Nowa wersja platformy jest już dostępna.
Przejdź na https://bibliotekanauki.pl

PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 10 | 215-228
Tytuł artykułu

Potencjał przedsiębiorczy Podkarpacia – analiza benchmarkowa województwa na tle wybranych regionów

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Konferencja
Rola przedsiębiorczości w rozwoju firm i układów przestrzennych
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W artykule, wykorzystując wybrane metody stosowane w procesie zarządzania strategicznego, autorzyspróbują przybliżyć sytuację gospodarczą województwa podkarpackiego. Na podstawie analizy intraregionalnejpostarają się określić potencjał wymienionego regionu, co w zestawieniu z innymi jednostkamiterytorialnymi stworzy pełny obraz potencjału konkurencyjnego Podkarpacia. Za pomocą analizybenchmarkowej autorzy oceniają jego możliwości rozwojowe w odniesieniu do dwóch głównychregionów istotnie determinujących sytuację Podkarpacia, a więc: województwa mazowieckiegoi małopolskiego. Analiza – oprócz dwóch wymienionych województw – będzie uwzględniać takżewojewództwa Polski Wschodniej, czyli lubelskie, świętokrzyskie, podlaskie i warmińsko-mazurskie.Celem analizy jest wykrycie tendencji zachodzących w procesie rozwojowym Podkarpacia oraz porównaniejego sytuacji do regionu traktowanego jako punkt odniesienia (benchmark). Badanie przeprowadzonoz wykorzystaniem wybranych przez autorów zmiennych, które są podstawą do oceny potencjałuprzedsiębiorczego. Zmienne są tak dobrane, by stanowiły spójny obraz rzeczywistości, dającjednocześnie możliwość obserwacji zmiany ich wartości w ramach przyjętego szeregu czasowego.
Twórcy
  • Politechnika Rzeszowska, Wydziału Zarządzania
autor
  • Politechnika Rzeszowska, Wydziału Zarządzania
  • Politechnika Rzeszowska, Wydziału Zarządzania
Bibliografia
  • Drucker, P.F. (1992). Innowacje i przedsiębiorczość. Praktyka i zasady. Warszawa: PWE.
  • Griffin, R.W. (1996). Podstawy zarządzania organizacjami. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.
  • Martyniak, Z. (1996). Metody organizowanie procesów pracy. Warszawa: PWE.
  • Ministerstwo Gospodarki (2011). Przedsiębiorczość w Polsce. Warszawa.
  • Schumpeter, J. (1960). Teoria rozwoju gospodarczego. Warszawa: PWN.
  • Smith, A. (1954). Badania nad naturą i przyczynami bogactwa narodów. Warszawa: PWN.
  • Stabryła, A. (2000). Zarządzanie strategiczne w teorii i praktyce firmy. Warszawa: PWN.
  • Strojny, J. (2010). Analiza potencjału przedsiębiorczego województwa podkarpackiego. Rzeszów: Nowa Era.
  • Strojny, J. (2012). Innowacyjne zarządzanie regionem, powiatem i gminą. Rzeszów.
  • Strojny, J. (2007). Kształtowanie postawy przedsiębiorczej – procesy socjalizacji i autokreacji. Rzeszów: Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie.
  • Szot-Gabryś, T. (2013). Programowanie rozwoju przedsiębiorczości na szczeblu lokalnym. Zeszyty Naukowe WSEI, seria: Ekonomia, Zeszyt tematyczny: Kierowanie rozwojem regionu, 6 (1/2013).
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.desklight-4b1eaa97-1032-4da1-accb-652896125f14
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.