PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | Nr 2 | 89--96
Tytuł artykułu

Zagrożenia zdrowotne związane ze stosowaniem syropu wysokofruktozowego w produkcji żywności

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Health risks associated with the high fructose corn syrup use in food manufacturing
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Syrop wysokofruktozowy jest powszechnie stosowany w wielu produktach spożywczych, głównie w napojach i słodyczach, czy nawet produktach mięsnych i przetworach mlecznych, częściowo wypierając sacharozę. Pełni w nich funkcję teksturotwórczą, nadaje smak i aromat, a także przedłuża trwałość. Wyniki badań wskazują, że powszechne stosowanie syropu fruktozowego i związane z tym wysokie spożycie fruktozy zwiększa ryzyko rozwoju wielu chorób. Długoterminowe negatywne skutki mogą obejmować zmiany poziomu hormonów insuliny i leptyny, zmiany apetytu oraz metabolizmu wątrobowego, prowadząc do rozwoju insulinooporności, cukrzycy, otyłości i chorób układu sercowo-naczyniowego.
EN
High fructose corn syrup is commonly used in many food products, such as beverages, sweets or even meat and milk products, partially replacing sucrose. It functions as the firming factor, provides taste and aroma as well as increases shelf-life of products. According to current studies it has an influence on the development of many diet related diseases. Long-term adverse consequences of the high fructose corn syrup consumption may include changes in hormone level insulin and leptin, changes in appetite and liver metabolism, leading to the development of insulin resistance, diabetes, obesity and cardiovascular diseases.
Wydawca

Rocznik
Tom
Strony
89--96
Opis fizyczny
65 poz.
Twórcy
  • Katedra Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
autor
  • Katedra Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, monika_hoffmann@sggw.pl
  • Katedra Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Bibliografia
  • [1] ACKERMAN Z., M. ORON-HERMAN, M. GROZOVSKI et al. 2005. “Fructose-Induced Fatty Liver Disease. Hepatic Effects of Blood Pressure and Plasma Triglyceride Reduction”. Hypertension 45: 1012- 1018.
  • [2] AEBERLI I., M.B. ZIMMERMANN, L. MOLINARI et al. 2007. “Fructose intake is a predictor of LDL particle size in overweight schoolchildren”. American Journal of Clinical Nutrition 86: 1174 – 1178.
  • [3] ANDERSON G. H., N. L. CATHERINE., D. M. WOODEND, T. M. WOLEVER. 2002. “Inverse association between the effect of carbohydrates on blood glucose and subsequent short-term food intake in young men”. American Journal of Clinical Nutrition 76: 1023-1030.
  • [4] ANGELOPOULOS T. J., J. LOWNDER, L. ZUKLEY, K. J. MELANSON, V. NGUYEN, A. HUFFMAN, J. M. RIPPLE. 2009. “The effect of high-fructose corn syrup consumption on triglycerides and uric acid”. Journal of Nutrition, 139: 1242−1245.
  • [5] ARNER P. 2001. “Free fatty acids- do they play a central role in type 2 diabetes?” Diabetes, Obesity and Metabolism 3 (Suppl): 11-19.
  • [6] BANTLE J. P., S. K. RAATZ, W. THOMAS, A. GEORGOPOULOS. 2000. “Effects of dietary fructose on plasma lipids in healthy subjects”. American Journal of Clinical Nutrition 72: 1128–1134.
  • [7] BERGMAN R.N., M. ADER. 2000. “Free fatty acids and pathogenesis of type 2 diabetes”. Trends in Endocrinology & Metabolism 11: 351-356.
  • [8] BIZEAU M.E., M. J. PAGLIASOTTI. 2005. „Hepatic adaptations to sucrose and fructose”. Metabolism Clinical and Experimental 54: 1189-1201.
  • [9] BOCARSLY M., E. POWELL, N. AVENA, B. G. HOEBEL. 2010. “High fructose corn syrup causes characteristic of obesity in rats: Increased body weight, body fat and triglyceride levels”. Pharmacology Biochemistry and Behavior 97, 101-106.
  • [10] BRAY G. A., S. J. NIELSEN, B. M. POPKIN. 2004. „Consumption of high-fructose corn syrup in beverages may play a role in the epidemic of obesity”. American Journal of Clinical Nutrition 79: 537-543.
  • [11] BROWN I. J., J. STAMLER, L. A. HORN et al. 2011. „Sugar-Sweetened Beverage, Sugar Intake of Individuals, and Their Blood Pressure. International Study of Macro/Micronutrients and Blood Pressure”. Hypertension 57: 695-701.
