PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | T. 10, z. 2 | 19-27
Tytuł artykułu

Wpływ kompostowania osadów ściekowych na liczebność wybranych grup drobnoustrojów autochtonicznych

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
The effect of sewage sludge composting on the density of selected groups of autochtonic thermophiles
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Wysoka temperatura, generowana w czasie kompostowania odpadów organicznych, zapewnia skuteczną higienizację biomasy, hamując jednocześnie tempo mineralizacji zawartych w niej związków organicznych. W wyniku sukcesji mikroorganizmów miejsce mezofili zajmują wówczas drobnoustroje termofilne, odpowiedzialne za stabilizację materii organicznej w fazie wzrostu temperatury. Ich aktywność stanowi jeden z ważnych czynników, decydujących o powodzeniu procesu kompostowania. Celem badań było określenie oddziaływania środowiska pryzmy kompostowanych osadów ściekowych na ogolną liczbę bakterii mezo- i termofilnych oraz termofilnych grzybów, bakterii przetrwalnikujących i promieniowców. Uzyskane wyniki dowodzą, że mimo zachodzących w trakcie procesu zmian - jego ostateczny wpływ na wielkość populacji badanych drobnoustrojów nie był znaczący. Ogólna liczebność drobnoustrojów mezofilnych i termofilnych wynosiła 9,66 · 106 - 3,29 · 108 jtk · g-1, termofilnych promieniowców - 6,67 · 10 3 - 1,63 ³ 105jtk ³g-1, a bakterii przetrwalnikujących - 6,67 ³ 104 - 8,33 ³ 106 jtk ³ g-1. Największą wrażliwością na niekorzystne warunki panujące w pryzmie charakteryzowały się grzyby termofilne, których koncentracja w końcowym terminie analiz wynosiła 102 jtk ³ g-1 i była niższa od początkowej o ok. 2 log. Najwyższa temperatura zaobserwowana w czasie doświadczenia wyniosła 42,3 ° C.
EN
High temperature generated during the thermophilic phase of organic waste composting guarantees the efficiency of biomass sanitization. As a result of microbial succession, thermophiles become the dominant group of microbes during this stage of composting. Their enzymatic activity is considered to be one of the factors affecting the final success of composting. The aim of the study was to estimate the effect of the environment of composted sewage sludge on the total number of mesophilic and thermophilic microorganisms. The count of thermophilic fungi, actinomyces and spore forming bacteria was also investigated. Despite statistically important changes of investigated populations during the composting, the final results proved relatively little effect of the process on their cells' density. The total number of thermophilic microrganisms ranged from 9.66 · 106 to 3.70 · 107 cfu ·g-1, that of mesophiles - from 4.67 · 106 to 3.29 · 108 cfu ·g-1, thermophilic actinomycetes - from 6.67 · 103 to 1.63 · 105 cfu ·g-1, and spore-forming bacteria - from 6.67 · 104 to 8.33 · 106 cfu ·g-1. Thermophilic fungi appeared to be the most sensitive to specific conditions prevailing within the composted material. Their population in every layer of the pile was significantly reduced and reached the value of 102 cfu·g-1. The highest temperature observed in the composted sewage sludge during the process was 42.3 ° C.
Wydawca

Rocznik
Strony
19-27
Opis fizyczny
Bibliogr. 15 poz.
Twórcy
autor
autor
  • Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy, Katedra Mikrobiologii, ul. Bernardyńska 6, 85-029 Bydgoszcz; tel. +48 (52) 374-95-35, mikro@utp.edu.pl
Bibliografia
  • BANEGAS V., MORENO J.L., MORENO J.I., GARCÍA C., LEÓN G., HERNÁNDEZ T., 2007. Composting anaerobic and aerobic sewage sludges using two proportions of sawdust. Waste Manag. 27 s. 1317-1327.
  • BARRENA R., ARTOLA A., VÁZQUEZ F., S NCHEZ A., 2009. The use of composting for the treatment of animal by-products: Experiments at lab scale. J. Hazard. Mater. 161 (1) s. 380–386.
  • CHRONI C., KYRIACOU A., GEORGAKI I., MANIOS T., KOTSOU M., LASARIDI K., 2009. Microbial characterization during composting of biowaste. Waste Manag. 29 s. 1520-1525.
  • HASSEN A., BELGUITH K., JEDIDI N., CHERIF A., CHERIF M., BOUDABOUS A., 2001. Microbial characterization during composting of municipal solid waste. Bioresour. Technol. 80 s. 217-225.
  • HASSOUNEH O., JAMARAH A., QAISI K., 1998. Sludge stabilization by composting: A Jordanian case study. Bioprocess Engrg 20 s. 413-421.
  • HEINONEN-TANSKI H., MOHAIBES M., KARINEN P., KOIVUNEN J., 2006. Methods to reduce patogen microorganisms in manure. Livestock Sci. 102 s. 248-255.
  • MARTIN J. P., 1950. Use of acid, rose bengal and streptomycin in the plate method for estimating soil fungi. Soil Sci. 38 s. 215-220.
  • NAKASAKI K., LE TRAN T.H., IDEMOTO Y., ABE M., ROLLON A.P., 2009. Comparison of organic matter degradation and microbial community during thermophilic composting of two different types of anaerobic sludge. Bioresour. Technol. 100 (2) s. 676-682.
  • PALUSZAK Z., BAUZA-KASZEWSKA J., LIGOCKA A., 2003. Przeżywalność pałeczek Salmonella senftenberg W775 w osadach pościekowych poddanych procesowi kompostowania. Med. Wet. 59 (3) s. 239-243.
  • SHARMA V.K., CANDITELLI M., FORTUNA F., CORNACCHIA G., 1997. Processing of urban and agroindustrial residues by aerobic composting: review. Energy Convers. Manag. 38(5) s. 453-478.
  • SONGER J.G., KINYON J.M., HARRIS D.L., 1976. Selective medium for isolation of Treponema hyodysenteriae. J. Clin. Microbiol. 4 s. 57-60.
  • STRAUCH D., 1991. Survival of pathogenic micro-organisms and parasites in excreta, manure and sewage sludge. Rev. Sci. Tech. 10 (3) s. 813-846.
  • TIQUIA S.M., TAM N.F.Y., 1998. Composting of spent pig litter in turned and forced-aerated piles. Env. Pollut. 99 s. 329-337.
  • TUOMELA M., VIKMAN M., HATAKKA A., ITÄVAARA M., 2000. Biodegradation of lignin in a kompost environment: a review. Bioresour. Technol. 72 s. 169-183.
  • VENGLOVSKY J., MARTINEZ J., PLACHA I., 2006. Hygienic and ecological risks connected with utilization of animal manures and biosolids in agriculture. Livestock Sci. 102 s. 197-203.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.baztech-article-BATC-0004-0006
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.