PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2018 | Vol. 25, nr 1 | 61--69
Tytuł artykułu

Biological quality of triticale green plants biofortified with iodine

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Jakość biologiczna zielonych roślin pszenżyta biofortyfikowanych jodem
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Plant biofortified with iodine may be an alternative source of this element in human diet. The purpose of the research was to determine the effect of fertilization on quality of green plant biological iodine. Iodine in the form of KIO3 or KI was applied to the soil or sprayed on the plants. Iodine application (2.50 or 5 kg ∙ ha–1) was split, with the first half applied together with spring nitrogen fertilization and the other half applied one month before sampling for laboratory tests. In all the tested combinations of fertilization iodine increases iodine content in green plants compared to control. The application rates and means of fertilization with iodine salts did not adversely affect the biological quality of the plants.
PL
Rośliny biofortyfikowane jodem mogą być alternatywnym źródłem tego pierwiastka w diecie człowieka. Celem badań było określenie wpływu nawożenia jodem na jakość biologiczną zielonych roślin pszenżyta. Jod w postaci KIO3 lub KI (2,50 lub 5 kg ∙ ha–1) był stosowany w glebie lub rozpylany na rośliny. Dawka jodu została podzielona, pierwszą połowę stosowano wraz z wiosennym nawożeniem azotem, a drugą połowę stosowano na jeden miesiąc przed pobraniem próbek do badań laboratoryjnych. We wszystkich badanych kombinacjach nawożenia jodem obserwowano wzrost zawartości jodu w zielonych roślinach pszenżyta w porównaniu do kontroli. Zastosowane dawki i sposoby nawożenia solami jodu nie wpłynęły negatywnie na jakość biologiczną zielonych roślin pszenżyta.
Słowa kluczowe
Wydawca

