PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2000 | z. 60 | 387-394
Tytuł artykułu

Zastosowanie techniki ekstruzji do produkcji makaronów błyskawicznych

Wybrane pełne teksty z tego czasopisma
Warianty tytułu
EN
Application of extrusion cooking in precooked pasta production
Konferencja
Budowa i eksploatacja maszyn przemysłu spożywczego/Konferencja Nauko-Techniczna(IX ; 06-08.09.2000 ; Opole-Pokrzywna ; Polska
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Ze względu na dużą popularność posiłków przygotowywanych w bardzo krótkim czasie, rozpowszechniono, również w Polsce, metody produkcji makaronów szybkogotujących i błyskawicznych, opańe na wschodnich technikach produkcji makaronów instant ramen. W artykule przedstawiono surowce używane do produkcji wyrobów makaronowych wraz z dodatkami wpływającymi na cechy jakościowe makaronów. Omówiono również podstawowe procesy produkcji makaronów tradycyjnych oraz orientalnych. Zasadniczą uwagę poświęcono możliwościom zastosowania techniki ekstruzji do otrzymywania niemal całkowicie zżelowanych makaronów, gotowych do spożycia po rehydratacji w gorącej wodzie.
EN
Precooked and/or instant pasta became popular in Poland especially in fast food preparing. In the paper raw materials, additives and process condition for industrial conventional and oriental pasta manufacturing are discussed. The main attention has been focused on extrusion cooking in pasta production.
Słowa kluczowe
Wydawca

Rocznik
Tom
Strony
387-394
Opis fizyczny
Bibliogr. 18 poz., rys.
Twórcy
  • Katedra Inżynierii Procesowej Akademia Rolnicza w Lublinie
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.baztech-article-BPO3-0005-0050
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.