PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | nr 5-6 | 39--41
Tytuł artykułu

Wybrane folie polisacharydowe - charakterystyka

Autorzy
Warianty tytułu
EN
Selected polysaccharide films - characteristics
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Akumulacja znacznej ilości syntetycznych materiałów, które nie ulegają biodegradacji, powoduje wiele poważnych ekologicznych i ekonomicznych problemów. Zbyt duża konsumpcja tych tworzyw powoduje problem ich utylizacji. Po pierwsze, recykling jest bardzo drogi, a po drugie, ich składowanie jest długotrwałe. Ludzie na własną odpowiedzialność i z ogromnymi negatywnymi skutkami dla środowiska palą tworzywa sztuczne. Dlatego biodegradowalne materiały mogą być odpowiednim rozwiązaniem. W niniejszej pracy przedstawiono charakterystykę folii na bazie polisacharydów stosowanych do pakowania i powlekania żywności.
EN
The accumulation of large quantities of synthetic materials which are not biodegradable causes many serious ecological and economic problems. The excessive consumption of these materials results in a disposal problem. Firstly, recycling is very expensive, and secondly, the storage is long-term. Individuals burn plastics on their own and with huge negative consequences for the environment. Therefore, biodegradable materials may be an appropriate solution. In the paper, the characteristics of the films based on polysaccharides used for packaging and coating of food have been presented.
Wydawca

Rocznik
Tom
Strony
39--41
Opis fizyczny
Bibliogr. 13 poz.
Twórcy
autor
  • Instytut Chemii, Zakład Chemii i Syntezy Organicznej, Wydział Technologii Żywności, Uniwersytet Rolniczy, Kraków
autor
  • Instytut Chemii, Zakład Chemii i Syntezy Organicznej, Wydział Technologii Żywności, Uniwersytet Rolniczy, Kraków
Bibliografia
  • 1. Lourdin D., Della Valle G., Colonna P.: Influence of amylose content on starch films and foams. „Carbohydr Polym”, 1995, 27, 261-270.
  • 2. Chandra R., Rustgi R.: Biodegradable Polymers. „Prog Polym Sci”, 1998, 23, 1273-1335.
  • 3. Javanmard M., Ahangari R., Tavakkolipour H.: Effects of wheat starch edible films on rancidity and moisture uptake of pistachio kernels as a new package. „J Food Process Eng.”, 2011, 34, 1156-1171.
  • 4. Phan The D. i wsp.: Biopolymer interactions affect the functional properties of edible films based on agar, cassava starch and arabinoxylan blends. „J Food Eng.”, 2009, 90, 548-558.
  • 5. Jagannath J.H. i wsp.: Mechanical and barrier properties of edible starch-protein-based films. „J Applied Polym Sci”, 2003, 88, 64-71.
  • 6. van de Velde F. i wsp.: The structure of κ/ι-hybrid carrageenans II. Coil-helix transition as a function of chain composition. „Carbohydr Res”, 2005, 340, 1113-1129.
  • 7. Suyatma N.E. i wsp.: Mechanical and barrier properties of biodegradable films made from chitosan and poly(lactic acid) blends. „J Polym Environm”, 2004, 12(1), 1-6.
  • 8. Kang H.J. i wsp.: A combination of gamma irradiation and CaCl2 immersion for a pectin-based biodegradable films. „Carbohydr Polym”, 2005, 60, 547-551.
  • 9. Zaleska H., Ring S.G., Tomasik P.: Apple pectin complexes with whey protein isolate. „Food Hydrocoll”, 2000, 14, 377- 382.
  • 10. Marinello L. i wsp.: Preparation and mechanical properties of edible pectin-soy flour films obtained in the absence or presence of transglutaminase. „J Biotech”, 2003, 102, 191-198.
  • 11. Jo C. i wsp.: Pectin- and gelatin-based film: effect of gamma irradiation on the mechanical properties and biodegradation. „Radiat Phys Chem”, 2005, 72, 745-750.
  • 12. Chivrac F., Pollet E., Avérous L.: Progress in nano-biocomposites based on polysaccharides and nanoclays. „Mater. Sci. Eng. Res.”, 2009, 67, 1-17.
  • 13. Callegarin F. i wsp.: Lipids and biopackaging, „J. Am. Oil Chem. Soc.”, 1997, 74, 1183-1192.
Uwagi
PL
Opracowanie ze środków MNiSW w ramach umowy 812/P-DUN/2016 na działalność upowszechniającą naukę
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.baztech-34e1c674-558b-434e-859f-7d9e9b83492a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.