PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2015 | nr 1 | 14--18
Tytuł artykułu

Austenit szczątkowy w stalach węglowych i stopowych

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Retained austenite in carbon steels and alloy one
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W artykule omówiono niektóre z przyczyn obecności austenitu szczątkowego w stalach stopowych, fazy będącej ubocznym produktem przemiany martenzytycznej. Stale stopowe zawierają zawsze pewne ilości austenitu szczątkowego, więcej te spośród nich, w których austenit obok kinetyki atermicznej może się przemieniać izotermicznie w martenzyt. Niektóre z nich charakteryzują się unikatowym wpływem szybkości chłodzenia na stabilność austenitu. Nieprzemieniony, stabilizowany bardziej stopowy austenit rozmieszcza się na granicach ziaren.
EN
Some problems of a presence of the retained austenite in the alloy steels, are disscused in the paper. The phase of aicidental product of the martensite transformation is also included into consideration. The alloy steel susually contains a carbon a certains amount of the retained austenite and that is more some of this can be isothermaly changed in martensite, independently near the atermical kineticts of austenite. Some a transformation can be characterized by original influence of the cooling speed on the austenite stability. Unchanged but stabilized alloy austenit eis located an the grain bondiers.
Słowa kluczowe
Wydawca

Czasopismo
Rocznik
Tom
Strony
14--18
Opis fizyczny
Bibliogr. 3 poz., rys.
Twórcy
  • Instytut Mechaniki Precyzyjnej, Warszawa
Bibliografia
  • [1] W. D. Sadowski, E. A. Fokina: Austenit szczątkowy w stalach zahartowanych, Wyd. Nauka, 1986.
  • [2] F. B. Pickering, w Physical Metallurgy and Design of Steels, 1978.
  • [3] V. F. Zackay, E.R. Parker: Alloy Design, Berkeley, California, 1977.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.baztech-301c0e02-0f5c-47ab-bf42-a63c02ceb4dd
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.