Nowa wersja platformy jest już dostępna.
Przejdź na https://bibliotekanauki.pl

PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2009 | R. 14/76, nr 2 | 61-66
Tytuł artykułu

Zmiany składu fazowego zaczynu z cementu CEM III/A pod działaniem wodnego roztworu NH4Cl

Wybrane pełne teksty z tego czasopisma
Warianty tytułu
EN
The changes of phases composition of the paste from cement CEM III/A under the influence of NH4Cl water solution
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Beleczki z zaprawy cementowej z cementu CEM III/A, po trzymiesięcznym dojrzewaniu w wodzie wapiennej zanurzono na 25 dób do nasyconego roztworu wodnego NH4CI. Próbki były badane w dwóch zakresach temperatur: w zimie 5-15°C i w lecie 26-34°C. Próbka standardowa była przez cały okres badań przetrzymywana w wodzie wapiennej. Skład fazowy odcinków próbek, uzyskanych za pomocą głowicy diamentowej, badano rentgenograficznie. Postępując od powierzchni próbki poszczególne warstwy składały się głównie z następujących faz: 0-3,5 mm - gips, kalcyt, vateryt; 3,5- 6,5 mm - ettringit, sól Friedla; 6,5-10 mm - thaumasyt, portlandyt, ettringit, sól Friedla, kalcyt; 10-13 mm - ettringit, portlandyt, kalcyt, sól Friedla. Znaleziono także w warstwie położonej blisko powierzchni bassanit, powstały prawdopodobnie podczas ścierania preparatu. Największa zawartość produktów korozji występowała w następującej odległości od powierzchni beleczki [seria zimowa]: gips, kalcyt vateryt - na powierzchni, sól Friedla i thaumasyt - 4 mm; [seria letnia] gips, kalcyt, vateryt - na powierzchni, thaumasyt - 6,5 mm. Nie wykryto amorficznych faz kwasu krzemowego i wodorotlenku glinu.
EN
The bars of cement paste from CEM Ill/A, after 3 months of curing in lime water were immersed for 25 days in saturated water solution of NH4CI. There were two ranges of temperature at which samples were immersed: in winter 5-15°C and in summer 26-34°C. The reference sample were cured all the time in lime water. The phase composition of the sections successively cut and ground from the bars with diamond head were examined by X-ray method. Advancing from the surface the layers contained principally the following phases: 0-3.5 mm - gypsum, calcite, vaterite; 3.5-6.5 mm - ettringite, Friedel salt; 6.5-10 mm - thaumasite, portlandite, ettringite, Friedel salt, calcite; 10-13 mm - ettringite, portlandite, calcite, Friedel salt. Some quantities of bassanite was also found, formed probably at elevated temperature during grinding of the samples. The highest content of corrosion products was in the following location [winter series]: gypsum, vaterite, calcite - on the surface, Friedel salt and thaumasite - 4 mm; [summer series]: gypsum, calcite and vaterite - on the surface, thaumasite - 6.5 mm. The amorphous silica acid and alumina hydroxide were not detected.
Wydawca

Czasopismo
Rocznik
Strony
61-66
Opis fizyczny
Bibliogr. 8 poz., il.
Twórcy
  • Politechnika Śląska, Wydział Budownictwa, Katedra Dróg i Mostów
Bibliografia
  • 1. F. M. Lea: The action of ammonium salts on concrete, Magazine of Concrete Research, vol. 17, nr 52, 1965, s. 115-116.
  • 2. l. Biczók, Concrete corrosion. Concrete protection. Akadémiai Kiadó, Budapest 1972.
  • 3. W. Kurdowski: Korozja chlorkowa betonu, Cement Wapno Beton 2 (2002) 56-60.
  • 4. W. Kurdowski: Chloride corrosion in cementitious system, s. 295-309, w Structure and Performance of Cements, 2nd Ed., Spon Press, London & NY, 2002.
  • 5. W. Kurdowski: Chemia cementu. PWN, Warszawa 1991.
  • 6. U. A. Birnin-Yauri, F. P. Glasser: Friedel's salt, Ca2AI(OH)6(CI,OH)2H2O: its solid solutions and their role in chloride binding, Cement and Concrete Research, 28 (1998) 1713-1723.
  • 7. J. Bensted: Thaumasyt - Część 1: Droga do powszechnie przyjętego zrozumienia, Cement Wapno Beton 4 (2007) 165-178.
  • 8. D. W. Hobbs, M. G. Taylor: Nature of the thaumasite sulfate attack mechanism in field concrete, Cement and Concrete Research, 30 (2000) 529-533.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.baztech-article-BTB2-0052-0061
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.