PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2018 | nr 3 | 178--183
Tytuł artykułu

Wpływ zawartości frakcji pyłowej na parametry zagęszczalności ρds i wopt oraz na parametry kształtu krzywej zagęszczalności IC i SC w badaniu Proctora

Wybrane pełne teksty z tego czasopisma
Warianty tytułu
EN
The silt content influence on the ρds and wopt compaction parameters as well as the IC and SC compaction curve indexes in the Proctor test
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Wpływ zmian zawartości frakcji pyłowej na wielkości parametrów zagęszczalności (ρds i wopt) określony na podstawie badań wykonanych w aparacie Proctora na próbkach gruntów niespoistych i małospoistych. Odniesienie wartości parametrów zagęszczalności uzyskanych w badaniach Proctora do wartości powszechnie stosowanych parametrów uziarnienia (CU i CC). Poszukiwanie wzajemnej zależności pomiędzy klasycznymi parametrami zagęszczalności oraz parametrami kształtu krzywej zagęszczalności, reprezentowanymi przez wskaźniki IC oraz SC.
EN
The effects of changes in the silt fraction content on the size of the compactibility parameters (ρds i wopt), as well as the shape of the compactibility curve determined on the basis of Proctor tests carried out on samples of non-cohesive and semi-cohesive soils. Reference of the obtained values of compactability parameters to the values of commonly used grain size parameters (CU and CC). Tracking of the mutual dependence between classic compactibility parameters and the shape of the compactibility curve represented by the compactibility index IC and the SC.
Wydawca

Rocznik
Tom
Strony
178--183
Opis fizyczny
Bibliogr. 13 poz., rys., tab.
Twórcy
  • “GEOTOR” Firma Usług Geotechnicznych
  • Wojskowa Akademia Techniczna, Wydział Inżynierii Lądowej i Geodezji
Bibliografia
  • 1. ASTM D 2487 – 06 Standard practice for classification of soils for engineering purposes.
  • 2. Czyżewski K., Wolski W., Wójcicki S., Żbikowski A.: Zapory ziemne. Arkady, Warszawa, 1973.
  • 3. Diaz-Zorita M., Grosso G. A.: Effect of soli texture, organic carbon and water retention on the compactability of soils from the Argentinean pampas. Soils & Tillage Research, Vol. 54, 2000, 12-126.
  • 4. Field Manual FM 5-410 Technical Manual TM 3-34.64 MCRP 3-17.7G. Military Soils Engineering. U.S. Army, Headquarters Department of the Army, Washington DC, 2012.
  • 5. Krzic M., Bulmer C. E., Teste F., Dampier L., Rahman S.: Soil properties influencing compactability of forest soils in British Columbia. Canadian Journal of Soil Science, Vol. 84, 2004, 219-226.
  • 6. Kumar D., Bansal M. L., Phogat V. K.: Compactability in relation to texture and organic matter content of alluvial soils. Indian Journal of Agricultural Research, Vol. 43 (3), 2009, 180-186.
  • 7. Proctor R. R.: Fundamental principles of soil compaction. Engineering News Record, Vol. 111, No. 9, New York, 1933, 245-248.
  • 8. Patakiewicz M.: Zastosowanie wskaźników krzywej zagęszczalności jako charakterystyk zagęszczalności gruntów niespoistych. Inżynieria Morska i Geotechnika, Nr 4/, 2012, 366-370.
  • 9. Patakiewicz M.: Wpływ wskaźników sedymentologicznych uziarnienia na parametry zagęszczalności gruntu. Praca doktorska. Politechnika Białostocka, Wydział Budownictwa i Inżynierii Środowiska, Białystok 2013.
  • 10. Patakiewicz M., Zabielska-Adamska K.: Wskaźnik krzywizny uziarnienia a parametry zagęszczalności gruntów niespoistych o dwumodalnych rozkłada uziarnienia. Acta Scientiarum Polonorum. Architectura, Vol. 12 (3), 2013, 111-123.
  • 11. PN-86/B-02480 Grunty budowlane. Określenia, symbole, podział i opis gruntów.
  • 12. PN-88/B–04481 Grunty budowlane. Badania próbek gruntu.
  • 13. PN-98/S–02205 Drogi samochodowe. Roboty ziemne. Wymagania i badania.
Uwagi
PL
Opracowanie rekordu w ramach umowy 509/P-DUN/2018 ze środków MNiSW przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę (2018).
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.baztech-c9c309aa-4260-452c-85a3-d730ee46b7fa
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.