  • [12] BUSSEROLLES J., E. GUEUX, E. ROCK, A. MAZUR, Y. RAYSSIGUIER. 2002. „Substituting honey for refined carbohydrates protects rats from hypertriglyceridemic and prooxidative effects of fructose”. Journal of Nutrition 132, 11: 3379-3382.
  • [13] BUSSEROLLES J., E. GUEUX, E. ROCK, C. DEMIGNE, A. MAZUR, Y. RAYSSIGUIER. 2003. „Oligofructose protects against the hypertriglyceridemic and pro-oxidative effects of a high fructose diet in rats”. Journal of Nutrition 133: 1903-1908.
  • [14] CATENA C., G. GIACCHETTI, M. NOVELLO et al. 2003. „Cellular mechanisms of insulin resistance in rats with fructose-induced hypertension”. American Journal of Hypertension 16: 973-978.
  • [15] CICHOSZ G., A. AMBROZIAK, M. KOWALSKA, M. ALJEWICZ. 2011. „Syrop glukozowo-fruktozowy – zagrożenia zdrowotne”. Przegląd Mleczarski 10: 20-24.
  • [16] CIOK J., T. TALIKOWSKI, I. WYROBEK. 2004. „Fruktoza jako czynnik ryzyka przewlekłych chorób metabolicznych”. Żywienie Człowieka i Metabolizm 31, 1: 88 – 95.
  • [17] CHEN L., B. CABALERRO, D. C. MITCHELL et al. 2010. „Reducing Consumption of Sugar-Sweetened Beverages is Associated With Reduced Blood Pressure. A Prospective Study Among United States Adults”. Circulation 121: 2398-2406.
  • [18] CHONG M. F., B. A. FIELDING, K. N. FRAYN. 2007. „Mechanisms for the acute effect of fructose on postprandial lipemia”. American Journal of Clinical Nutrition 85 (6), 1511-1520.
  • [19] COULSTON A.M., R.K. JOHNSON. 2002. „Sugar and sugars: myths and realities”. Journal of the American Dietetic Association 102: 351-353.
  • [20] DHINGRA R., L. SULLIVAN, P. F. JACQUES et al. 2007. “Soft Drink consumprion and Risk of Developing Cardiometabolic Risk Factors and the Metabolic Syndrome in Middle-Aged Adults in the Community”. Circulation 116: 480-488.
  • [21] DIMEGLIO D. P., R. D. MATTES. 2000. “Liquid versus solid carbohydrates: effects on food intake and body weight”. International Journal of Obesity and Related Metabolic Disorders 24, 6: 794-800.
  • [22] ELLIOT S. S., N. L. KEIM, J. S. STERN et al. 2002. „Fructose, weight gain, and the insulin resistance syndrome”. American Journal of Clinical Nutrition 76: 911-922.
  • [23] FAROOQI I. S., J. M. KEOGH, S. KAMATH et al. 2001. “Partial leptin deficiency and human adiposity”. Nature 414: 34–35.
  • [24] FAROOQI I.S., G. MATARESE, G. M. LORD et al. 2002. “Beneficial effects of leptin on obesity, T cell hyporesponsiveness, and neuroendocrine/metabolic dysfunction of human congenital leptin deficiency”. Journal of Clinical Investigation 110: 1093–1103.
  • [25] FERDER L., M. D. FERDER, F. INSERRA. 2010. “The role of highfructose corn syrup in metabolic syndrome and hypertension”. Current Hypertension Reports 12: 105-112.
  • [26] FRIED S. K., S. P. RAO. 2003. “Sugars, hypertriglyceridemia, and cardiovascular disease”. American Journal of Clinical Nutrition 78: 873-880.
  • [27] GABY A. R. 2005. “Adverse effects of dietary fructose”. Alternative Medicine Review - A Journal of Clinical Therapeutic 10, 4: 294-306.
  • [28] GIRARD A., S. MADANI, F. BOUKORTT, M. CHERKAOUI-MALKI, J. BELLEVILLE, J. PROST. 2006. “Fructose-enriched diet modifies antioxidant status and lipid metabolism in spontaneously hypertensive rats”. Nutrition 22: 7-8: 758-766.
  • [29] HAVEL P. J. 2005. “Dietary fructose: implications for dysregulation of energy homeostasis and lipid/carbohydrate metabolism”. Nutrition Reviews 63: 133–157.
  • [30] JEQUIER E., L. TAPPY. 1999. “Regulation of body weight in humans”. Physiological Reviews 79: 451- 480.
