PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | Vol. 1 | 179--185
Tytuł artykułu

Transport konny w górnictwie

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Horse transport in mining
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W opracowaniu opisano dawniej stosowany system przewozu urobku z przodka pod szyb za pomocą trakcji konnej. Konie oprócz transportu poziomego w wyrobiskach podziemnych, były wykorzystywane przy ciągnięciu urobku w napędzie kieratowym. Opisano warunki użytkowania koni w wyrobiskach dołowych oraz regulacje prawne w przepisach górniczych.
EN
The article describes the formerly used transport of mining output from coalface under the mineshaft with the use of horse traction. Apart from the horizontal transport in underground pits, horses were used for pulling the mining output in the horse whim. The conditions of horse use in excavations and legal regulations of the mining law are discussed in the article.
Wydawca

Rocznik
Tom
Strony
179--185
Opis fizyczny
Bibliogr. 10 poz., rys.
Twórcy
  • Rada Miasta Katowice, 40-098 Katowice, ul. Młyńska 4
Bibliografia
  • 1. AGRICOLA G., 2000. De re metallica libri XII (...), wyd. polskie. AD REM. Jelenia Góra.
  • 2. BANSEN H., 1921. Die Streckenförderung. Verlag von Julius Springer. Berlin.
  • 3. BUDRYK W., 1951. Wentylacja kopalń. Państw. Wyd. Techn. Katowice.
  • 4. GIERLOTKA S., 2005. Rozwój napędu trakcji elektrycznej w kopalniach. Przegl. Górn. 2.
  • 5. GIERLOTKA S., 2009. Historia górnictwa. Wyd. Nauk. Śląsk. Katowice.
  • 6. GISMAN S., 1950. Zapobiegamy wypadkom wkopalniach węgla. Cz. II, Chodniki transportowe. Państw. Wyd. Techn. Katowice.
  • 7. KRUPIŃSKI B., 1953. Technika bezpieczeństwa w górnictwie. Państw. Wyd. Techn. Katowice.
  • 8. Poradnik górnika. Tom II część 2, 1959. Wyd. Górn.-Hutn. Katowice.
  • 9. Przepisy Technicznej Eksploatacji Kopalń Węgla Kamiennego, 1951. Uchwała Prezydium Rządu z dnia 24 marca 1951. PWT Katowice.
  • 10. STECKEL M., 1898. Vom Oberschlesischen Steinkohlen-Bergbau. Preisgekrönte Bilder. Königshütte: Griebler.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.baztech-367c3283-b89d-409b-afcd-9542b57c0508
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.