-44.
  • [19] Boudet A.C., Cornard J.P., Merlin J.C. (2000) Conformational and spectroscopic investigation of 3-hydroxyflavone-aluminium chelates. Spectrochimica Acta, Part A, 56, 829-839.
  • [20] Castro G.T., Blanco S.E.. (2004) Structural and spectroscopic study of 5,7-dihydroxyflavone and its complex with aluminium. Spectrochimica Acta A. Molecular and Biomolecular Spectroscopy, 60, 2235-2241.
  • [21] Cornard J.P., Boudet A.C., Merlin J.C. (2001) Complexes of Al(III) with 3',4'-dihydroxyflavone: characterization, theoretical and spectroscopic study. Spectrochimica Acta , Part A, 57. 591 -602.
  • [22] Fernandez M.T., Mira M.L., Florencio M.H., Jennings K.R. (2002) Iron and copper chelation by flavonoids: an electrospray mass spectrometry study. J. Inorg. Biochem., 92, 105-111.
  • [23] Gutierrez A.C., Gehlen M.H. (2002) Time-resolved fluorescence spectroscopy of quercetin and morin complexes with Al3+. Spectrochimica Acta Part A, 58: 83-89.
  • [24] HyperChem - Molecular Modeling System. Hypercube Incorporated, Gainesville, FL., USA.
  • [25] Frisch M.J., Trucks G.W., Schlegel H.B. et. al. (1999). Gaussian 98, Gaussian, Pitts-burg, PA.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000159771990
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.