Nowa wersja platformy jest już dostępna.
Przejdź na https://bibliotekanauki.pl

PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | T. 70, nr 1 | 16--18
Tytuł artykułu

Tworzenie biofilmu przez Campylobacter. Chimeryczny lokator

Warianty tytułu
EN
Biofilm formation by Campylobacter. The chimerical tenant
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Dla bezpieczeństwa zdrowotnego ludzi bardzo istotne staje się monitorowanie obecności takich patogenów, jak Campylobacter spp. Jeszcze niedawno przełamanie bariery międzygatunkowej zwierzęta-ludzie przez ten patogen było nieznane. Obecnie, co potwierdzają raporty służb epidemiologicznych Unii Europejskiej, kampylobakterioza zajmuje główne miejsce w wykazie najważniejszych zoonoz (chorób odzwierzęcych) w świecie. Dlatego też w artykule omówiono obecny stan wiedzy na temat tego patogenu i zdolności tworzenia przez niego biofilmu.
EN
Monitoring for the presence of pathogens such as Campylobacter spp. is crucial for the health and safety of people. Even in the recent past crossing the animal-human interspecies barriers by this pathogen has been the unknown problem. Now, as it was confirmed by the reports of epidemiological services of the European Union, campylobacteriosis occupies a prominent place in the list of the most important zoonoses in the world. Therefore, this article discusses the current state of knowledge about this pathogen and its ability to form biofilm.
Wydawca

Rocznik
Strony
16--18
Opis fizyczny
Bibliogr. 21 poz.
Twórcy
  • Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. W. Dąbrowskiego, Zakład Jakości Żywności w Łodzi
  • Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. W. Dąbrowskiego, Zakład Jakości Żywności w Łodzi
  • Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. W. Dąbrowskiego, Zakład Jakości Żywności w Łodzi
Bibliografia
  • [1] Bartodziejska, B., Paziak-Domańska, B. 2014. „Rodzaj Campylobacter, nowy czynnik zatruć pokarmowych u ludzi żywnością przechowywaną w warunkach chłodniczych”. Chłodnictwo, 1, 42-43.
  • [2] Bolton, D.J. 2015. „Campylobacter virulence and survival factors”. Food Microbiology, 48 (6), 99-108.
  • [3] Brown, H.L., Reuter, M., Hanman, K., Betts, R.P., van Vliet, A.H.M. 2015. „Prevention of biofilm formation and removal of existing biofilms by extracellular DNases of Campylobacter jejuni“. PLOS ONE , 24, 1-21.
  • [4] Debruyne, L., On, S.L.W., De Brandt, E., Vandamme, P. 2009. „Novel Campylobacter larilike bacteria from humans and molluscs: description of Campylobacter peloridis sp. nov., Campylobacter lari subsp. concheus subsp. nov. and Campylobacter lari subsp. lari subsp. nov.”. International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology, 59, 1126-1132.
  • [5] EFSA. 2013. „The European Union Summary Report on trends and sources of zoonoses, zoonotic agents and food-borne outbreaks in 2011”. EFSA Journal,11(4), 3129, 250.
  • [6] EFSA. 2014. „The European Union summary report on trends and sources of zoonoses, zoonotic agents and food-borne outbreaks in 2012”. EFSA Journal, 12(2), 3547.
  • [7] EFSA (2015). “The European Union summary report on trends and sources of zoonoses, zoonotic agents and food-borne outbreaks in 2013”. EFSA Journal, 13(1), 3991.
  • [8] Euzéby, J.P. 1997. „List of bacterial names with standing in nomenclature: a folder available on the internet”. International Journal of Systematic Bacteriology, 47: 590-592 (http://www.bacterio.net).
  • [9] Gölz, G., Rosner, B., Hofreuter, D., Josenhans, C., Kreienbrock, L., Löwenstein, A., Schielke, A., Stark, K., Sauerbaum, S., Wieler, L., Alter, T. 2014. „Relevance of Campylobacter to public health - the need for a one health approach”. International Journal of Medical Microbiology, 304, 817-823.
  • [10] Gunther, IV N.W., Chenm C.-Y. 2009. „The biofilm forming potential of bacterial species in the genus Campylobacter”. Food Microbiology, 26, 44-51.
  • [11] Josefsen, M.H., Bhunia, A., Engvall, E.O., Fachmann, M.S.R., Hoorfar, J. 2015. „Monitoring Campylobacter in the poultry production chain - From culture to genes and beyond”. Journal of Microbiological Methods, 112, 118-125.
  • [12] Khalifa, N.O., Afify, J.S.A., Rabie, N.S. 2013. „Zoonotic and molecular characterizations of Campylobacter jejuni and Campylobacter coli isolated from beef cattle and children”. Global Veterinaria, 11(5), 585-591.
  • [13] Królasik, J., Szosland-Fałtyn, A. 2012. „Higienizacja urządzeń oraz instalacji chłodniczych w aspekcie usuwania i zapobiegania rozwojowi biofilmów”. Chłodnictwo, 47(11), 28-32.
  • [14] Lavrencic, P., Kaakoush, N.O., Huinao, K.D., Kain, N., Mitchell, H.M. 2012. „Investigation of motility and biofilm formation by intestinal Campylobacter concisus strains”. Gut Pathogens, 4, 22.
  • [15] Li, L., Mendis, N., Trigui, H., Oliver, J.D., , Faucher, S.P. 2014. „The importance of the viable but non-culturable state in human bacterial pathogens”. Frontiers in Microbiology, 5, 258, 1-20.
  • [16] Magajna, B.A., Schraft, H. 2015. „Campylobacter jejuni biofilm cells become viable but non-culturable (VBNC) in low nutrient conditions at 4°C more quickly than their planktonic counterparts”. Food Control, 50, 45-50.
  • [17] Reuter, M., Mallett, A., Pearson, B.M., van Vliet, A.H.M. 2010. „Biofilm formation by Campylobacter jejuni is increased under aerobic conditions”. Applied and Environmental Microbiology, 76(7), 2122-2128.
  • [18] Silva, J., Leite, D., Fernandes, M., Mena, C., Gibbs, P.A., Teixeira, P. 2011. „Campylobacter spp. as a foodborne pathogen: a review”. Frontiers in Microbiology, 2, 1-12.
  • [19] Sulaeman, S., Le Bihan, G., Rossero, A., Federighi, M., De, E., Tresse, O. 2010. „Comparison between the biofilm initiation of campylobacter jejuni and Campylobacter coli strains to an inert surface using BioFilm Ring Test®”. Journal of Applied Microbiology, 108, 1303-1312.
  • [20] The, K.H., Flint, S., French, N. 2010. „Biofilm formation by Campylobacter jejuni in controlled mixed-microbial populations”. International Journal of Food Microbiology, 143, 118-124.
  • [21] Vondrakova, L., Pazlarova, J., Demnerova, K. 2014. „Detection, identification and quantification of Campylobacter jejuni, coli and lari in food matrices all at once using multiplex qPCR”. Gut Pathogens, 6, 1-12.
Uwagi
Opracowanie ze środków MNiSW w ramach umowy 812/P-DUN/2016 na działalność upowszechniającą naukę.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.baztech-d681dcd7-fca4-419a-b162-414fce8a61fc
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.