  • [31] JOHNSON R., L. APPEL, M. BRANDS, B. HOWARD at al. 2009. “Dietary sugars intake and cardiovascular health: A scientific stetement from the American Heart Association”. Circulation 120: 1011-1020.
  • [32] KAZUMI T., H. ODAKA, T. HOZUMI, Y. ISHIDA et al. 1997. “Effects of dietary fructose or glucose on triglyceride production nand lipogenic enzyme activities in the liver of Wistar fatty rats, an animal model of NIDDM”. Endocrine Journal 44: 239-245.
  • [33] KELISHADI R., M. MANSOURIAN, M. HEIDARIBENI. 2014. “Association of fructose consumption and components of metabolic syndrome in human studies: A systematic review and meta-analysis”. Nutrition 30: 503-510.
  • [34] KOSZKOWSKA A., A. DITTFELD, J. NOWAK i wsp. 2014. „Cukier - czy warto go zastąpić substancjami słodzącymi?” Borgis- Nowa Medycyna 1: 36-41.
  • [35] KRETOWICZ M., G. GOSZKA, A. BYMORA, M. FLISIŃSKI, G. ODROWĄŻ-SYPNIEWSKA, J. MANITIUS. 2011. „Czy istnieje związek pomiędzy dziennym spożyciem fruktozy a wartościami ciśnienia tętniczego i stężeniem kwasu moczowego u chorych z przewlekłą chorobą nerek bez cukrzycy?” Arterial Hypertension 15, 6: 341-346.
  • [36] LE K.A., M. ITH, R. KREIS et al. 2009. „Fructose overconsumption causes dyslipidemia and ectopic lipid deposition in healthy subjects with and without a family history of type 2 diabetes”. American Journal of Clinical Nutrition 89: 1760 - 1765.
  • [37] LIN W. T., T. F. CHAN, H. L. HUANG et al. 2016. “Fructose-Rich Beverage Intake and Central Adiposity, Uric Acid, and Pediatric Insulin Resistance” Journal of Pediatrics171: 90-96
  • [38] LITHERLAND G. J., E. HAJDUCH, G. W. GOULD, H. S. HUNDAL. 2004. “Fructose transport and metabolism in adipose tissue of Zucker rats: diminished GLUT5 activity during obesity and insulin resistance”. Molecular and Cellular Biochemistry 261, 1-2, 23-33.
  • [39] LIVESEY G., R. TAYLOR. 2008. “Fructose consumption and consequences for glycation, plasma triacylglycerol, and body weight: meta-analyses and meta- regression models of intervention studies”. American Journal of Clinical Nutrition 88, 5: 1419-1437.
  • [40] MADERO M., S. E. PEREZ-POZO, D. JALAL, R. J. JOHNSON, L. G. SÁNCHEZ-LOZADA. 2011. “Dietary fructose and hypertension”. Current Hypertension Reports 13: 29–35.
  • [41] MALIK V. S., F. B. HU. 2015. “Fructose and Cardiometabolic Health. What the Evidence From Sugar- Sweetened Beverages Tells Us”. Journal of the American College of Cardiology 66, 14: 1615-1624.
  • [42] MAŚLAK E., R. B. KOSTOGRYS, M. FRANCZYK- ŻARÓW, P. M. PISULEWSKI 2009. “Wpływ diety z dodatkiem fruktozy i sprzężonych dienów kwasu linolowego (CLA) na masę ciała i wątroby oraz stężenie aminotransferazy alaninowej (ALT) u szczurów”. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 65, 4: 368-374.
  • [43] MCCLAIN D. A. 2002 “Hexosamines as mediators of nutrient sensing and regulation in diabetes”. Journal of Diabetes and its Complications 16: 72-80.
  • [44] MORA S., J. E. PESSIN. 2002. “An adipocentric view of signaling and intracellulartrafficking”. Diabetes Metabolism Research and Reviews18: 345-356.
  • [45] NAKAGAWA T., H. HU, S. ZHARIKOV, K. R. TUTTLE, R. A. SHORT et al. 2006. “A causal role for uric acid in fructose-induced metabolic syndrome”. American Journal of Physiology - Renal Physiology 290: 625-631.
  • [46] NGUYEN S., H. K. CHOI, R. H. LUSTIG et al. 2009. “Sugar-Sweetened beverages, serum uric acid, and blood pressure in adolescents”. Journal of Pediatrics 154, 6: 807-813.
  • [47] PARKER K., M. SALAS, V. C. NWOSU. 2010. “High fructose corn syrup: Production, uses and public health concerns”. Biotechnology and Molecular Biology Review. 5, 5: 71-78.
