PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | T. 4 | 147--162
Tytuł artykułu

Mechanizmy zabezpieczania transakcji elektronicznych

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Mechanisms for securing electronic transactions
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Transakcje elektroniczne, bankowość elektroniczna – to terminy, które na stałe zadomowiły się w naszym słownictwie. Bankowość elektroniczna jest formą kontaktu klienta z bankiem, pozwalającą na zdalną realizację usług bankowych za pomocą kanałów dystrybucji wykorzystujących technologie informacyjne, niewymagającą osobistego kontaktu i umożliwiającą sprawne zarządzanie finansami. Zasadniczym czynnikiem rozwoju bankowości elektronicznej jest użyteczność i popularność wykorzystania internetowego kanału dystrybucji dóbr i usług. Istotną barierą rozwoju bankowości elektronicznej jest zapewnienie bezpieczeństwa. Pomimo stosowania przez banki wielu metod zabezpieczeń danych klientów, a także przebiegu transakcji, nadal wiele osób powstrzymuje się od stosowania np. kart płatniczych, wykonywania przelewów czy płatności drogą elektroniczną, gdyż nie mają dość zaufania do tej formy. Celem pracy jest analiza mechanizmów zabezpieczenia transakcji elektronicznych stosowanych przez banki jak również ukazanie środków kontroli dostępu do kont bankowych poszczególnych klientów. Przeprowadzono ponadto analizę raportów dotyczących bezpieczeństwa bankowości elektronicznej oraz systemów zabezpieczeń stosowanych przez banki.
EN
Electronic transactions, e-banking - are terms, which permanently exists nowadays in our vocabulary. E-banking is a form of customer contact with the bank, allows remote execution of banking services through distribution channels using information technology, does not require personal contact and enables efficient financial management. The main factor in the development of e-banking is the usefulness and popularity of the use of the Internet distribution channel of goods and services. A significant barrier to the development of electronic banking is to ensure safety. Despite the use by banks of many methods of security of customer data, as well as the course of the transaction, there are still many people which refrain from using Credit cards, making transfers and payments electronically, because they do not have enough confidence to this form. The aim of the study is to analyze the mechanisms for securing electronic transactions used by banks as well as to present measures to control access to the bank accounts of individual customers. Moreover, the reports on the security of e-banking and security systems used by banks were analysed.
Wydawca

Rocznik
Tom
Strony
147--162
Opis fizyczny
Bibliogr. 11 poz., rys., tab.
Twórcy
autor
  • Wydział Matematyczno-Przyrodniczy Akademia im. Jana Długosza w Częstochowie al. Armii Krajowej 13/15, 42-200 Częstochowa, a.gil@ajd.czest.pl
  • Wydział Matematyczno-Przyrodniczy Akademia im. Jana Długosza w Częstochowie al. Armii Krajowej 13/15, 42-200 Częstochowa
Bibliografia
  • [1] Bajor B., (2011), Bankowość elektroniczna, Wyd. Scholar, Warszawa.
  • [2] Chrząszcz A., (2010), Zabezpieczenie prywatności w usługach Internetowych, Wyd. CERT Polska, Warszawa.
  • [3] Dmowski A., (2010), Rynki finansowe, Wyd. Digfin, Warszawa.
  • [4] Gospodarowicz A., (2006), Bankowość elektroniczna, PWE, Warszawa.
  • [5] Kolbusz E., (2005), Inżynieria systemów informatycznych w e-gospodarce, PWE, Warszawa.
  • [6] Mazur Z., Mendyk-Krajewska T., (2006), Bezpieczeństwo systemów informatycznych, PTI, Katowice.
  • [7] Patena W., Cwynar W., (2010), Podręcznik do bankowości, Oficyna a Wolters Kluwer business, Warszawa.
  • [8] Rudnicki A., (2007) ABC bezpieczeństwa danych osobowych przetwarzanych przy użyciu systemów teleinformatycznych, Wyd. Sejmowe, Warszawa.
  • [9] Raport NBP, „Ocena funkcjonowania polskiego systemu płatniczego w II półroczu 2015”, Departament Systemu Płatniczego, Warszawa 2016.
  • [10] Raport Specjalny OBSERWATORIUM.BIZ „Bezpieczeństwo bankowości elektronicznej”, 04/2015.
  • [11] https://www.securing.pl/index.html.
Uwagi
Opracowanie ze środków MNiSW w ramach umowy 812/P-DUN/2016 na działalność upowszechniającą naukę (zadania 2017).
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.baztech-67a9af8b-57ed-4724-8ec3-157e5ee78124
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.