PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | R. 41, nr 3 | 52-57
Tytuł artykułu

Niektóre aspekty chłodniczego przechowywania mięsa i przetworów drobiowych

Autorzy
Warianty tytułu
EN
Selected aspects of the cooling storage of poultry meat and it'sproducts
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Scharakteryzowano czynniki wpływające na okres trwałości schłodzonego mięsa i przetworów drobiowych. Wykazano bardzo duże znaczenie stabilności temperatury przechowalnia. Przeanalizowano możliwości poprawy bezpieczeństwa zdrowotnego konsumentów mięsa i przetworów drobiowych schłodzonych przez ich odkażanie, dodatek substancji opóźniających wzrost bakterii saprofitycznych lub pakowanie w modyfikowanej atmosferze (MAP) o optymalnym składzie, tzn. dostosowanym do indywidualnych właściwości pakowanego produktu. Omówiono najważniejsze zasady prawidłowego korzystania ze środków transportu chłodniczego.
EN
The factors influencing on the shelf-life of the chilled poultry meat and the poultry meat products were characterized. The significant meaning of storage temperature stability was showed. Possibilities of improvement of wholesome safety of consumers of chilled poultry meat and poultry products by their disinfection, addition of substance slowing down the saprophytic bacteria's' growth or the packing on modified atmosphere (MAP) at optimum composition, ie. adapted to individual proprieties of packed product were analysed. The most important principles of correct use of cooling transport were discussed.
Słowa kluczowe
Wydawca

Rocznik
Strony
52-57
Opis fizyczny
Bibliogr. 15 poz., 6 rys., 2 tab.
Twórcy
autor
  • Zakład Technologii Chłodnictwa Żywności Instytut Chemicznej Technologii Żywności, Politechnika Łódzka
Bibliografia
  • [1] BIEŃCZAK K., ROCHATKA T, STACHOWIAK A., TYCZEWSKI P., ZWIERZYCKI W.: Transport chłodniczy. W: Technika chłodnicza dla praktyków - przechowalnictwo i transport. Red. Gaziński B. Wyd. Systherm Serwis Poznań 2003, s. 175 202.
  • [2] CEGIELSKA-RADZIEJEWSKA R., PIKUL J.: Chłodnictwo, 2000, 35 (7), 37-41.
  • [3] FIK M.: Zastosowanie modyfikowanej atmosfery do przedłużania trwałości produktów spożywczych. Przemysł Spożywczy, 1995, 49(11), 421-424.
  • [4] FRASER F., MARCOTTE M.: Poutry irradiation for pathogen control. International Turkey Federation. San Diego 1990.
  • [5] GILL C.O: MAP CAP of fresh, red meats, poultry and offals. In: Principles of modified and sous vide product packaging. Ed. J.M. Faber, K.L. Dodds. Bureau of Micribial Hazard, Health Canada, 1995, pp. 105-136.
  • [6] HOTCHKISS J.H., LANGSTON S.W.: MAP of cooked meat and poultry . In: Principles of modified atmosphere and sous vide product packaging. Ed. J.M. Farber, K.L. Dodds. Bureau of Microbial Hazards, Health Canada, 1995.
  • [7] KIJOWSKI J., MARCISZEWSKA C., CEGIELSKA-RADZIEJEWSKA R.: Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 2002, vol. 11/52,47-54.
  • [8] KIJOWSKI J., CEGIELSKA-RADZIEJEWSKA R., KRALA L.: Shelf-life extension of meat and its further-processed products stored under modified atmosphere packaging (MAP) - a review. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences 2001, vol. 10/51 (4), pp.3-12.
  • [9] KRALA L.: Oddziaływanie atmosfery kontrolowanej i modyfikowanej na właściwości mięsa kurcząt. Zeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej 1999, z. 814, Naukowe z. 255.
  • [10] KRALA L.: Wpływ resztkowej zawartości tlenu w kontrolowanej atmosferze na właściwości przechowywanych tuszek kurcząt. Przemysł Spożywczy 2002, 56 (6), 19-27.
  • [11] KRALA L.: Pakowanie mięsa i przetwo¬rów w modyfikowanej atmosferze. Ogól¬nopolski Informator Masarski 2003 (7), 11-21.
  • [12] KRALA L., KIJOWSKI J.: Przechowalnictwo mięsa i przetworów drobiowych. W: Mięso i przetwory drobiowe, technologia, higiena, jakość. WNT 2004, s. 415- 439.
  • [13] Mikrobiologia i higiena w przemyśle spożywczym. Red. J. ŻAKOWSKA, H. STOBIŃSKA, PŁ Łódź 2000, s. 324, 394-397.
  • [14] Opakowania żywności. Red. CZERNIAWSKI B i MICHNIEWICZ J., Wyd. Agro Food Technology, Czeladź 1998.
  • [15] Przewodnik dobrej praktyki higienicznej dla produkcji mrożonej żywności. Konfederacja Producentów Żywności i Napojów UE (CIAA). Węgierska Federacja Producentów Żywności (FHF1). Polska Federacja Producentów Żywności. Warszawa 2002.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.baztech-article-BPG4-0016-0019
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.