  • [48] PARKS E.J., M.K. HELLERSTEIN. 2000. „Carbohydrate- induced hypertriacylglycerolemia: historical perspective and review of biological mechanisms”. American Journal of Clinical Nutrition 71: 412-433.
  • [49] SAAD M. F., A. KHAN, A. SHARMA et al. 1998. “Physiological insulinemia acutely modulated plasma leptin”. Diabetes 47: 544–549.
  • [50] SAAD A. F.,; J. DICKERSON; T. B. KECHICHIAN et al. 2016. “High-fructose diet in pregnancy leads to fetal programming of hypertension, insulin resistance, and obesity in adult offspring” American Journal of Obstetrics & Gynecology 215, 3: 378 e1-6.
  • [51] SADOWSKA J., M. RYGIELSKA. 2014 „Technologiczne i zdrowotne aspekty stosowania syropu wysokofruktozowego w produkcji żywności”. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 94, 3: 14-26.
  • [52] SCHWARTZ M. W., S. C. WOODS, D. J. PORTE, R. J. SEELEY, D. G. BASKIN. 2000. “Central nervous system control of food intake”. Nature 404: 661– 671.
  • [53] STANHOPE K.L., P. J. HAVEL 2008. “Endocrine and metabolic effects of consuming beverages sweetened with fructose, glucose, sucrose, or high-fructose corn syrup”. American Journal of Clinical Nutrition 88, 1733S-1737S.
  • [54] SWANSON J.E., D.C. LAINE, W. THOMAS, J. P. BANTLE 1992. “Metabolic effects of dietary fructose in healthy subjects”. American Journal of Clinical Nutrition 55: 851-856.
  • [55] TAPPY L., K. A. LE. 2010. “Metabolic effects of fructose and the worldwide increase in obesity”. Physiological Reviews 90, 1: 23-46.
  • [56] TEFF K. L., S. S. ELLIOTT, M. TSCHOP et al. 2004. “Dietary fructose reduces circulating insulin and leptin, attenuates postprandial suppression of ghrelin, and increases triglycerides in women”. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 89: 2963-2972.
  • [57] TEFF K. L., J. GRUDZIAK, R. R. TOWNSEND et al. 2009. “Endocrine and metabolic effects of consuming fructoseand glucose-sweetened beverages with meals in obese men and women: influence of insulin resistance on plasma triglyceride responses”. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 94: 1562- 1569.
  • [58] TORDOFF M. G., A. M. ALLEVA 1990. “Effect of drinking soda sweetened with aspartame or high- fructose corn syrup on food intake and body weight”. American Journal of Clinical Nutrition 51: 963-969.
  • [59] UENO M., R. M. BEZERRA, M. S. SILVA 2000. “A high-fructose diet induces changes in pp185 phosphorylation in muscle and liver of rats”. Brazilian Journal of Medical and Biological Research 33: 1421-1427.
  • [60] VARTANIAN L. R., M. B. SCHWARTZ, K. D. BROWNELL. 2007. “Effects of soft drink consumption on nutrition and health: a systematic review and meta-analysis”. American Journal of Public Health 97: 667–675.
  • [61] WEYER C., T. FUNAHASHI, S. TANAKA. 2001. “Hypoadiponectinemia in obesity and type 2 diabetes: close association with insulin resistance and hyperinsulinemia”. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 86: 1930-1935.
  • [62] WIERZEJSKA R. 2015. „Fruktoza w przetwórstwie żywności. Kontrowersje dietetyczne”. Przemysł Spożywczy 1, 35-37.
  • [63] WU T., E. GIOVANNUCCI, T. PISCHON et al. 2004. „Fructose, glycemic load, and quantity and quality of carbohydrate in relation to plasma C-peptide concentrations in US women”. American Journal of Clinical Nutrition 80: 1043-1049.
  • [64] WYSTRYCHOWSKI G., E. ŻUKOWSKA–SZCZECHOWSKA, E. OBUCHOWICZ i wsp. 2012. „Węglowodanowe substancje słodzące a otyłość”. Przegląd Lekarski 69, 4: 157-162.
  • [65] ZAMMIT V. A., I. J. WATERMAN, D. TOPPING, G. MCKAY. 2001. “Insulin stimulation of hepatic triacylglycerol secretion and the etiology of insulin resistance”. Journal of Nutrition 131: 2074-2077.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.baztech-4e428a17-6f0a-45d9-b7b4-f3949c44e237
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.