Rocznik
Strony
61--69
Opis fizyczny
Bibliogr. 38 poz., wykr., tab.
Twórcy
  • Faculty of Food Sciences and Biotechnology, University of Life Sciences in Lublin, Skromna 8, 20-704 Lublin, Poland, anna.krzepilko@up.lublin.pl
  • Faculty of Economic and Technical Sciences, Pope John Paul II State School of Higher Education in Biala Podlaska, Sidorska 95/97 21-500 Biała Podlaska, Poland, bogdan.koscik48@gimail.com
  • Faculty of Agrobioengineering, University of Life Sciences in Lublin, Akademicka 13, 20-950 Lublin, Poland, agata.swiecilo@up.lublin.pl
  • Faculty of Agrobioengineering, University of Life Sciences in Lublin, Akademicka 13, 20-950 Lublin, Poland, roman.prażak@up.lublin.pl
Bibliografia
  • [1] Pearce E, Lazarus J, Moreno-Reyes R, Zimmermann M. Am J Clin Nutr. 2016;104(3):918923. DOI: 10.3945/ajcn.115.110429.
  • [2] Doggui R, Atia J. Ann Endocrinol. 2015;76:59-66. DOI: 10.1016/j.ando.2014.12.002.
  • [3] Pearce E, Andersson M, Zimmermann M. Thyroid. 2013; 23(5):523-528. DOI: 10.1089/thy.2013.0128.
  • [4] Zimmermann M, Andersson M. Nutrit Rev. 2012;70(10):553-570. DOI: 10.1111/j.1753-4887.2012.00528.
  • [5] Andersson M, Benoist M. Best Pract Res Clin Endocrinol Metab. 2010;(24)1:1-11. DOI: 10.1016/j.beem.2009.08.005.
  • [6] Brzózka F. Sól i lizawki solne w żywieniu krów mlecznych oraz w profilaktyce jodowej człowieka [Salt and licks in dairy cow nutrition and iodine prophylaxis in human]. Wiadomości Zootechniczne. 2008; XLVI,4:9-22. https://wz.izoo.krakow.pl/files/WZ_2008_4_art03.pdf.
  • [7] Smoleń SP, Strzetelski S, Rożek S, Ledwożyw-Smoleń I. Acta Sci Pol Hortorum Cultus. 2011;10.3:29-38. http://www.acta.media.pl/pl/action/getfull.php?id=2832.
  • [8] Lowry OH, Rosebrough NJ, Farr AL, Randall RJ. J Biol Chem. 1951;1:265-275. http://www.jbc.org/content/193/1/265.full.pdf.
  • [9] Miller GL. Anal Chem. 1959;31(3):426-428. DOI: 10.1021/ac60147a030.
  • [10] Molyneux P, Songklanakarin J. Sci Technol. 2004; 26(2):211-219. https://pdfs.semanticscholar.org/24d6/3a7e2670f38d6cfd72242295061be53b1812.pdf?_ga=2.117335622.1964543225.1524480403-545133086.1519642581.
  • [11] Sharma RK, Sharma SS, Samant SK, Palni LM. J Biosc Biochem Bioinformat. 2013;3:154-156. http://www.ijbbb.org/papers/185-F10011.pdf.
  • [12] Lichtenthaler H, Wellburn AR. Biochem Soc Trans. 1983;11:591-592. http://www.biochemsoctrans.org/content/11/5/591.full-text.pdf.
  • [13] Tschiersch J, Shinonaga T, Heuberger H. Sci Total Environ. 2009;407:5685-5693. DOI: 10.1016/j.scitotenv.2009.06.025.
  • [14] Weng H-X, Hong C-L, Yan A-L, Pan L-H, Bao L-T. Biol Trace Elem Res. 2008;12:5971. DOI: 10.1007/s12011-008- 8155-2.
  • [15] Weng H-X, Liu H-P, Li D-W, Ye M, Pan L, Xia T. Environ Geochem Health. 2014;36:815-828. DOI: 10.1007/s10653-014-9597-4.
  • [16] Lawson PG, Daum D, Czauderna R, Meuser H, Härtling JW. Front Plant Sci. 2015;6:450. DOI: 10.3389/fpls.2015.00450.
  • [17] Kunachowicz H, Nadolna I, Przygoda B, Iwanowicz K. Tabele składu i wartości odżywczej żywności [Food composition and nutritional tables]. Wydawnictwo Lekarskie PZWL. Warszawa; 2005.
  • [18] Blasco B, Rios JJ, Cervilla L, Sánchez-Rodrigez E, Ruiz JM, Romero L. Ann Appl Biol. 2008;152:289-299. DOI: 10.1111/j.1744-7348.2008.00217.x.
  • [19] Hong C-L,Weng H-X, Qin Y-C, Yan A-L, Xie L-L. Agron Sustain Dev. 2008;28:575-583. DOI: 10.1051/agro:2008033.
  • [20] Strzetelski P, Smoleń S, Rożek S, Sady W. Acta Sci Pol Hortorum Cultus. 2010;9:65-73. http://www.acta.media.pl/pl/action/getfull.php?id=2322.
  • [21] Dai JL, Zhu YG, Huang YZ, Zhang M, Song JL. Plant Soil. 2006;289:301-308. DOI: 10.1007/s11104-006-9139-7.
  • [22] Mao H, Wang J, Wang Z, Zan Y, Lyons G, Zou C. J Soil Sci Plant Nutr. 2014;14:459-470. DOI: 10.4067/s0718-95162014005000036.
  • [23] Dai J-L, ZhuY-G, Zhang M, Huang Y-Z. Biol Trace Elem Res. 2004;101:265-276. DOI: 10.1385/BTER:101:3:265.
  • [24] Kiferle C, Gonzali S, Holwerda HT, Realbaceta R, Perata P. Front Plant Sci. 2013;4:205. DOI: 10.3389/fpls.2013.00205.
  • [25] Ujowundu C, Ukoha A, Agha C, Nwachukwu N, Igwe K, Kalu F. Afr J Biotechnol. 2010;9:7141-7147. DOI: 10.4314/ajb.v9i42.
  • [26] Ledwożyw-Smoleń I, Smoleń S, Rożek S. Ochr Środ Zasob Natur. 2011;48:22-30. http://www.zielen.ogr.ar.krakow.pl/Kurinro/publikacje/KURiNRO_Rok_2011_Nr_03_Ledwozyw-Smolen_Ochrona% 20Srod%20i%20Zas%20Na.pdf.
  • [27] Smoleń S, Sady W, Ledwożyw-Smoleń I, Strzetelski P, Liszka-Skoczylas M, Rożek S. Food Chem. 2014;159:316-322. DOI: 10.1016/j.foodchem.2014.03.024.
  • [28] Caffagni A, Arru L, Meriggi P, Milc J, Perata P, Pecchioni N. Commun Soil Sci Plant Anal. 2011;42:706-718. DOI: 10.1080/00103624.2011.550372.
  • [29] Singh AK, Singh A, Shamim M, Vikram P, Singh S. Plant Knowl J. 2012;1:25-32. https://search.informit.com.au/document Summary;dn=939538551491567;res=IELENG.
  • [30] Kato S, Wachi T, Yoshihira K, Nakagawa T, Ishikawa A, Takagi D. Front Plant Sci. 2013;4:227. DOI: 10.3389/fpls.2013.00227.
  • [31] Fiedor J, Burda K. Nutrients. 2014;6(2):466-488. DOI: 10.3390/nu6020466.
  • [32] Gorbe E, Calatayud A. Sci Hortic. 2012;138:24-35. DOI: 10.1016/j.scienta.2012.02.002.
  • [33] Mynet A, Wain RL. Weed Res. 1973;13:101-109. https://doi.org/10.1111/j.1365-3180.1973.tb01250.x.
  • [34] Blasco B, Ríos JJ, Leyva R, Cervilla LM, Sánchez-Rodríguez E, Rubio-Wilhelmi M. Biol Trace Elem Res. 2011;142:831-842. DOI: 10.1007/s12011-010-8816-9.
  • [35] Ferruzzi MG, Blakeslee J. Nut Res. 2007;27:1-12. DOI: 10.1016/j.nutres.2006.12.003.
  • [36] García-Osuna HT, Benavides-Mendoza A, Rivas-Morales C, Morales-Rubio E, Verde-Star J, Miranda- Ruvalcaba R. Pak J Bot. 2014; 46:127-134. http://www.pakbs.org/pjbot/PDFs/46(1)/13.pdf.
  • [37] Kamiyama M, Shibamoto T. J Agric Food Chem. 2012; 60:6260-6267. DOI: 10.1021/jf301700j.
  • [38] Lahouar L, El-Bok S, Achour L. Am J Chinese Med. 2015;43(7):1311-1329. DOI: 10.1142/S0192415X15500743.
Uwagi
PL
Opracowanie rekordu w ramach umowy 509/P-DUN/2018 ze środków MNiSW przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę (2019).
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.baztech-4785c021-beb0-4de4-a703-c7426d1839c1
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.