PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | nr 6 | 28-30
Tytuł artykułu

Suplementy diety - korzyści i działania niepożądane

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Diet supplements - advantages and danger for health
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Suplementy diety są to skoncentrowane źródła witamin, minerałów lub innych substancji, wytworzone i wprowadzone do obrotu w formie umożliwiającej dawkowanie (w kapsułkach, tabletkach, proszku lub płynie). W artykule zostały omówione zarówno korzyści przyjmowania, jak i zagrożenia wynikające z nieprawidłowego stosowania preparatów uzupełniających dietę. W szczególności została zwrócona uwaga na towarzyszące ewentualne działania niepożądane, takie jak: przedawkowania tych preparatów, stosowanie w niewystarczających ilościach, interakcje z lekami, wpływ na wyniki badań diagnostycznych oraz przeciwwskazania przy niektórych chorobach.
EN
Diet supplements are concentrated sources of vitamins, minerals or other substances produced and made available in a form that makes dosage easy (in capsules, tablets, powder or as a liquid). This article presents both advantages of taking supplements and dangers resulting from their incorrect use. In particular, attention is focused on possible problems, e.g., overdosage, insufficient dosage, interactions with medicines, the influence of diet supplements on the results of diagnostic tests and contraindications related to some diseases.
Wydawca

Rocznik
Tom
Strony
28-30
Opis fizyczny
Bibliogr. 7 poz.
Twórcy
  • Centralny Instytut Ochrony Pracy - Państwowy Instytut Badawczy, 00-701 Warszawa, ul. Czerniakowska 16, tel. +48 (0) 22 623 46 46
Bibliografia
  • [1] Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (DzU nr 171, poz. 1225)
  • [2] M. Mieszkowska Suplementy diety – popularność stosowania a świadomość konsumentów. Praca magisterska, WUM, Warszawa 2008
  • [3] Portal farmaceutyczny http://kostrzewa-pr.nf.pl
  • [4] Portal farmaceutyczny: www.pharmapoland.com
  • [5] A. Brzozowska Wzbogacanie żywności i suplementacja diety składnikami odżywczymi – korzyści i zagrożenia, „Żywność” 2001, 4(29), str.16-28
  • [6] B. Pietruszki, A. Kołłajtis-Dołowy, R. Chmara- Pawlińska Suplementacja diety i spożywanie preparatów wzbogaconych w witaminy i/lub składniki mineralne przez młodzież w wieku 16-19 lat. „Żywienie Człowieka i Metabolizm” 2003, XXX, Nr ˝
  • [7] B. Pietruszka Suplementy witaminowe i mineralne – wpływ na stan zdrowia człowieka, Konferencja pn. „Suplementy diety”, 13-14 czerwca 2005, Warszawa
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.baztech-article-BPC1-0004-0046
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.