Nowa wersja platformy jest już dostępna.
Przejdź na https://bibliotekanauki.pl

PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | nr 619 | 5-19
Tytuł artykułu

Stopa zwrotu kapitału a ceny aktywów finansowych i niefinansowych

Warianty tytułu
The Rate of Return on Capital and the Price of Financial and Non-financial Assets
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W opracowaniu zaprezentowano teoretyczne koncepcje pojęcia stopy zwrotu, oraz różnice pomiędzy księgową a ekonomiczną stopą zwrotu. Omówiono również związek cen produktów z wartością kapitału i zaproponowano model kosztów posiadania do wyceny aktywów finansowych i niefinansowych.
EN
This article presents various theoretical notions of the rate of return. Each investment may be viewed as a foregoing of current consumption to pursue uncertain future benefits. For foregoing current consumption, the investor expects a reward; that reward is the rate of return on the investment. The economic rate of return (internal rate of return) is calculated as the multi-year average given a specific estimate of the capital value, without including accounted costs (depreciation). The accounting rate of return is the ratio of estimated annual increase in profit to the estimated average increase in assets, or the classic capital profitability indicator, also known as the rate of return. On an effective financial assets market, the net present value (NPV) of projects involving the turnover in these Instruments is close to zero. The expected rate of return on these investments is often defined in accordance with the CAPM model used for the valuation of financial instruments. The premises of the effective capital market concept may be used to value financial and non-financial assets. To value futures contracts on financial and non-financial assets one could also use the ownership cost model. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
5-19
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Bowsher N.H. [1979], Repurchase Agreements, Federal Reserve Bank of St. Louis, September.
  • Burzym E. [1971], Pomiar i ocena rentowności przedsiębiorstw przemysłowych, PWE, Warszawa.
  • Colander D.C. [994],Economics, R.D. Irwin Inc., Burr Ridge, Illinois.
  • Dobija M. [1994], Rachunkowość zarządcza, PWN, Warszawa.
  • Dobija M. [1993], Wycena aktywów finansowych i rzeczowych w warunkach efektywnego rynku, „Bank", nr 12.
  • Drury C. [1988], Management and Cost Accounting, Chapman & Hall, London.
  • Galbraith J.K. [1992], Ekonomia w perspektywie - krytyka historyczna, PWE, Warszawa.
  • Hertz D.B. [1968], Risk Analysis in Capital Investments, "Harvard Business Review", styczeń-luty.
  • Jarugowa A., Sobańska L, Sochacka R. [1993], Metody kalkulacji, PWE, Warszawa.
  • Kapłan R.S. [1982], Advanced Management Accounting, Englewood Cliffs, Prentice Hall, New York.
  • Kolb R.W. [1991], Understanding Futures Markets, Kolb Publ. Co., Florida, Miami.
  • Rayburn L.G. [1993], Cost Accounting: Using a Cost Management Approach, R.D. Irwin Inc., Burr Ridge, Illinois.
  • Surdykowska S. [1982], Wykorzystanie rachunku kosztów w procesie ustalania cen nowych produktów. Zeszyty Naukowe, AE w Krakowie, nr 50, Kraków.
  • Surdykowska S. [1984], Ustalanie cen w przedsiębiorstwach, PWE, Warszawa.
  • Whittington G. [1979], On the Use of the Accounting Rate of Return in Empirical Research, "The Accounting and Business Research", Summer.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000057758994
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.