PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2001 | Nr 5 | 163-168
Tytuł artykułu

Ciśnienie rozprężania. Cz. 1. Metody pomiaru ciśnienia rozprężania oraz ciśnienia gazu wewnątrz wsadu

Autorzy
Warianty tytułu
EN
Coking pressure. Part 1. Methods for the measurement of coking pressure and internal gas pressure
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Dokonano przeglądu metod pomiaru ciśnienia rozprężania węgli koksowych i koksowniczych mieszanek węglowych. Wskazano na ograniczoną przydatność metod laboratoryjnych dla wiarygodnej oceny tego paramertu.Alternatywą bezpośredniego pomiaru ciśnienia rozprężania może być pośrednie jego oszacowanie na podstawie ciśnienia gazu wewnątrz koksowanego wsadu. Stosunek ciśnienia rozprężania do ciśnienia gazu wewnątrz wsadu mieści się w granicach od 0,5 do 1 ,0. Dla literowania zagrożeń wynikających dla ścian komór koksowniczych ze strony koksowanych węgli o wysokim ciśnieniu rozprężania można stosować pomiar ciśnienia gazu wewnątrz wsadu, prowadzony za pomocą pakietu sond umieszczonych w osi wsadu.
EN
Presented is a review of methods for the measurement of coking pressure. A limited relevance and applicability of available laboratory methods for coking pressure determination is discussed. An alternative approach for the evaluation of coking pressure includes the determination of internal gas pressure directly in the coke oven charge. The ratio of the coking pressure to the internal gas pressure in the charge is typically found in the range of 0.5 -^ 1.0. For monitoring potential threats to coke oven walls due to the utilization of coals with extremely high coking pressure, measurements of internal gas pressure with a set of probes placed in the center of the charge could be applied.
Wydawca

Czasopismo
Rocznik
Tom
Strony
163-168
Opis fizyczny
Bibliogr. 31 poz.
Twórcy
autor
  • Wydział Paliw i Energii AGH, Kraków
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.baztech-article-BPP1-0027-0064
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.