PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | R. 84, nr 7 | 86-88
Tytuł artykułu

Ocena przydatności nagrzewania indukcyjnego w procesie hartowania kół zębatych

Wybrane pełne teksty z tego czasopisma
Warianty tytułu
EN
Parameters influence evaluation on gear surface temperature distribution during hardening process
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W pracy przedstawiono analizę wpływu sposobu i parametrów nagrzewania indukcyjnego na rozkład temperatury zęba w procesie hartowania. Obliczenia wykonano dla dwóch rodzajów nagrzewania: jednoetapowego przy zasilaniu wzbudnika prądem jednej częstotliwości oraz dwuetapowego przy wykorzystaniu zasilania sekwencyjnego dwoma częstotliwościami. Następnie porównano otrzymane wyniki: rozkłady temperatury zęba po zakończeniu nagrzewania oraz przebiegi temperatury w trakcie nagrzewania dla kilku wybranych punktów zęba.
EN
The paper shows way and parameters influence evaluation on gear surface temperature distribution during hardening process. Calculations have been done for one-stage process (with use of single frequency supplying current) and two-stage process (with sequential use of two frequencies).The paper ends with conclusions including heating results comparison and temperature courses during process for few chosen points of gear surface.
Wydawca

Rocznik
Strony
86-88
Opis fizyczny
Bibliogr. 5 poz., tab., wykr.
Twórcy
autor
Bibliografia
  • [1] Kurek K., Dołęga D., Numerical simulation of superficial induction hardening process, International Journal Materials and Product Technology. Vol.29 (2007), 84-102
  • [2] Kurek K., Niklewicz M., Induction heating application in gear hardening, 8th International Scientific Conference "EPE Electric Power Engineering 2007", (2007), 26
  • [3] Baza danych materiałowych: http://www.matweb.com
  • [4] Baza danych materiałowych: http://www.knovel.com/knovel2/default.jsp
  • [5] Flux2D v.9.1 User’s guide, (2004)
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.baztech-article-BPOH-0051-0006
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.