PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | T. 68, nr 4 | 32--35
Tytuł artykułu

Homogenizacja ciśnieniowa produktów mlecznych. Analiza parametrów procesu

Autorzy
Warianty tytułu
EN
Pressure homogenization of dairy products. Analysis of the process parameters
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W artykule przedstawiono definicję homogenizacji ciśnieniowej mleka i jego przetworów oraz mechanizm samego procesu. Omówiono definicję efektu homogenizacji i dokonano przeglądu wpływu najważniejszych parametrów procesu wpływających na ten wskaźnik, takich jak ciśnienie homogenizacji, temperatura procesu, zawartość tłuszczu w surowcu oraz konstrukcji zaworu homogenizującego. Przedstawiono także metody oceny efektu homogenizacji: metodę mikroskopową oraz rzadko obecnie stosowaną metodę podstojową (wg normy duńskiej i amerykańskiej). Ponadto podano wzory do obliczania efektu homogenizacji oraz przedstawiono wielkość nazywaną średnią średnicą kuleczek tłuszczu – zbliżoną do efektu homogenizacji miarę skuteczności procesu, a także opisano wpływ właściwego efektu homogenizacji na jakość artykułów mleczarskich.
EN
The paper presents the definition of pressure homogenization of milk and its products and the mechanism of the process itself. Then, it discusses the definition of the effect of homogenization and reviews the impact of process parameters affecting this ratio, such as homogenization pressure, temperature, the fat content in raw material and homogenizing valve construction. In the following paper, the methods for assessing the effect of homogenization have been presented. In addition, the paper gives the formulas for calculating the effect of homogenization and presents the size known as the mean diameter of fat globules - similar to the homogenizing effect as far as the effectiveness of the process, and it also describes the impact of the specific effect of homogenization for the quality of dairy products.
Wydawca

Rocznik
Strony
32--35
Opis fizyczny
Bibliogr. 15 poz.
Twórcy
  • Katedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Bibliografia
  • [1] Koehler K., Aguilar F.A., Schubert H., Hensel A., Schubert K., Schuchmann H.P.: 2008. Desing of a Microstructured System fort he Homogenization of Dairy Products at High Fat Content Part II: Influence of Process Parameters. Chemical Engineering & Technology 31, nr 12.
  • [2] Komsta H.: 2000. Analiza procesów homogenizacji ciśnieniowej emulsji i zawiesin w przemyśle spożywczym. Rozprawa habilitacyjna. Wydawnictwo AR w Lublinie. Lublin.
  • [3] Komsta H., Łukasik K.: 2008. Badania charakterystyki drgań zaworu homogenizującego. Inżynieria Rolnicza 9.
  • [4] Komsta H., Olszewski K.: 2005. Modernizacja układu regulacji ciśnienia homogenizacji. Inżynieria Rolnicza 5.
  • [5] Komsta H.: 1996. Wpływ konstrukcji zaworu homogenizującego na efektywność pracy homogenizatora. Budowa i Eksploatacja Maszyn w Przemyśle Spożywczym. VII Konferencja Naukowo-Techniczna. Bydgoszcz.
  • [6] Lewicki P.: 2005. Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego. WNT, Warszawa.
  • [7] Olszewski K., Krawczyk M., Komsta H.: 2004. Wpływ konstrukcji głowicy homogenizującej na efekt homogenizacji. Inżynieria Rolnicza nr 5 (60).
  • [8] Paquin P.: 1999. Technological properties of high pressure homogenizers: the effect of fat globules, milk proteins, and polysaccharides. International Dairy Journal, 9.
  • [9] Popko H.: 1981. Homogenizacja i homogenizatory. Wydawnictwo Politechniki Lubelskiej, Lublin.
  • [10] Popko H., Hawrylecka U., Komsta H., Korniluk W.: 1979. Kierunki badań głowic homogenizujących. Przemysł Spożywczy, T. XXXIII, nr 5.
  • [11] Popko H., Komsta H., Popko R.: 1980. Metodyka obliczeń homogenizatorów. Przemysł Spożywczy, t. XXIV, nr 1.
  • [12] Popko H., Popko R.: 1981. Badanie wpływu konstrukcji zaworów homogenizujących na energochłonność procesu homogenizacji. Przemysł Spożywczy, t. XXXV, nr 2.
  • [13] Popko H., Popko R.: 1980. Kierunki oszczędności energii w procesie homogenizacji. Przemysł Spożywczy, t. XXXIV, nr 6.
  • [14] Popko H., Popko R. 1997. Maszyny przemysłu spożywczego. Przemysł mleczarski. Wyd. Naukowe Politechniki Lubelskiej. Lublin..
  • [15] Ziajka S.: 1997. Mleczarstwo. Zagadnienia wybrane. T. 1. Wydawnictwo ART. Olsztyn.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.baztech-19c4ed10-a32c-4b20-9d0d-8ac2de3dfef7
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.